PDA

Zobacz pełną wersję : białe osady - czy ktoś mi pomoże?

bigwig
04-04-2004, 11:18
czesć, mam mały problemik, otóż na przedniej szybie akwarium ale też i na korzeniu oraz na lawie, wytrąca się biały osad w postaci ciagnących się tworów podobnych do nitek, z początku myślałem że to resztki pokarmu ( mrożonego wodzenia ) ale też w okresie, w którym karmiłem suchym pokarmem osad się wytrącał.co to może być i czym to jest spowodowane?( gdzieś czytałem że jak jest za mało co2 to sie wytrąca węglan wapnia czy coś w tym stylu, ile w tym prawdy?) akwarium ma 54 litry, 1 świetlówka 15 w + odbłyśnik + folia aluminiowa bez nawożenia co2, z roślin ( zabienica, moczarka, ludwigie,dracena,pare roślin pływających, troche trawki - dosyć gęsto zarośnięte) +(3 bojowniki, 4 platki, 2 kiryśniki czarnoplame, 2 kiryski albinoski, 2 gupiki, 4 zwinniki jarzeńce, 4 żałobniczki) ,ph 7,5 temp 26 ,akwarium mam od 3 miesięcy.
pozdro dla wszystkich akwarystów.

XAC
04-05-2004, 10:12
Moim zdaniem masz rację to wapń. Osobiście nie mam tego problemu, ale kumplowi poradziłem wzmocnienie ruchu wody w akwa i delikatne torfowanie (może być preparat np. Sera morena), nie zaszkodzi też trochę wody destylowanej. To co już się osadziło lepiej od razu usunąć, bo potem może być problem.(powinno ładnie zejść zmywakiem do garów)