Zobacz pełną wersję : problem z tlenem :/
corydoras
04-04-2004, 08:57
w czwartek uruchomilem kubelek 2213 w akwa 112 litrow i jest problem ryby po nocy mocno "dysza" czyli brakuje i m tlenu a deszczownica jest minimalnie wygiagnieta z wody wiec napowietrzanie jest dobre :?
nie wiem z czego to wynika nigdy nie mialem takich problemow , co tydzien odmulam i wymieniam 20 litrow, roslin dosyc duzo, rybki 11 kiryskow, 2 male zbrojniki i 15 neonkow
co sie dzieje :?: :?: :? :(
A jaka temperatura? Przy wyszszych słaba rozpuszczalność tlenu...
corydoras
04-04-2004, 10:01
24
biorac pod uwage, ze wczesniej mialem filtr kaskadowy, ktory jak mi sie wydaje slabiej napowietrza w porownaniu z "babelkujaca" deszczownica, sam nie wiem o co tu chodzi :? moze ryby sa zmeczone pradem :?: ale chyba nie bo skoro same momentami wplywaja w miejsca gdzie jest najsliniejszy :? podmienie dzis troche wody...jak sie nic nie zmieni wylacze kubelek :?
Temperatura jak najbardziej ok...
Teraz coś zauważyłem - kiryski dyszą? Coś dziwnego... One jelitem oddychają. A może nie mają dostępu do powierzchni?
A masz może tradycyjny napowietrzacz? Jakby pomogło to jednak problem z tlenem. Jak nie to, to coś innego...
corydoras
04-04-2004, 13:13
kiryski owszem oddychaja przez jelita ale w wypadku gdy maja malo tlenu w wodzie, gdy woda jest dobrze napowietrzona "nie wychodza" do powierzchni i oddychaja normalnie
nie wydaje mi sie zeby byla to jakas choroba, ryby chetnie pobieraja pokarm i nie ma zadnych objawow :?
a przyspieszone oddychanie zauwazylem juz po pierwszej nocy po uruchomieniu kubelka :? :? :(
kompletnie nie wiem co jest nie tak, woda nie mogla sie popsuc, narazie uruchomilem kaskade i zobacze czy cos sie zmieni, jak nie odlacza kubelek i zostawie sama kaskade :? sam juz nie wiem co robic :(
Ja zakupiłbym więcej roślin i wtedy o ile masz odpowiednie warunki problemów z tlenem nie ma :D
Radek Korona
04-04-2004, 13:46
Jesli mi powiesz, ze montujac kubelek od razu odlaczyles kaskade, to bardzo mozliwe jest, ze rybki zatruly sie amoniakiem. Objawami jest wlasnie ciezkie dyszenie. Podmienilbym wode i dal kostke napowietrzajaca. Jaka obsada?
--
Pozdrawiam
Radek Korona
corydoras
04-04-2004, 16:55
tak zrobilem odlaczylem kaskade :?
podmienilem dzis 25 litrow wody narazie jest w miare ok zalaczylem znow kaskade
zobacze cos ie bedzie dzialo :?
wpadla mi jeszcze jedna mozliwosc otoz weze mimo wczesniejszego wyplukania i odkazenia maja nadal nieco nieprzyjemny zapach :?