PDA

Zobacz pełną wersję : bojowy neonek

elephant
03-02-2005, 15:26
Witam forumowiczow!
To moj pierwszy post, wiec prosilbym o wyrozumialosc :)
Sprawa wyglada tak: wczoraj wpuscilem do akwa 13 neonkow (7 innesa, 2 zlote, i 4... nie pamietam ). Wszystkie rybki skupione sa kolo grzalki, gdy ktoras z nich probuje odplynac kawalek, jest zaraz "atakowana" przez jednego neonka (ktory plywa sobie swobodnie po calym akwarium) i wraca na swoje miejsce. Chcialem sie spytac, czy jest to zachowanie normalne? Czy nalezy z tym cos zrobic, czy zostawic tak, jak jest?
Dodam, ze jest to moje pierwsze akwarium i nie ma w nim zadnych innych rybek. Temperatura wynosi ok. 25'C, reszty parametrow niestety nie znam.
Z gory dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam.

Ninka
03-02-2005, 15:35
Daj im trochę czasu :) Muszą się przyzwyczaić do nowych warunków.

innocens
03-02-2005, 16:08
Tez mialam ten problem ;) Ale po tygodniu rybcie sie uspokoily i teraz plywaja sobie zgodnie razem ;) W miedzyczasie wsadzilam do akwa korzen i nowa roslinke - moze im sie to spodobalo ?? :p

PiotrRS
03-02-2005, 22:07
moje poldziobki ktore zawsze czesto ze soba plywaly jakis tydzien temu zaczely wojowac tzn. jeden przeganial drugiego a skonczylo sie na tym ze jeden siedzial nad filtrem a drugi plywal swobodnie. jednak po kilku dniach im to minelo. po prostu gorszy okres. wlozylem piste ktora ich teraz ladnie moze odzielic w razie problemu jedna rybka plynie na swoja polowe a druga na swoja. Przy nowym akwa to mozliwe ze rybki moga sie przez chwile nie tolerowac. tak mi sie w kazdym razie wydaje! :D