PDA

Zobacz pełn± wersję : napowietrzacz

eremenik.
04-03-2004, 19:49
znajomy ma akwa 160 l i ma filtr kasakdowy zew i nie na napowietrzacza mowi ze jak mu sie woda przelewa to jednoczesnie napowietrza akwa.. tylko ze moim zdaniem troche za malo napowietrza..

DiesIre
04-03-2004, 20:23
xslexy jsks przxepustowosc filtra i jaka odleglosc od lustra wody czasem wystarczy przy rozlinkach i malej liczbie ryb

eremenik.
04-04-2004, 10:58
odleglosc od lustra wody jest mala z 10 cm a rybek mial naprawde duzo teraz ma mniej troche mu wyzdychalo i roslinek tem ma malo

Olo
04-04-2004, 21:17
Przy napowietrzaniu chodzi o wygenerowanie pradu wody na powirzchni, wiec ta kaskada moze wystarczac

Duch
04-04-2004, 22:05
znajomy ma akwa 160 l i ma filtr kasakdowy zew i nie na napowietrzacza mowi ze jak mu sie woda przelewa to jednoczesnie napowietrza akwa....

No i ma rację :D. Chodzi głównie o ruch wody i "przełamanie" napięcia powierzchniowego (sorry za niefachowy język). Falowanie powierzchni zapewnia bardzo dobr± wymianę gazow± (natlenianie wody)....dlatego w tym celu stosuje się np. deszczownię, kaskadę i.....brzęczyk :D . Brzęczyk IMO nie napowietrza wody dlatego że puszczamy b±ble przez kamień ale dlatego że te b±ble pękaj± na powierzchni oraz powoduj± swego rodzaju mieszanie wody w akwa. Oczywi¶cie b±ble dyfuzuj± w drodze ku górze ale czas jest zbyt krótki aby miało to większe znaczenie. Ja w swoich akwariach nigdy nie stosowałem brzęczyków i nie zauważyłem najmniejszych objawów przyduchy. Oczywi¶cie ważne s± jeszcze dwa aspekty: jak dużo jest ro¶lin i ryb w akwa.