Zobacz pełną wersję : Ikra!! Hmm.. kiryski czy kardynałki?
=VioaoiV=
04-03-2004, 18:08
Dzisiaj zobaczyłam cztery białe jajeczka na liściu :)
Odłowiłam je do siatki i są sobie w akwa ale oddzielone:)
Po ilu dniach wyklują się młode??
Jak sądzicie, to kardynałki czy kiryski? Były 4 białe jajeczka na liściu.
PS A może ślimaki? O nieeeeeeee.... :?
JAjeczka takie o średnicy około 2mm? to pewnie, a w zasadzie napewno kirysków, a jak są białe to możesz je sobie darować i wyżucić, już dawno spleśniały, prawidłowe powinny być takie przeźroczysto - szaro-bure hehe
Rav_Lublin
04-05-2004, 10:05
kiryski skladaja ikre rozrzucona po calym akwa, po kilka sztuk w kupie. Jesli jest biala, tak jak napisal przedmowca to splesniala. Przed i w trakcie skladania ikry kiryski maja fajny taniec - plywaja gesiego przez dlugi czas, z przodu samiczka a za nia kilka samcow.
corydoras
04-05-2004, 10:16
kiryski nie plywaja gesiego :wink: tylko samce staraja sie ustawic przed samica w pozycji T, gdy samica jest gotowa to tarla udaje im sie uzyskac ta pozycje :) po czym samiec wydziela mlecz a samica kilka ziarenek ikry ktore"zamyka" w kieszeni utworzonej z pletw, pozniej czasemi dosc dlugo szuka miejsca do przyklejenia ikry najczesciej sa to szybki badz roslinki, a ikra na dnie to ziarenka ktore wypadly samiczce niechcacy :wink:
po kilku godzinach ikra jest tak twarda ze mozna ja spokojnie przenies do innego zbiornika :lol: i beda male kiraczki :wink:
elektron
04-05-2004, 23:43
biały kolor ikry wcale nie znaczy że spleśniała