PDA

Zobacz pełną wersję : Obsada 100 l - AZJA

GRISZA
03-02-2005, 07:01
Cześć.
Czy moglibyście pomóc mi w doborze ilości rybek i gatunków roślin jakie mógłbym umieścić w moim przyszłym akwarium ?
Mam zamiar zakupić właśnie takie 100 l akwarium. Bardzo chciałbym trzymać w nim rybki wywodzące się z Azji m.in guramiki plamiste i być może prętniki. Tylko nie wiem czy one będą do tych gurami pasować. Czy moglibyście pomóc mi w obsadzie ryb tzn. ile ewentualnie trzymać tych gurami i jakie inne rybki można dodać.
Chciałbym Was poprosić również o pomoc w doborze roślin tzn jakie gatunki ewentualnie dobrac do takiego azjatyckiego akwarium.

Z góry dzięki za podpowiedzi.

marking
03-02-2005, 16:55
Ten temat przenoszę już ja. Stosuj się do regulaminu i umieszczaj tematy odpowiednio działami.

GRISZA
03-02-2005, 17:09
Ten temat przenoszę już ja. Stosuj się do regulaminu i umieszczaj tematy odpowiednio działami.
Ok. Postaram się. :lol:

czekam na porady....

tak sobie pomyślałem ,ze może na poczatek to dałbym tam
-prętnika karłowatego 1xsamiec 3xsamica
-bojownika 1xsamiec 3xsamica
-3 cierniooczki

a z roslinek to może:
-limofilie
-nadwódki
-jakieś zwartki
-mech.

Co Wy na to ?

I ta moja obsada odnosi się nie do 100(jak pisałem wyżej) tylko do 50 litrowego akwarium ,którego właśnie stałem się szczęśliwym posiadaczem. Ach te różne zbiegi okoliczności :lol: W końcu kiedys trzymałem rybki w domu,ale ile to już było lat temu... :roll:

Marcinus
03-02-2005, 19:53
Skoro będziesz miał tylko 50l akwarium to moja propozycja jest taka:
1xsamiec prętnika karłowatego
3-4xsamica prętnika
2xotosek
4xkirysek

W żadnym wypadku nie łącz pretnika z bojownikiem bo się pozabijają. Gurami odpada bo jest za duże do tego akwarium.

Co do roślin to do tych co napisałeś dokup nurzańce i koniecznie wgłębkę,żeby samiec miał z czego gniazdo zbudować.

GRISZA
03-02-2005, 22:12
Skoro będziesz miał tylko 50l akwarium to moja propozycja jest taka:
1xsamiec prętnika karłowatego
3-4xsamica prętnika
2xotosek
4xkirysek

W żadnym wypadku nie łącz pretnika z bojownikiem bo się pozabijają. Gurami odpada bo jest za duże do tego akwarium.

Co do roślin to do tych co napisałeś dokup nurzańce i koniecznie wgłębkę,żeby samiec miał z czego gniazdo zbudować.
Ok Marcin ale,
chciałbym zrobić akwarium raczej biotopowe. A te otoski i kiryski mi tu nie pasują... Może coś innego doradzicie ?

Marcinus
03-02-2005, 22:25
Skoro chcesz biotop to możesz tylko zostawić prętniki.Masz niezbyt duże akwarium i ciężko coś dobrać.Jeżeli dobrze rozplanujesz rośliny w akwie to możesz dać nawet dwa samce prętnika.
Z prętników moim zdaniem będziesz bardziej zadowolony niż np. z brzanek,czy danio.

GRISZA
03-03-2005, 07:26
Tak mi się wydaje jednak,że trochę pusto będzie w tym akwarium. Może by jednak dodać te cierniooczki chociaż...

Marcinus
03-03-2005, 08:48
Cierniooczki są stadnymi rybami,więc wypadałoby trzymać ich conajmniej 4-5 sztuk, a Twoje akwa jest za małe dla nich,więc raczej bym sobie odpuścił.
Jeżeli odpowiednio urządzisz akwarium i wpuścisz dwa samce prętnika,to gwarantuje,że przy tych rybach nie będziesz się nudził i nie będzie pusto.

GRISZA
03-03-2005, 10:01
Ok. Postaram się dostosować do Twoich rad.

Powiedz mi jeszcze czy te roślinki ,które wybrałem tj. limofilie,nadwodki,zwartki i mech będą pasować do takiego biotopu ?

Marcinus
03-03-2005, 10:08
http://www.akwa.aip.pl/azja.html

tu masz trochę o biotopie Azji.
Rośliny będą pasować,ale ja bym dodał nurzańce,moje uwielbiają w nich przebywać,do tego sporo kryjówek i będzie dobrze.

GRISZA
03-03-2005, 10:27
Chciałem jeszcze raz zapytać. Czy aby samce bojownika i prętnika będą sie wzajemnie atakowały ? Myślałem ,ze bojowniki są agresywne tylko w stosunku do osobników własnego gatunku...

Marcinus
03-03-2005, 10:38
Masz dość małe akwarium,więc jeśli trafisz na dwa zadziorne samce to prętnik Ci zabije bojownika, słyszałem o tym nie raz i dlatego nie polecam tego rozwiązania.
Bojowniki i prętniki to labirynty,dlatego będę się atakowały.

181
06-12-2005, 12:05
A ja proponuje zebys jeszcze dolozyl samca Wielkopletwa i zobaczyl ktory wygra

No name
06-23-2005, 14:12
Wielkopłetw wspaniały osiaga nawet 15 cm i jest zamały do 50 litrów! Stanowczo odradzam. O wiele lepiej byłoby gdybyś miał te 100 litrów- wtedy wielkopłetw mógłyby byc i jeszcze coś byś dorzucił.

lukas_Z
06-27-2005, 21:34
Trzymam prętniki z bojownikami od dawna i oba te gatunki współżyją dość zgodnie. Trzymam je w akwariach: 70l i 240l. W jednym i w drugim jest spokój. Z małych labiryntowych do twojego akwarium można polecić jeszcze skrzechyki (zwłaszcza karłowaty bo jest naprawdę malutki) i ostrogony (nazywane też pseudogurami). Oczywiście to propozycje z których powinieneś wybrać ze 2 gatunki, a nie wszystkie bo, w 50l nie ma dla wszystkich miejsca. Na dno mógłbyś dać parkę głowaczów barwnych. Wprawdzie pochodzą z Nowej Gwinei ,ale z mocnym przymrużeniem oka można by ją podciągnąć pod wyspy Indonezji :wink: