Zobacz pełną wersję : swiatlo dla neonkow
Paddy West
04-03-2004, 17:24
Podobno(choc moge sie mylic-co jest dosc prawdopodobnbe) niektore rodzaje oswietlenia ladnie uwydatniaja kolory neonkow.Moze ktos wie cos wiecej na ten temat( nazwa ,cena takiej swietlowki badz zarowki).I jak przy tym rosna rosliny(neonki ponoc lubia ciemnawo ,no i zabarwiona torfem wode)...????????
Michał J
04-04-2004, 08:23
Powiem Ci, że też coś słyszałem o tym, niestety nie znam żadnych szczegółów :( . Spróbuj pogadać ze sprzedawcą w zoologicznym.
Ja mogę polecić np. Hagen Power-glo lub Aqua-glo. Obie rury podkreślają kolory czerwony i niebieski ...neony wręcz swiecą. Aby uwydatnić ich kolory zalecane jest również ciemne podłoże (np. grys bazaltowy) oraz filtracja przez torf (aby woda miała herbacianą poświatę :1: )
Paddy West
04-04-2004, 12:22
Czy to prawda ,ze filtracja torfem zmiekcza wode ,przez co nie jest ona dobra dla rakow i krewetek :?:
Czy to prawda ,ze filtracja torfem zmiekcza wode ,przez co nie jest ona dobra dla rakow i krewetek :?:
Niby troche zmiękcza ale niewiele i jest to proces długotrwały. Torf ma raczej za zadanie obniżenie pH (zawiera kwasy huminowe oraz związki tego kwasu) poprzez uwalnianie jonów H+.
Paddy West
04-04-2004, 15:25
Dzieki za info.jeszcze tylko pytanie ile srednio takie swietlowy kosztuja???
Dzieki za info.jeszcze tylko pytanie ile srednio takie swietlowy kosztuja???
Są drogie. 30W to wydatek okolo 50pln. Te świetlówki oprócz właściwości wybarwiających stymulują wzrost roślin i korali (Power-glo). Mają jedną wadę (według niektórych)....dają lekko fioletowe światło co może wyglądać troche nienaturalnie. Jeżeli masz możliwość to najlepiej podłączyć taką świetlówkę w sklepie i ocenić na miejscu :D
mario_76
04-08-2004, 14:27
Ja zakupiłem Power Glo i mam neony czerwone. Wybarwiły sie niesamowicie. Swiecą jakby opiły sie wody z jezior Czarnobyla :P
Przyzwyczajenia wymaga barwa światła w akwarium. Podłoże mam brązowe a teraz wygląda jak czerwone, światło ma "sztuczną, nienaturalną barwę" Poprzednio miałem świetlówkę świecącą światłem dziennym i akwarium wyglądało bardziej naturalnie ale neony nie świeciły.
Jeszcze kilka dni i się przyzwyczaję.
Darek2000
04-11-2004, 19:58
Mam taka swietowke w akwa z neonami i ich kolory sa zdecydowanie inne niz przy swietlowce tradycyjnej
Ja używam do wybarwienia kąsaczkowatych Sylvania Grolux - daje lekko różowawe światło a dodatkowo stosuję Daylightstar tej samej firmy która daje ładne dzienne światło i niweluje ten różowy kolor - neonki przy tym wyglądają rewelka:)
drapieznik
07-31-2004, 14:55
Miałem kiedyś 45l. akwa z jarzeńcami. Woda filtrowana przez torf i barwiący korzeń. Żwir czarny bazaltowy. Używałem Hagena power-glo i do tego dołozyłem 2 świetlówki energooszczędne na przodzie pokrywy. Było ciemno. Efekt był niesamowity po zachodzie słońca, ale ogólnie było IMO zbyt ciemno. Niemniej, rośliny rosły nieżle.
Power glo trzeba polaczyc z jakas inna swietlóka bo jak nie to wszystko wariuje dlateko na tyl power glo a na przód aqua-glo lub flora-glo ale najlepiej flora-glo
W 50L mam: przód - power-glo 8W, środek- aqua-glo 14W, tył- sun-glo 8W, efekt bardzo fajny, neony świecą, rośliny szaleją, polecam.
radzio222
08-26-2004, 23:03
ja mam 2 philipsy tdl 840 i neonki tak ostro swieca zarowno czerwonym jak i niebieskim ze po dluzszym przygladaniu oczy sie mecza...
Tęczanki neonowe też świetnie wyglądają przy Power Glo lub Aqua Glo. Barwa światła nietypowa, w połączeniu z Sun Glo wygląda ładnie.