PDA

Zobacz pełną wersję : Jajeczka.

Maz
03-01-2005, 11:14
witam
wczoraj zobaczylem u mijej krewetki szklistej jajeczka i niewiem co dalej robic.
czy przeniesc ja do innego zbiornika??
po jakim czasie moge sie spodziewac potomstwa??
z groy dziekuje :D
pozdrawiam.

daniel90
03-01-2005, 15:24
Z tego co wiem, to krewetka szklista ma przeobrażenie zupełne, więc wychowanie 'kreweciątek' jest bardzo trudne, w Polsce prawdopodobnie nikomu się nie udało.
Może ci się udać, jeżeli posiadasz gatunek Macrobrachium assamensis, a pewnie masz Macrobrachium lanchesterii.
Jeżeli masz tą pierwszą, to napisz, wtedy ci pomogę(wychowanie potomstwa nie wymaga słonej wody i jest dużo prostsze).

Misza24
03-01-2005, 22:29
to i ja dorzuce swoją opinie:
Przede wszystkim matke przenies do oddzielnego zbiornika, i dokladnie obserwój. Zbiornik ten powinien miec jak najbardziej zblizone warunki do tego w jakim była matka, najlepiej wode pobrac własnie z niego. W koncowym stadium noszenia jajek przez matke na ikrze widoczne staja sie czarne punkty (domyslam sie ze to oczy) Od tego momentu minie kilka dni i matka wypusci larwy. Pamietaj aby podczas przenoszenia matki do drugiego zbiornika przenosic ja w wodzie, dzieki temu nie narazisz ikry na zniszczenie. Zaraz po wypuszczeniu jajek matke odłowic i z powrotem do poprzedniego zbiornika. Larwy beda wilekosci około 2mm długosci i beda sie unosic w toni wodnej głową w dół.
I teraz najwiekszy problem..... jaka wode zastosowac dla maluchów.....
U mnie w wodzie słodkiej larwy gineły po okolo 12-24h. :cry:
Po zasoleniu wody sola akwarystyczną w ilosci 32g. na akwa 12l. larwy przezyły około kilku dni po czym zgineły :cry:
Nie wiem czy moje szkliste to Macrobrachium assamensis czy Macrobrachium lanchesterii, ale jak do tąd nie udało mi sie utrzymac młodych przy zyciu.
Ogolnie matka nosi jajka okolo 3 tygodni. Po wypuszczeniu mlodych larwy unosza sie glowa w dół okolo 3 tygodni po czym zaczynaja sie poryszac jak dorosła krewetka po podłożu.
Jezeli bedziesz miał jakiekolwiek sukcesy z młodymi szklistymi prosze o info, chetnie skorzystam z Twoich doswiadczeń.

Jackie
03-02-2005, 03:43
[quote="Misza24"]Nie wiem czy moje szkliste to Macrobrachium assamensis czy Macrobrachium lanchesterii, ale jak do tąd nie udało mi sie utrzymac młodych przy zyciu.quote]

Macobrachium assamensis rozmnaża się bez problemów w akwarium (w słodkiej wodzie). Dla mnie to już przekleństwo ;)

Misza24
03-02-2005, 13:06
Jackie a mozesz zdradzić w jakiej temperaturze wychowujesz młode???
i jakie oswietlenie dla młodych stosujesz???
Ja swoje trzymałem w temp.25st.C bez oswietlenia (swiatło dzienne)

Maz
03-02-2005, 19:08
witam
to jaka krewetke proponujecie do hodowli z mysla o rozmnozeniu
pozdrawiam.

Jackie
03-02-2005, 20:34
Jackie a mozesz zdradzić w jakiej temperaturze wychowujesz młode???

24 st. C

i jakie oswietlenie dla młodych stosujesz???
Ja swoje trzymałem w temp.25st.C bez oswietlenia (swiatło dzienne)

Tak jak ja :)

Jackie
03-02-2005, 20:36
witam
to jaka krewetke proponujecie do hodowli z mysla o rozmnozeniu
pozdrawiam.

Taką z którymi młodymi możesz coś zrobić, np. oddać komuś czy nawet sprzedać. Assamensis odradzam, bo tego nikt za darmo nawet nie chce, choć piękne...

Najlepiej łatwo dostępne i popularne Caridina oraz Neocaridina - Fire Red, Hummel, Crystal Red.