PDA

Zobacz pełną wersję : [200l][roślinne]Podwodny świat Kośnego [nowe zdjęcia str. 3]

kosny
02-28-2005, 21:29
Witam :)

Chciałbym zaprezentować moją 2-setke

Akwarium ma dopiero 3 tygodnie, dokładnie założone 7.02.2005 :)

dodam również że akwarium wychodzi spod władzy glonów :P chyba zacząłem w koncu wygrywać walke z glonami (za sprawą nowej ekipy sprzątającej) z czego sie niezmiernie ciesze :)

Nie bądzcie zbyt surowi w ocenie :lol:

Ninka
02-28-2005, 21:47
Bardzo fajny zbiorniczek, nie ma co poprawiać ;)
Jedyna uwaga -> przenies jak możesz termometr na boczną ściankę, żeby nie było tak widać tej przyssawy ;)
Pozdrawiam

dragonfish
03-01-2005, 07:29
tez mi sie podoba.... chetnie zobaczylbym go za jakis czas, gdy rosliny podrosna.... jak bedzie wygladala prawa czesc...
pzdr

jaroslawp
03-01-2005, 09:40
Jak dla mnie zbiornik extra.
Skąd masz taki konar? Kupny, czy sam go gdzieś zdobyłeś?

1MACK1
03-01-2005, 10:56
Nieźle nieźle. Jak jeszcze troszkę podrośnie będzie naprawdę super.
IMO dobra kompozycja i układ przestrzenny .

kosny
03-01-2005, 12:23
Witam

Jedyna uwaga -> przenies jak możesz termometr na boczną ściankę, żeby nie było tak widać tej przyssawy

termometr przeniose na boczną ścianke bo faktycznie troche to niefajnie wygląda :roll:

Skąd masz taki konar? Kupny, czy sam go gdzieś zdobyłeś?

Korzonek jest znaleziony, jakoś latem po lekkiej wichurce powyrywało drzewa z korzeniami :twisted:

nemo1
03-01-2005, 13:16
skad masz takie tło?? sam je zrobileś czy kupiłeś bo tło i akwa wymiatają!! :twisted:

1MACK1
03-01-2005, 13:38
Zauwazyłem po dokładniejszym przyjżeniu się :wink: że po prawej stronie posadziłes tez rośliny, które urosna wysokie. A może warto zastosować kompozycję trójkatną i z lewej wysoko a z prawej nisko??

Tak tylko sobie gdybam. Wydaje mi się, że mogłoby byc nawet rewelacyjnie :wink:
Zastanów się i pozdrawiam.

Ninka
03-01-2005, 13:55
1MACK1 -> masz racje, zreszta na środku za korzeniem rosnie sobie ceratopteris (o ile dobrze widze ;) ), a ona tez potrafi ogromna wyrosnąć, 40 cm na 100%. Ale póki to jest świeże akwarium to niech sobie te szybkorosnące będą, a z czasem jak sie wszystko ustabilizuje, mozna będzie obsadzić prawą stronę mniejszymi roślinkami w celu uzyskania właśnie kompozycji trójkątnej ;)
Pozdrawiam

kosny
03-01-2005, 14:53
Kompozycje chciałem uformować w kształcie parabolki czyli wysoko po bokach i średnio na środku, chociaż do trójkąta przemawia ułożenie korzenia, przemyśle to jeszcze

Myślałem,żeby z lewej strony wsadzić jakąś czerwoną roślinke dla kontrastu żeby nie było tam aż tak zielono (w miejsce gdzie teraz rośnie Hydrocotyle leucocephala, czyli na prawo od heteranthery) może rotala rotundifolia? :) macie może jakieś propozycje? :)

Ps. a ta z tyłu koło cabomby to na pewno ceratopteris? :P zawsze zdawało mi sie że to Hygrophila difformis , nie wiem jak to odróżnić :) są strasznie podobne. Teraz jak na nią patrze to widze że musze ją bardziej przesunąć w prawo do cabomby bo zabardzo zlewa sie z hemianthusem , który rośnie przed korzeniem

Pozdrawiam

chmiel
03-01-2005, 15:17
Akwarium bardzo mi się podoba. Bardzo. Nie wygląda na to, by po podrośnięciu roślin było"sterylen" i to jest ok. Kompozycja też świetna.
Mam tylko prośbę o podanie obsady zbiorniczka.

Ninka
03-01-2005, 15:22
Głowy nie dam sobie uciąć, że to Ceratopteris (obstawiałabym thalicroides), musiałbys dać lepsze zdjęcie, bo bazując na tym równie dobrze można powiedzieć, że to Hygrophila :)
Pozdrawiam

kosny
03-01-2005, 17:50
nemo1skad masz takie tło?? sam je zrobileś czy kupiłeś bo tło i akwa wymiatają!!

Tło wykonałem sam, a mianowicie:
steropian wypalony rozpuszczalnikiem nitro i na to położona warstwa spray-u jakiegoś co imituje kamień
wiele jest wątków na ten temat w dziale DIY

chmielMam tylko prośbę o podanie obsady zbiorniczka.

fauna czy flora? :)

ze zwierzątek mam:
-14xParacheirodon innesi
-4xOtocinclus affinis
-2xCrossocheilus siamensis
-3xAncistrus sp.
-1xRineloricaria lanceolata
-3xNeocaridina denticulata sinensis

planuje jeszcze:
4xOtocinclus affinis
4xMicrogeophagus ramirezi
2xColisa (nie wiem jeszcze jaka)
5xCaridina japonica
5xCaridina sp. „Tiger“
2xNeocaridina denticulata sinensis

a z roślinek:
-Anubias barteri v. nana
-Anubias heterophylla
-Bacopa caroliniana
-Cabomba caroliniana
-Ceratopteris thalictroidesa lub Hygrophila difformis
-Cryptocoryne undulata
-Cryptocoryne beckettii
-Cryptocoryne parva
-Didiplis diandra
-Echinodorus martii (maior)
-Glossostigma elatinoides
-Hemianthus micranthemoides
-Heteranthera zosterifolia
-Hydrocotyle leucocephala
-Hygrophila polysperma
-Nymphaea lotus ("zenkeri")
-Vesicularia dubyana

Pozdrawiam

ylstrom
03-01-2005, 19:15
jak na razie zapowiada sie ciekawie zobaczymy jak podrosnie

zamiast lotosa to lepiej jakies brązowe gatunki crypto wyeksponowac alob żabienic
(undulate juz masz ale jakos nie widze)

kosny
03-01-2005, 21:06
cryptocoryn nie widać bo przystosowując sie do nowych warunków straciły prawie wszystkie liście, dopiero od niedawna odbijają i zaczynają wypuszczać nowe, ładne, zdrowe listki, teraz to grosia je wszystkie zasłania, coś wielka mi ta glosia rośnie :/ chyba ją w jedne miejsce gdzieś przeniose bo tak przesłaniają np cryptocoryny

Pozdrawiam Kośny

jaroslawp
03-04-2005, 06:48
... coś wielka mi ta glosia rośnie :/ ...

A może ma za mało światła? I tak "ciągnie" do góry?
Jakie masz oświetlenie?

kosny
03-04-2005, 23:11
oświetlenie to :

2x30W T8 - z tym że juz długo są u mnie

2x39W T5 - te są od jakiś 3 miesiecy

czy 138W + odbłyśniki z lustra na 200L to za mało jak na glosie? :(

dodam że te dwie 39W są z przodu zbiornika czyli bezpośrednio nad glosią.

Macie jakieś pomysły dlaczego ona rośnie w góre a nie na boki? :o

kosny
03-26-2005, 16:16
Witam ponownie :)

Już prawie miesiąc minął od ostatnich zdjęć , w akwarium za wiele sie nie zmieniło, roślinki troszke podrosły

Zdjęć to ja robić nie umiem :( i za każdym razem od roślin bije taki blask na zdjęciach...

i jak to teraz wygląda , może być? :)

rob1979
03-26-2005, 16:27
po prostu piękne... jest sie na kim wzorować :)

suchyHc
03-26-2005, 22:04
Apropos zdjęć, to żeby od roślin nie bił blask to musisz zmniejszyć czas naświetlania, zwiększyć przysłonę lub poprostu zmniejszyć jasność kompensacją naświetlania. Niestety tak jest zawsze, że robienie zdjęć akwariom automatami nie wychodzi za dobrze :)

Mateusz
03-27-2005, 17:00
Witam,

Akwa bardzo fajne :11:
Gratuluje tla, jest bardzo interesujace :wink:

Pozdrawiam Mateusz 8)

Krasa
03-27-2005, 18:16
Świetnie to wygląda :D
Pozdrawiam Krasa

guruking
03-27-2005, 18:29
Akwarium super :)
a jesli mialbym cos zmieniac to korzonek dal bym bardziej na lewo, ale to tylko taka moja dziwna wizja :roll:

P.S
co to za roslinka tak po srodku korzenia taka drobna?
Pozdrawiam

TomS
03-27-2005, 21:08
Faktycznie przydało by się więcej korzenia po lewej ale przesunięcie to zły pomysł bo jego prawa, dolna część jest bardzo potrzebna właśnie tu gdzie jest. Może dołożyć drugi albo dowiązać kawałek do istniejącego?

Bardzo ładne akwarium.

Jeśli aparat myśli za Ciebie to sporo (a czasem więcej) można osiągnąć obrabiając zdjęcie Photoshopem lub innym edytorem grafiki bitmapowej.

kosny
03-28-2005, 13:38
dzieki za miłe słowa :oops: postaram sie żeby to jeszcze lepiej wyglądało :P

jeśli chodzi o roślinke tą drobnolistną na środku przed korzeniem to Hemianthus micranthemoides :) bardzo fajna roślinka :)

co do tych korzonków po lewej stronie to są już tam dwa mniejsze jeden porasta anubias a drugi już prawie cały przykryła Heteranthera zosterifolia :P ledwo go widać troszke wystaje ale myśle że dodanie paru mniejszych korzonków to dobry pomysł ,fajnie to by wyglądało gdyby pare "kikutów" wystawało, "wyrastało" z Heteranthery :)

Pozdrawiam

kosny
03-30-2005, 14:08
hmm....

może teraz już lepiej widać i ktoś mógłby mi zidentyfikować tą roślinkę z tyłu za korzeniem po prawej stronie koło Hydrocotyle leucocephala

czy jest to Hygrophila difformis czy Ceratopteris thalictroides??

bo ja pomiedzy tymi gatunkami nie widze żadnej różnicy, żadna z nich nie ma jakiś znaków szczególnych w sumie są identyczne :P

także prosze o idenyfikacje, może ktoś ma obydwa gatunki i jednak widzi różnice :D

Pozdrawiam

Bolo
03-30-2005, 18:35
Swietnie wyglada !!!!! Bardzo mi sie podoba.

Tomi
09-22-2005, 11:20
Jak to obecnie wyglada ?

RAFIK
09-22-2005, 15:12
hmm....

czy jest to Hygrophila difformis czy Ceratopteris thalictroides??

bo ja pomiedzy tymi gatunkami nie widze żadnej różnicy, żadna z nich nie ma jakiś znaków szczególnych w sumie są identyczne :P

także prosze o idenyfikacje, może ktoś ma obydwa gatunki i jednak widzi różnice :D

Pozdrawiam

To jest: Ceratopteris thalictroides:!:
A tak apropo twojego baniaczka to powiem,ze bardzo miły klimaciak,ale brakuje mi w nim jakiejś czerwonej roslinki 8)

dori
09-22-2005, 15:41
tło jest superowe

kosny
02-11-2006, 18:55
cóż jednak zdjęć mojego akwarium to ja robić nie potrafie :/ robiłem robiłem ale cały czas takie beznadziejne mi wychodza :/ na tym zdjęciu co załaczam takie rozmazane i mętne jest ale w rzeczywistości tak nie wygląda...

mój aparat to sony może ktoś udzieli mi porady krok po kroku jak robić zdjęcia :P i gdzie co wcisnąć bo ja ciemny jestem w tym temacie :D

o oto mój zbiorniczek aktualnie tak wygląda (tuż przed przycinką) :

jacoobin1
02-11-2006, 20:16
No :shock: ewidętnie przycinka jest potrzebna :wink: :wink: Ale akwa bardzo dobrze się prezentuje :) .Życze dalszych sukcesów i pozdrawiam

saperos27
02-11-2006, 21:36
akwarium super!! ja bym dodał jakiś fajny korzonek :D

podwodny
02-14-2006, 18:19
super akwarium! masz przepiękne roślinki!

gonti420
02-16-2006, 15:32
Fajne akwa bardzo ładnie obrośniety korzeń :):)pozdro:)

kosny
02-16-2006, 15:36
dzieki za miłe opinie :)

jeśli chodzi o korzonki to po prawej stronie są 3 małe ale ich juz praktycznie nie widać :P zastanawiam sie czy w ogóle wyjąć te korzonki bo zabierają miejsce dla roślin :P a i tak ich nie widać, zbrojników też nie mam w tym akwarium wiec drewna nie musi być :)
ale jeszcze pomyśle co z tymi korzeniami zrobić

kolejne fotki (mam nadzieje że już lepsze) wkrótce :) jak tylko roślinki odbiją po przycince :)

Wiolka
02-16-2006, 17:34
mam pytanko :) jak zazywają się te maleńkie roślinki na samym przodzie akwarium

artchi
02-16-2006, 17:53
:shock: super akwa gratulacje i zycie dalszych sukcesów