PDA

Zobacz pełną wersję : krewetki - czy warto?

wania
04-03-2004, 14:51
ostatno czytałem o krewetkach że są bardzo przydatne w akwarium w ramach walki z glonami. I w związku z tym mam pytanie. czy waro je trzymać w akwa 45l ( czy nie będą się męczyć ) jeśli nie będzie to dla nich męka to ile sztuk bo podobno pojedyńczo czują się źle. i jeszcze jedno jeśli krewetki nie pasują do mojego akwa to może coś innego? obecnie mam jednego glonojada i dwie kosiarki.

shuw4r
04-03-2004, 17:13
IMHO 1 glonojad i 2 kosiarki do takiego akwa to az nadto zjadaczy glonow - no chyba ze masz tak ogromna plage, ze roslin niewidac.
Co do krewetek to z tego co sie orientuje tylko Amano zywia sie glonami, ja trzymam glonojada i krewetke filtrujaca w 25l i nieuwazam aby sie meczyla - no chyba ze podrosnie.

wania
04-03-2004, 17:43
ok dzięki. czyli obejdzie się bez krewetki bo rośliny jeszcze widzę :wink:

a teraz zadam dziwne pytanie i pewnie wielu będzie miało ubaw ale kto pyta nie błądzi. co to jest za skrut IMHO :?: :oops:

Karol Kaniewski
04-03-2004, 17:44
a teraz zadam dziwne pytanie i pewnie wielu będzie miało ubaw ale kto pyta nie błądzi. co to jest za skrut IMHO :?: :oops:

IMHO = Im my huble opinion :) Czyli moim zdaniem :)

shuw4r
04-03-2004, 17:54
Nieto zebym odradzal ci zakupu krewetki, krewetki to przezabawne stforki :lol:
Polecam filtrujaca, wyczysci ci w akwa resztki zarcia z dna dokladniej niz kiryski.

RedBaron
04-03-2004, 18:00
IMHO 1 glonojad i 2 kosiarki do takiego akwa to az nadto zjadaczy glonow - no chyba ze masz tak ogromna plage, ze roslin niewidac.
To nie do końca jest tak. Kosiarki wcinają krasnorosty ale nie tykają zielenic które z kolei są przysmakiem krewetek. Jednak żeby skutecznie kontrolować glony potrzeba sporo tych stworzonek (czyt. 1krewetka/3L)

shuw4r
04-03-2004, 18:13
To nie do końca jest tak. Kosiarki wcinają krasnorosty ale nie tykają zielenic które z kolei są przysmakiem krewetek. Jednak żeby skutecznie kontrolować glony potrzeba sporo tych stworzonek (czyt. 1krewetka/3L)

Wydawalo mi sie, ze zbrojniki wcinaja zielenice? Jezeli sie myle, to mnie popraw.

Duch
04-03-2004, 18:15
Wydawalo mi sie, ze zbrojniki wcinaja zielenice? Jezeli sie myle, to mnie popraw.

Małe tak.....dorosłe już niekoniecznie :D

wania
04-03-2004, 18:24
nio własnie a u mnie glonojad wlaśnie zrobił się dośc leniwy ( ma 8-9cm) i widać że cwaniak się zrobił i czeka aż będę karmił ryby i dopiero co opanie to ten wariat leci zbierać. a glony to je chyba znudów czasmi chyba że w nocy leci się objadać. nio dobra to jeszcze pomysle nad tymi krewetkami moze sobie kupie 3-4.

DUDU
04-03-2004, 18:41
a czy krewetki nie sa agresyne w stosunku do mniejszych rybek i cz y bronia swojego terrytorium? no i czy moge wyjsc z akwa ponad poziom wody?? na pokrywe np?

shuw4r
04-03-2004, 18:46

Małe tak.....dorosłe już niekoniecznie :D

Wlasnie male mialem na mysli - ale miec na mysli a wypowiedziec sie to ... dzieki za uzupelnienie :)

RedBaron
04-03-2004, 18:50
Młode glonojady wcinają zielenice ale te krótkie i chyba te kropki a krewetki są idealnym sposobem na długie nitki.

wania
04-03-2004, 18:52
a czy krewetki nie sa agresyne w stosunku do mniejszych rybek i cz y bronia swojego terrytorium? no i czy moge wyjsc z akwa ponad poziom wody?? na pokrywe np?

podobno nie są agresywne, nawet mozna powiedziec że nikomu nie wadzą. ale bronić się bronią jak coś ich atakuje. a czy wyjdą z akwa raczej nie ( prawie napewno nie ). tyle wiem a czy się myle tego nie wiem :D

Paddy West
04-03-2004, 19:36
Czytalem gdzies na tym forum, ze krewetki czasem potrafia wyjsc z akwa... i przejsc spory kawalek.Moga wyciac kite :D nawet przez mala dziurke w pokrywie.lecz podobno robia tak gdy maja zle warunki-osobiscie nike wiem bo nie mam ale ponoc tak sie zdaza...

Marta Podraza
04-03-2004, 19:45
Ja bardzo polecam krewetki. Mam cztery filtrujące w akwarium 70l, są super. Mogą jedynie zagrozić narybkowi, ale dowodów na to nie mam.

lays14
04-04-2004, 14:41
a w jakiej cenie mniej więcej są krewetki?? :arrow:

Paddy West
04-04-2004, 15:18
W wawie widzialem po 10-12 zlotych za sztuke(amano).

Marta Podraza
04-04-2004, 17:42
a w jakiej cenie mniej więcej są krewetki?? :arrow:
Widzę że jesteś z Dąbrowy, no więc w REAL-u w Dąbrowie kupowałam filtrujące po 10 zł, właściciel Ci sprowadzi na zamówienie jak będziesz chciał.

DaroS
04-04-2004, 23:10
Shuw4r lub ktos z Lublina nie wiecie czy są gdzieś w sklepie Amano lub
filtrujące?

shuw4r
04-04-2004, 23:24
Shuw4r lub ktos z Lublina nie wiecie czy są gdzieś w sklepie Amano lub
filtrujące?

Filtrujace znajdziesz w ZooHit - 8zl
a Amano... tez chcialem ale niema.

El Habanero
04-05-2004, 00:46
Czy krewetka będzie w stanie pozjadać zalegającą na dnie mrożonkę - konkretnie chodzi mi o nadmiar ochotki. :?:

Czy wypada trzymać samotną krewetkę ?

Nawiasem mówiąc pytałem w sklepie o krewetki, ale nie widzieli różnicy między Amano a filtrującą. Generalnie mówili o "słodkowodnych". Podobno kiedyś opuściłllo im akwarium całe stadko - z powodu braku pokrywy. :?

Marta Podraza
04-05-2004, 12:37
Nie znam krewetek amano ale filtrujące wydają mi się ładniejsze z wyglądu i z całą pewnością nie uciekają z akwarium. Co do zjadania ochotki to niestety tak dużych kęsów krewetki nie jedzą. Ja moim sypę codziennie trochę pyłu do karmienia narybku i one siedzą na łupinie orzecha kokosowego wszystkie cztery, wystawiają swoje parasolki do wylotu filtra i wyłapują drobiny pokarmu z nurtu wody. Poza tym wieczorem wyruszają na wędrówkę po akwarium na poszukiwanie pokarmu, zjadają wtedy resztki spiruliny, cyklop i inne drobinki. Nigdy natomiast nie widziałam żeby jadły ochotkę (chyba jest za duża). Co do trzymania krewetki samej to niby można ale jak jest ich więcej to nie są takie płochliwe, czasami się przepychają - co jest bardzo zabawne no i co jakiś czas samice noszą jaja pod odwłokiem ale na razie nie próbowałam ich rozmnożyć bo to wyższa szkoła jazdy.

azet2
04-05-2004, 13:43
Po tym co tu przeczytałem chyba zaraz pójdę do sklepu po krewetki :-)
Chciałbym jednak dowiedzieć się trochę więcej o ich rodzajach i warunkach hodowli. Czy mógłby ktoś napisać tu coś więcej na ten temat?

Dzięki

Lord Paszka
04-05-2004, 13:58
Chciałbym jednak dowiedzieć się trochę więcej o ich rodzajach i warunkach hodowli. Czy mógłby ktoś napisać tu coś więcej na ten temat?

Wystarczy poszukać w jednym z wątków naszego forum

http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=155&postdays=0&postorder=asc&start=0

Duch
04-05-2004, 15:55
Poczytaj sobie również to:
http://rzuf.dobrynet.pl/krewetki.html

DaroS
04-05-2004, 20:25
A więc ktoś gdzieś podał linka, zadzwoniłem i namierzyłem wstępnie amano za 6-6,5zł(takie info przez tel).Właściciel czeka aż uzbiera się chętnych na 70szt i zamawia - ja zażyczyłem sobie 30 to juz niewiele brakuje :)
Przy tej temperaturze wysyłka pocztą ,a więc tanio.
Także jeśli nie możecie dostać u siebie to zamawiajcie.
Podaję link z telefonem do sklepu.

http://www.biofil.pl/biofiles.php?d=adres&jezyk=pl

Matrix
04-05-2004, 23:23
bardzo polecam krewetki mi sie udalo kupic 2 calkiem spore bo okolo 5 -6 cm krewetki filtrujace. przez pierwszy tydzien siedzialy z tylu akwarium na korzeniu i od czsu do czasu pokazaly sie na chwile ale po tym jak barwniaki maja mlode i zajely rewir z tylu akwarium krewetki caly czas sa na przodzie :) wieksza jest cwana i tylko szuka dobrego miejsac zeby prad byl jak najwiekszy i siedzi rozstawi "spadochrony" i zadowolona raz ja widzialem na korzeniach pistii naprzeciwko wylotu z filtra. mniejsza od czsu do czasu tez pochodzi na dnie. co ciekawe wieksza krewetka to jedyne zwierze ktore opiera sie atakowi samca barwniaka siedzi sobie i ma wszystko gdzies. barwniak tez nauczyl sie ze krewetka nie jest zadnym zagrozeniem i tylko od czasu do czasu stara sie ja przepedziec ale jesli ona jest na swoim dlugo szukanym miejscu (duzy prad wody) to nic jej nie ruszy jesli akurat przeczesuje dno to zdarza sie ze sobie pojdzie gdzies indziej. co ciekawe krewetki wcale sie nie boja obserwatora mozesz robic dziwne i nagle ruchy a ona ze stoickim spokojem dalej robi swoje. podsumuwujac krewetki sa bardzo wdziecznymi i pozytecznymi stworzonkami na ktore mozna patrzec i patrzec i patrzec przynajmniej ja tak mam.

kwalera
01-27-2005, 21:43
Nie ma chyba bardziej śmiesznych stworzonek niż krewecie