Zobacz pełną wersję : Witam wszystkich - obsada 90L
Witam wszystkich serdecznie!
Mam na imię Adrian i jestem zupełnie początkującym akwarystą (znaczy jeszcze nie jestem ale wkrótcę będe), mimo że wiek już całkiem całkiem...
Od grudnia czytam forum i w końcu postanowiłem przedstawić siebie jak równiez swoje plany. Więc na początek miał być baniaczek 50L, ale poczytałem forum no i zakupiłem 90L. W związku z powyższym mam prośbę o pomoc w wyborze filtra wewn. i opinię na temat obsady.
Obsada:
15 neon innesa; 4 neon czarny; 2 pielęgnice ramireza; 3 kiryski pstre; 1 zbrojnik niebieski; 3 krewetki filtrujące.
Chciałbym uniknąć przerybienia i sprawić by rybcie miały wygodne warunki życia :)
Filtr wewnętrzny który wybrać:
1. Fluval 3 plus (94zł)
2. AquaSzut Senior(N) 750 (67zł)
3. AquaSzut Junior Bio(N) 500 (66zł)
4. Aquael Fan 2 (45zł)
Grzałka: Jager 100W
Oświetlenie: póki co standardowe w pokrywie 2x16W Leuci - ale coś czuję że to zdecydowanie za mało.
z góry dziękuję za uwagi i krytykę
pozdrawiam,
AdiG
Ja z filtrów wybralbym nie te co wymieniłeś, a Aquaszuta 8W.
Zrezyngowałbym z neonow czarnych a zwiekszylbym innesa do 20 sztuk, albo na odwót, innesa won i 20szt. czarnych.
Czytałem że aquaszut to kiepska firma . Często szwankuje i głośno pracuje .
witam. co do filtrów - zajrzyj tutaj
www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=13532
moim zdaniem uzywanie filtra wewnętrznego w sporym akwa na dluzsza mete nie jest zbyt wygodne... wprawdzie nie planujesz zbyt duzej obsady ale tak czy inaczej zaden filtr wewnętrzny nie zapewni ci wystarczajacej filtracji biologicznej. tak jak polecalem innym - sugeruje zakup 2 filtrow. filtracje mechaniczna zapewni ci nawet FAN1, zas filtracja biologiczna zajmie sie jakas kaskada. sumaryczny koszt - ok 100pln za dwa filterki (skoro maja byc dwa, kazdy do swojej "roboty" to nie musza byc one jakies wypasione)
decyzja nalezy do ciebie - jesli dysponujesz wieksza kwotą to kup jakis kubelek... (IMO polaczenie dwoch filtrow bedzie tansze i chyba wygodniejsze)
Oświetlenie: póki co standardowe w pokrywie 2x16W Leuci - ale coś czuję że to zdecydowanie za mało.
masz chyba na mysli 2x18W ?? jesli tak to to nie jest "zdecydowanie" za malo :) jesli zastosujesz "wysokolumenowe" swietlowki to powinno wystarczyc dla zdecydowanej wiekszosci roslinek (poszperaj w galerii i spojrz jakie osiagniecia maja niektorzy niestosujacy sie do zasady 0,5W na 1l :) ) aczkolwiek dolozenie jednej "specjalistycznej" hagenowskiej swietlowki typu flora-glo nie zaszkodzi :)
pozdrawiam
Grzegorz Pietranek
02-28-2005, 16:54
Witam wszystkich serdecznie!Witamy.. :wink:
jestem zupełnie początkującym akwarystą (znaczy jeszcze nie jestem ale wkrótcę będe), mimo że wiek już całkiem całkiem...Najważniejsze, że NARESZCIE jesteś akwarystą.. :D
Od grudnia czytam forum i w końcu postanowiłem przedstawić siebie jak równiez swoje plany. Więc na początek miał być baniaczek 50L, ale poczytałem forum no i zakupiłem 90L. W związku z powyższym mam prośbę o pomoc w wyborze filtra wewn. i opinię na temat obsady.Postawa i schemat myślenia godne pochwały :!: :11:
Obsada:
15 neon innesa; 4 neon czarny; 2 pielęgnice ramireza; 3 kiryski pstre; 1 zbrojnik niebieski; 3 krewetki filtrujące.Neony - inessa: OK, czarne: więcej albo wcale.. Jak chcesz, to może 10+10, 12+8..
Ramirezki - ponoć dość wymagające - może jakieś wytrzymalsze pielęgniczki? Jeśli się już decydujesz na ramirezki, to może być więcej - 2 parki?
Kiryski - co najmniej 5..
Zbrojnik i krewetki - OK
Filtr wewnętrzny który wybrać:
1. Fluval 3 plus (94zł)
2. AquaSzut Senior(N) 750 (67zł)
3. AquaSzut Junior Bio(N) 500 (66zł)
4. Aquael Fan 2 (45zł)Jak masz kasę, to Fluval'a.. Najrozsądniej byłoby, tak jak mówi Raffy - Aqua Szut 8W (może z dodatkowym pojemniczkiem na ceramikę)..
pozdrawiam,
AdiGPozdrawiam.. :wink:
Witam :wink: Obsada może być, dodaj jeszcze kilka kirysków, są to rybki stadne i w stadzie fajnie wyglądają no i czyszczą dno akwa, a do swietlówek dodaj odbłyśniki i bedzie OK. :D :) Pozdrawiam :wink:
Bardzo dziękuje za uwagi, wkrótce nowe pytanka i spostrzeżenia.
Na razie wizja jednego filtra wewnętrznego legła w gruzach, wraz z moją drugą połówką decydujemy sie jednak na jakiś wewnętrzny i zewnętrzny, neonki będą 10innesa+10czarnych i dodatkowo jeszcze 2 kiryski.
dziękuje i pozdrawiam,
AdiG
Aktinidia
03-01-2005, 09:22
IMCO sam filtr kaskadwy wystarczy. Nie zajmuje miejsca w akwa i łatwiej czyścić wkłady. Polecam kaskadę Aqua Clear 150 lub 200 Hagena. Cicha praca i nie trzeba wody napowietrzać, bo robi to filtr. Na Allegro można kupić już od 50 zł (ale trzeba poszukać i poczekać na okazję)
Ale to tylko moja opinia - jestem zatwardziała przeciwniczką filtrów wewnętrznych :wink:
Pozdro!
Tak jedna dobra kaskada wystarczy ale nie zawadzi dodać jeszcze jeden wewnętszny filtracji nigdy dość. Pozd.
Na razie wizja jednego filtra wewnętrznego legła w gruzach, wraz z moją drugą połówką decydujemy sie jednak na jakiś wewnętrzny i zewnętrzny
i bardzo dobrze... kupno jednego "wypasionego" filtra wewnętrznego nic tu nie da... nie spelni swej funkcji duzo lepiej niz Aquael :)
IMCO sam filtr kaskadwy wystarczy. Nie zajmuje miejsca w akwa i łatwiej czyścić wkłady. Polecam kaskadę Aqua Clear 150 lub 200 Hagena. Cicha praca i nie trzeba wody napowietrzać, bo robi to filtr.
to prawda... uzywam tylko kaskady w 75l i jest ok... zakup dodatkowego wewnętrznego to tylko tak dla wygody... (rzadziej czyscisz kaskade pozostawiajac w spokoju szczepy bakterii)
pozdrawiam