PDA

Zobacz pełną wersję : Chciałbym dowiedzieć się jak najwięcje o krewetkach...

Początkujący12
02-26-2005, 20:00
Tak jak w temacie. Znam wiele ryb, nazwy naukowe, parametry wody, wszystko mogę wyrecytować o rybach... Ale o krewetkach tylko kilka nazw popularnych :oops: :cry: . Zbierał liczne dane na temat tych zwierzątek, ale nadal nie dostateczne jak dla mnie. Pytania:

1. Która z tych trzech gatunków krewetek nadaje się dla początkującego: Krewetka amano, Krewetka szklistą czy Krewetka "crystal-red"(i może filtrującą)?

2.Czy możecie coś napisać o tej ostatniej?

3. Czy istnieje serwis o krewetkach?

4. Czytałem, że krewetki można trzymać tylko w wodzie średnio twardej o pH >7,00 - czy niema gatunku którego można hodować nawet w lekko miękkiej wodzie?

5. Czy krewetki można trzymać z ramirezkami, neonkam, otoskami, kiryskami panda, p. boliwijskim, drewniakami (tych 2 ostatnich to dopiero planuję kupno) i pstrązenicami (i może jakąś jeszcze pielęgniczką)?

6. Chciałbym by krewetki były "widoczne", które gatunki nie ukrywają się?

7. Na wystawie widziałem chyba krewetkę filtrującą, kilka sztuk dotarło na pistię, nie ruszały się - nie dawały żadnych oznak życia, wyglądały jakby ktoś je "powiesił" czy tak zachowują się te krewetki?

8. W sklepie za 8 zł było kilka gatunków krewetek: szkilsta lub amano i taka z jaskrawo (nawet świecąco) czerwonymi punktami pod panczerzykiem, wydaje mi się, że były to "crystal-red" są takie same jak w internecie, tylko tamte miały tylko 1-2cm. Jakie to były krewetki?

9. Planuję za nie długo kupić 4 sztuki tych czerwonych, to dobre zestawienie?

10. Podobno anubias wydziela sub. niebezpieczne dla krewetek, czy to prawda?

11. Na wystawie w sklepie były takie grube, duże i szare krewetki. Przypominały filtrujące, czy są jakieś jeszcze krewetki z tymi "wachlarzami"?

12. Czy 8 zł - rabat 5% to uczciwa cena?

13. Czy piasek to dobre podłorze dla krewetek?

14. Krewetka filtrująca- to znaczy że ona oczyszcza wodę z czegoś?

15. Oczym trzeba pamiętać podczas hodowli krewetek?

16. Na 1 cm krewetki ile powinno przypadać litrów?

Wiem, że na kilka pytań były otpowiedzi, ale inni mogą mieć inne doświadczenia jeśli chodzi o te pytania. Dziękuję z góry za zaspokojenie mojej ciekawości.

Pozdr.

Jackie
02-26-2005, 22:02
1. Która z tych trzech gatunków krewetek nadaje się dla początkującego: Krewetka amano, Krewetka szklistą czy Krewetka "crystal-red"(i może filtrującą)?

Najbardziej tolerancyjna jest Caridina japonica, czyli krewetka Amano.

2.Czy możecie coś napisać o tej ostatniej?

http://www.akwaria.pl/krewetki/caridina_crystal_red.html

3. Czy istnieje serwis o krewetkach?

http://www.akwaria.pl/krewetki
http://www.petshrimp.com
http://www.wirbellose.de

4. Czytałem, że krewetki można trzymać tylko w wodzie średnio twardej o pH >7,00 - czy niema gatunku którego można hodować nawet w lekko miękkiej wodzie?

Większość preferuje lekko kwaśną wodę właśnie :)

5. Czy krewetki można trzymać z ramirezkami, neonkam, otoskami, kiryskami panda, p. boliwijskim, drewniakami (tych 2 ostatnich to dopiero planuję kupno) i pstrązenicami (i może jakąś jeszcze pielęgniczką)?

Zależy jakie krewetki.

6. Chciałbym by krewetki były "widoczne", które gatunki nie ukrywają się?

niewiele jest takich, ale można tak urządzić akwarium by przynajmniej część była zawsze na widoku.

7. Na wystawie widziałem chyba krewetkę filtrującą, kilka sztuk dotarło na pistię, nie ruszały się - nie dawały żadnych oznak życia, wyglądały jakby ktoś je "powiesił" czy tak zachowują się te krewetki?

Tak :)

8. W sklepie za 8 zł było kilka gatunków krewetek: szkilsta lub amano i taka z jaskrawo (nawet świecąco) czerwonymi punktami pod panczerzykiem, wydaje mi się, że były to "crystal-red" są takie same jak w internecie, tylko tamte miały tylko 1-2cm. Jakie to były krewetki?

Prawdopodobnie młode Crystal Red :)

9. Planuję za nie długo kupić 4 sztuki tych czerwonych, to dobre zestawienie?

Za mało, nawet do małego akwarium. One dobrze czują się w stadku.

Jak się ułamie - tak. Podobnie jak kryptokoryny. Rosliny te wydzielają wówczas do wody kwas szczawiowy, niebezpieczny dla skorupiaków.

11. Na wystawie w sklepie były takie grube, duże i szare krewetki. Przypominały filtrujące, czy są jakieś jeszcze krewetki z tymi "wachlarzami"?

Atya gabonensis
http://www.akwaria.pl/krewetki/atya_gabonensis.html

12. Czy 8 zł - rabat 5% to uczciwa cena?

Ale za jaką krewetkę?

13. Czy piasek to dobre podłorze dla krewetek?

Tak.

14. Krewetka filtrująca- to znaczy że ona oczyszcza wodę z czegoś?

Z planktonu i inszych paprochów unoszących się w wodzie.

15. Oczym trzeba pamiętać podczas hodowli krewetek?

Poczytaj może trochę w necie, w linkach które podałam wcześniej jest naprawdę dużo informacji :)

16. Na 1 cm krewetki ile powinno przypadać litrów?

Takiego przelicznika w przypadku krewetek nie stosuje się. Niektóre drapieżne potzrebują całego, dużego akwarium tylko dla 1 samicy i 1 samca.

Początkujący12
02-27-2005, 17:07
Ad. 12
Jest to cena Crystal-Red i chyba szklistych.

Z góry bardzo dziękuję.

PS odkryłem coś, to chyba nie jest Crystal-Red, bardziej przypomina Neocaridina denticulata sinensis "Fire Red". Postaram się dokładnie ją "sklasyfikować".

Aktinidia
02-28-2005, 09:16

Jak się ułamie - tak. Podobnie jak kryptokoryny. Rosliny te wydzielają wówczas do wody kwas szczawiowy, niebezpieczny dla skorupiaków.

Mam w krewetkowisku jednago anubiaska 'nana' na lignicie. Czy tylko uszkodzenia kłacza są szkodliwe, czy też odłamanie u nasady starego liścia może się źle skończyć? Czy powinnam zabrać tego anubiasa do innego akwa, czy też jedna mała roślinka w akwa 45 l nie jest groźna?

Jackie
02-28-2005, 13:01
Mam w krewetkowisku jednago anubiaska 'nana' na lignicie. Czy tylko uszkodzenia kłacza są szkodliwe, czy też odłamanie u nasady starego liścia może się źle skończyć?

Nie ma znaczenia gdzie się ułamie- uszkodzona roślina wydziela do wody szczawiany.

Czy powinnam zabrać tego anubiasa do innego akwa, czy też jedna mała roślinka w akwa 45 l nie jest groźna?

Szczerze mówiąc - nie mam pojęcia. Wydaje mi się jednak że 45 litrów to dość mało, co innego gdyby anubias znajdował się np. w 200 litrach - wtedy stężenie szczawianów mogłoby być mniej szkodkiwe. Ja na wszelki wypadek pozbyłam się kryptokoryn z akwarium.

Jackie
02-28-2005, 13:03
Mam w krewetkowisku jednago anubiaska 'nana' na lignicie. Czy tylko uszkodzenia kłacza są szkodliwe, czy też odłamanie u nasady starego liścia może się źle skończyć?

Nie ma znaczenia gdzie się ułamie- uszkodzona roślina wydziela do wody szczawiany.

Czy powinnam zabrać tego anubiasa do innego akwa, czy też jedna mała roślinka w akwa 45 l nie jest groźna?

Szczerze mówiąc - nie mam pojęcia. Wydaje mi się jednak że 45 litrów to dość mało, co innego gdyby anubias znajdował się np. w 200 litrach - wtedy stężenie szczawianów mogłoby być mniej szkodkiwe. Ja na wszelki wypadek pozbyłam się kryptokoryn z akwarium.

Aktinidia
02-28-2005, 13:31
OK. Dziś anubias "wylatuje". Troszke szkoda, bo dobrze się tam czuje.
W 126 mam sporą kępę Cryptocoryny Jachnella i także 2 anubiasy nana. Mam tam też krewetki, jak w podpisie. Żyją już ze sobą od roku (Amanko) i od 2 miesięcy (Tigery i Bee) i nic złego nie zauważyłam.

Początkujący12
03-03-2005, 17:20
Ja u siebie mam dwa gatunki kryptokoryn i jednego anubiasa - do przyszłoego akwa nie pójdą, szkoda. Teraz już wiem na pewno - po patrzałem, popatrzałem i zrozumiałem, że w sklepie nie jest "Crystal-Red" tylko "Red-Cherry".

Czy trudna jest w hodowli ta krewetka("Red-Cherry")?

Czy do 100l akwarium poasowała by taka obsada krewetek?:

6-8 sztuk "Red-Cherry"
3-4 sztuki Krewetki Filtrującej
2-6 Sztuk Krewetki szklistej lub Amano

Jeszcze raz dziękuję.

NOVINA
03-03-2005, 17:53
Czy trudna jest w hodowli ta krewetka("Red-Cherry")?

Ta krewetka jest moim zdaniem jedna z najlatwiejszych w hodowli krewetek. Mam obecnie w akwa 5 doroslych sztuk i ok. 20 podrosnietej mlodziezy z wlasnej hodowli. W porownaniu do Tigerow to red cherry krocej trzymaja ikre, niestety otrzymujemy od nich troche mniej potomstwa. Obecnie mam w akwariach 3 lub cztery pokolenia tych krewetek, gdyz mnoza sie na potege. Co do crystal red to jeszcze sie nie wypowiadam, gdyz czekam na pojawienie sie u nich ikry - mam nadzieje, ze nastapi to niebawem :D