PDA

Zobacz pełną wersję : kulki nawozowe - gliniane.... co o tym sadzicie?

war3
04-02-2004, 22:00
ciekawy link z alegro, co o tym myslicie?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23246578

monetka
04-02-2004, 23:51
ciekawy link z alegro, co o tym myslicie?
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23246578
Podobno dobre takie gliniane kulki, chcialam wyprobowac, ale nigdzie nie moge gliny kupic, a zeby isc samej kopac, to musze kupic lopate! :(

semagic
04-03-2004, 21:20
Monetka!!!!

Z całym szacunkiem dla wszystkich, toż to skrajny przyład naciągactwa, zaraz sezon grilowo-plenerowy glina pod naszą szerokością geograficzną wystęouje częściej niż diamenty w RPA...nie dajcie się Kochani naciągaczom..

monetka
04-04-2004, 10:31
Monetka!!!!

Z całym szacunkiem dla wszystkich, toż to skrajny przyład naciągactwa, zaraz sezon grilowo-plenerowy glina pod naszą szerokością geograficzną wystęouje częściej niż diamenty w RPA...nie dajcie się Kochani naciągaczom..

Toz wlasnie chcialam sie nie dac :1: i sama tej gliny nakopac!! Ale czym? Lyzka bede tydzien kopac, a lopata wyjdzie drozej niz glina i potem stoi nastepny, niepotrzebny klamot! :wink:
Chyba poczekam do maja, bo sie wybieram do rodzicow, to u ojca i kilof i lopate dostane, a moze i meska pomoc! :wink: :5:
Maz geodeta, jezdzi czasem na budowy wytyczac i gliny tam maja od zas....to mi powiedzial, ze taka sie nie nadaje, bo od koparek i innych maszyn moze byc skazona jakimis olejami itp.
Prawdopodobnie mu sie po prostu nie chce w niej paprac :wink: i mnie zbywa wymowkami!! :evil:

war3
04-04-2004, 19:49
czyli ogolnie mowiac to nie doknca z ta glina sciema?

Karol Kaniewski
04-04-2004, 19:57
BTW

O jaka gline tu chodzi ... Obojetnie jaka czy z jakiejs specjalnej ziemi :|

war3
04-04-2004, 20:20
wydaje mi sie ze powinna byc to jakas oczyszczona glina z jakimis dodatkanmi 8)

Karol Kaniewski
04-04-2004, 20:22
wydaje mi sie ze powinna byc to jakas oczyszczona glina z jakimis dodatkanmi 8)

Czyli jeszce trzeba wiedziec gdzie kopac :)
Tylko gdzie :wink:

monetka
04-04-2004, 23:42
O jaka gline tu chodzi ... Obojetnie jaka czy z jakiejs specjalnej ziemi

Najzwyklejsza gline, te co to babki nasze garnce z niej lepily!! :5: Mozna ukopac w ogrodku, albo na polu, albo na miedzy, albo.... gdziekolwiek. :wink:
Trzeba miec tylko lopate i dobre checi! :wink:
:1:

DaroS
04-04-2004, 23:59
No i jeszcze trzeba wiedzieć ,że jest czysta bez syfów,także ojciec trochę ma rację,że się obawia.

Konradzik
07-31-2004, 10:41
a jak juz bede mial ta gline to jak ja przygotowac wzbogacic w skladniki potrzebne roslinom????

Toffi
08-02-2004, 22:12
gdzies na necie czytałem ze gline trzeba zmieszac z ziemia kwiatowa 2 do 1 troche wody i ulepic kulki mniej wiecej 1,5cm i wysuszyc tylko nie na sloncu bo popekaja. Kulki joz mam ale do akwa jeszcze ich nie włozylem akwa w przygotowaniu

nugae
08-03-2004, 00:25
Macie może więcej informacji o tych kulkach?
Pomysł mi się podoba ale do końca nie jestem przekonany.
Wydaje mi się, że to bardzo zamuli wodę w akwarium

yapac
08-09-2004, 02:27
witam wszystkich, widze ze interesujecie sie glina i garnkami ;) a wiec nasze "garnki" lepimy najlepiej z ciemno zoltej (pomaranczowej) gliny, jest ona najbardziej tlusta), dodajemy w stosunku 2:1 ziemi ogrodowej (glina:ziemia), dokladnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. teraz robimy kuleczki ok 1,5cm, nalezy je polozyc w przewiewnym miejscu (nie na sloncu) na jakies 1-2 tygodni i gotowe. dajemy 2-3 kulki w poblizu korzeni. pozdrowionka