PDA

Zobacz pełną wersję : akwa biotopowe dla barwniaków

velifera
11-22-2008, 11:24
Witam
W najbliższym czasie będę stawiał nowy baniaczek. Będzie to akwarium 60l.
W akwarium będzie pływała para barwniaków czerwonobrzuchych i ... no właśnie podpowiedzcie co mogę jeszcze wpuścić jak urządzić akwa jakie roślinki posadzić. Chciałbym żeby było to akwa biotopowe (choć nie wiem czy się uda).
Z góry dziękuje za podpowiedzi.
Pozdrawiam

michal6700
11-22-2008, 12:34
hmm...
Z tego co wiem to :

Barwniak czerwonobrzuchy
Barwniak szmaragdowy
Barwniak Thomasa
Błyskotek czerwonogrzbiety
Błyskotek wielooki
Brzanka tygrysia
Brzeszczotek czarny
Buszowiec ostropyski
Buszowiec pomarańczowy
Czerwieniak dwuplamy
Etiopka Ansorgiego
Garbacz hełmiasty
Garbacz karłowaty
Garbacz kataraktowy
Gębacz kongijski
Igłówka afrykańska
Kolcobrzuch brunatny
Kongolanka miętusowa
Łaskawnik sześciopręgi
Motylowiec
Mrucznik trąbopyski
Mruk Petersa
Pielęgniczka kongijska
Pielęgniczka strojna
Proporczykowiec błękitny
Proporczykowiec czerwonopręgi
Proporczykowiec nigeryjski
Proporczykowiec z Kap Lopez
Stadnik długopłetwy
Szczupieńczyk Dageta
Szczupieńczyk karłowaty
Szczupieńczyk pręgowany
Szczupieńczyk sześciopręgi
Szklistniczek nigeryjski
Świecik czerwonogrzbiety
Świecik kongijski
Świecik wielkołuski
Świecik żółty
Tilapia joka
Wielopłetwiec pancerny
Wielopłetwiec pięknopłetwy
Wielopłetwiec senegalski
Zagrzebka Afrykańska ( żyją przez około rok, poczytaj o nich, bardzo ładnie się rozmnażają )

Dekoracje: ciemny żwir, z tyłu i po bokach kryjówki z korzenii i skorup orzecha kokosowego.
Rośliny: na tył zbiornika Anubias congensis, Ludwigia repens, Limnofila bezszypułkowa (Limnophila bezszypułkowa),
na środek i przód Anubias barteri, Anubias nana.
Konieczne są rośliny pływające np. wgłębka wodna (Riccia fluitans).

Tyle co wiem, większość ryb pochodzi z innego forum...

Nie wiem zadużo o biotopie afrykańskim :)

Paweł M
12-03-2008, 18:43
Z tego co ja wiem to i tak za małe akwarium dla tych ryb:

"Mogą być hodowane w akwarium wielogatunkowym o długości co najmniej 80 cm. Wymagają wielu kryjówek i urozmaiconego wystroju (rośliny, groty, łupiny orzechów kokosowych). Przebywają głównie w strefie przydennej. Żyją w parach. W okresie opieki nad potomstwem mogą być agresywne dla pozostałych ryb, zwłaszcza w mniejszych zbiornikach. Ikry (http://pl.wikipedia.org/wiki/Ikra) pilnuje samica, a samiec opiekuje się narybkiem." (wikipedia)

Pozdrawiam

orkisz
12-09-2008, 10:30
hmm...
Z tego co wiem to
[...]
Nie wiem zadużo o biotopie afrykańskim :)

"michał6700" przez takie posty jak Twój to forum ma poziom akwarystycznego onetu.
Kopiujesz tu jakieś bzdury, limnofila i ludwigia w Afryce, jeśli nie potrafisz ocenić rzetelności znalezionych informacji to nie pisz, nie ma takiego przymusu.:neutral: Poza tym co mu po tej liście gatunków z których może połowa jest dostępna, kiedy do akwarium 60l może wpuścić tylko parke barwniaków(i to też od biedy:()

Topielec
02-10-2009, 08:21
W akwarium o długości 100cm podczas tarła, dorosły samiec barwniaka czerwonobrzuchego zaczął dosłownie wybijać kiryski.

maalini
02-21-2009, 16:00
Nie popieram tego ale ostatnio u znajomego w zbiorniczku 25 litrowym dorosła para barwniaków czerwonobrzuchych wychowała 20 młodych. Uświadomiłem mu ze trzymanie pary w takim litrażu to spora przesada - ale jak widać dla ryb im badziej desperackie warunki tym im szybciej do wylęgu :)

Paweł M
02-21-2009, 18:48
Nie popieram tego ale ostatnio u znajomego w zbiorniczku 25 litrowym dorosła para barwniaków czerwonobrzuchych wychowała 20 młodych. Uświadomiłem mu ze trzymanie pary w takim litrażu to spora przesada - ale jak widać dla ryb im badziej desperackie warunki tym im szybciej do wylęgu :)

Jest taka teoria akwarystyczna, że im gorsze warunki mają ryby (brak miejsca w szkle, maksymalne przerybienie......) tym bardziej rozmnażają się ryby - ma to związek z instynktem zachowania gatunku

zdakow
04-24-2009, 07:49
są akwaria hodowlane, tarliskowe i ogólne, gdzie pływa mydło i powidło. w akwariach hodowlanych pływaja rybki jednego gatunku. do rozmanażania przygotowywujemy zbiornik dla jednej pary bądż zestawu tarliskowego. nic dziwnego, że w akwarium wielogatunkowym dochodzi do wojen i demolki, kiedy agresywne ryby gotuja sie do tarła a nastepnie opiekuja sie wylęgiem.