PDA

Zobacz pełną wersję : Tropheusy nagle rozdelo duboisa

wojtass_maniak
02-26-2005, 16:41
Mam problem z tropheusami a w sumie z jednym. Rozdelo go i oczy ma wielgachne do tego potrzasa calym cialem. Jest to duboisi, a reszta ryb wyglada normalnie. Nagle go wywalilo bo godzine temu byl jeszcze normalny. Stalo sie po tym jak podalem im granulki Hikari ktore juz dosytc dlugo mam ale raczej nie powinny byc przeterminowane jeszcze. No2 No3 pH mam w normie. Nic nie dodawalem i nic nie zmienialem im pomozcie mi o co chodzi. Akwarium jest dojrzale i nie bylo nigdy nic takiego jak teraz. Mozliwe ze za duzo zjadla i zaniedlugo bedzie juz normalna?? Bo orpocz tego pokarmu raczej nic nie podejrzewam bo nie zmienialem nic orpocz wody jak zawsze. Miesa im nie daje w ogole jak oczlik artemia ochotka itp Prosze swzybko pomuc i napisac czy nie podac jakichs danych jeszcze Moze to byc puchlina wodna? Ostatnio w akwarium byl tylko robiony porzadek tj przemycie szyby przedniej od srodka wyczyszczenie gabki od filtra wewn.

olo99
02-26-2005, 17:35
ztych obiawow wynika ze moze to byc bload zobacz jeszcze jakie ma odchody czy sa takie cienkiei przezroczyste ciagnace nitki?

wojtass_maniak
02-26-2005, 17:52
Bloat to na pewno nie jest bo bloat sie nie pokazuje po godzinie nagle. Dzwonilem do p. Mierzenskich i pomogli mi w moich przypuszczeniach ze sie przezarl tylko. Wy jak myslicie moglo cos to byc innego ?

jgr
02-26-2005, 17:56
Olo99:
To nie tak.
Owszem wzdęcie jest objawem bloat, ale zazwyczaj występuje na tym etapie choroby, na którym nie można już pomóc, poprzedzone to jest innym rzeczami, o których kolega nie wspomniał.

Jakiej wielkości są te granulki - M,L ?
Czy w jakiś sposób przygotowujesz je przed podaniem rybom?

Czy zanim zauważyłeś wzdęcie ryba pływała razem z innymi, pobierała chętnie pokarm, czy też była osowiała?

olo99
02-26-2005, 17:57
no to spoko pozdrawiam moze naprawde sie przejadl :D

klon
02-26-2005, 18:50
A namoczyłeś ten granulat?

wojtass_maniak
02-26-2005, 19:17
Ryby sa wielkosci 4.5-5.5cm
Na poczatku przed zjedzeniem byl normalny i chetnie plywal oraz jadl
Granulki zawsze mocze z pol godziny i gniote ale mozliwe ze nie za drobno pogniotlem je dzis.

klon
02-26-2005, 19:34
Może i zbyt wiele połkneła, ale nie wiem co to może być, może ktoś miał już takie zdarzenie to Ci podpowie. Pozd.

jgr
02-26-2005, 20:22
Tak, prawdopodobnie ryba połknąła większe kęsy niż powinna, jej wygląd i wszystko co piszesz na to wskazuje.
Pozostaje trochę przegłodzić i obserwować tego żarłoka. Nie widzę powodu do paniki, jakby co - pisz.

wojtass_maniak
02-26-2005, 22:20
Myslicie ze rano jej przejdzie albo raczej nie ma szans??

war3
02-26-2005, 22:52
z tego co pisales wyglada na to jak koledzy wspominali ze sie przejadła lub dostała wzdęcia ale glodowka powinna dobze jej zrobić

Robert M.
02-27-2005, 10:49
No i co zeszła jej opuchlizna?

Marta
www.tropheus.com.pl

Jaimz
02-27-2005, 12:11
Może i zbyt wiele połkneła, ale nie wiem co to może być, może ktoś miał już takie zdarzenie to Ci podpowie. Pozd.

Ja miałem kiedyś dokładnie to samo w przypadku jednej z moich Kasang, która była niewiele większa od twoich ryb. Chowała mi się w kamieniach i dlatego odłowiłem ją do 60, aby móc lepiej obserwować. Podałem kilka razy szpinak na przeczyszczenie ;-) i po 2 dniach wszystko wrócił do normy, a Kasanga wróciła do stada. Wszystko powinno być ok, ale obserwuj bacznie.
Z Bloatem to nie jest wcale tak łatwo i w niedotykanym akwarium rzadko się zdarza, moim zdanie. W każdym razie z kąpaniem ryb w lekach nie należy się spieszyć.
Pozdrawiam i życzę Duboisowi szybkiego powrotu do formy,
Kuba

wojtass_maniak
02-27-2005, 13:25
Hmmm dzis dalej wyglada jak wczoraj ale chetniej plywa i juz sie tak panicznie nie boi. Moze glodowka pomoze.

Jaimz
02-27-2005, 13:29
Hmmm dzis dalej wyglada jak wczoraj ale chetniej plywa ... Moze glodowka pomoze.

Głodówka to zawsze dobre rozwiązania, kilka dni możesz nie karmić, nic im się nie stanie. Ja bym je karmił jednak szpinakiem raz dziennie chyba.
Kuba

MariooT
02-27-2005, 14:42
Musi sobie puścić bąka :lol: siraczystego

wojtass_maniak
02-27-2005, 20:39
jutro im troszke dam szpinaku juz. opuchlizna i wytrzeszcz oczow dalej jest taki sam :( juz okragle 27 godzin

jgr
02-27-2005, 21:28
Myślę, że musisz jeszcze trochę poczekać, zazwyczaj nic co dobre nie dzieje się szybko.
Ta maswa miała jakieś odchody?
Przy niedrożności układu pokarmowego może być różnie, ale szpinak to dobry pomysł.
Jeżeli nie ma mowy o podawaniu leków - nie odławiałbym ryby, okoliczności związane z odławianiem mogą w tym przypadku spowodować kolejne komplikacje.
Czy u innych ryb nie widać nic niepokojącego?

Robert M.
02-28-2005, 05:07
Ja nie karmiłabym teraz niczym - chodzi o to by w układzie pokarmowym bakterie chorobotwórcze nie miały pożywki do namnażania się. Trzeba też nawet codziennie podmieniać wodę i dodawać soli ( więcej niz zalecam), aby zmienić osmotyczność - nawet do 2 łyżek na 100l wody.

Marta
www.tropheus.com.pl

klon
02-28-2005, 10:30
Ja też bym poczekał z tym karmieniem. Napisz jak dziś wygląda ta ryba. Pozd.

wojtass_maniak
02-28-2005, 12:39
OK co sadzicie o dosypaniu 2 lyzek ( nie lyzeczek) soli do mojego akwarium? Normalnie daje w ilosci lyzka na 100L a sody tez dosypac? Dalem dzis szpinak ale duboisi chory nie jadl.

Robert M.
02-28-2005, 15:53
Odłów go do mniejszego zbiornika i lecz, bo prawdopodobnie ma już infekcję bakteryjną. Teraz nie ma już co czekać.

Marta

MariooT
03-01-2005, 18:24
I co z tym tropheusem?

The Green Fairy
03-02-2005, 08:11
I co z tym tropheusem?

zczezł

wojtass_maniak
03-02-2005, 11:59
dalej sie sprawa ma tak jak byla, moze go usmiercic zeby sie tak biedaczek nie meczyl?

wojtass_maniak
03-02-2005, 16:26
Niestety musialem go usmiercic :( ani odlowienie i moczenie w soli nie pomoglo. Juz 4 dzien byl spuchniety. Okropnie sie czuje :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :4:

Robert M.
03-03-2005, 08:44
A czy Ty go leczyłeś?
Takie choroby są bez problemu do wyleczenia Bactopurem i metronidazolem.

Zawsze próbuję leczyć ryby. Samo moczenie w soli nie pomoże jak jest już infekcja bakteryjna.

Marta
www.tropheus.com.pl

aso
03-03-2005, 09:15
a jak leczyc taką chorą rybę?
czy jak pozostale ryby sa "zdrowe" to mozna zastosowac leczenie w akwarium ogolnym ?
czym i jak wtedy leczyt taka rybe ?

Robert M.
03-03-2005, 11:17
Przytkanie nie jest chorobą sama w sobie, ale w konsekwencji namnażają sie w układzie pokarmowym bakterie chorobotwórcze...
Leczyć można Bactopur diect + metronidazol. Nie karmi sie wtedy ryby. Do wody dodaje sie zwiększoną dawkę soli, aby zwiększyć osmotyczność wody.

Leczyć można rybę w osobnik szpitalu.

Marta
www.tropheus.com.pl

aso
03-03-2005, 16:53
czy mozna prosic o dokladniejszy opis leczenia tego schorzenia,
ostatnio zauwazylem podobne objawy u swoich tropheusow, napuchniecie brzucha i nie przyjmowanie pokarmu,

zakladaja ze w akwa nie ma soli to jak postepowac:

1.ile dodac baktopuru a ile metronidazolu na 100L wody?
2.czy mozna dodac samego metronidazolu ?
3. zwiekszona dawka soli to ile lyzek (od herbaty) na 100L wody ?
4.ile czasu ma minac do nastepnej podmiany wody?
5.czy stosowac lek ponowniepo jak tak to po jakim czasie i jaka dawke ?

a tak wogole to skad sie biorze to "przytkanie" ?

mapan
03-03-2005, 19:42
zerknij tutaj do działu artykuły:
http://www.tanganika.inet.pl/

wojtass_maniak
03-03-2005, 20:09
To przytkanie bierze sie z roznych powodow. U mnie akurat sie wziela z zbyt lapczywego jedzenia wiekszych kawalkow granulek.