Zobacz pełną wersję : Jakie lepsze podłoże najlepsze do akwa?
Witam
Chciałbym się spytać jakie lepsze podłoże pasuje do 14l. akwarium, podłoże sztuczne czy prawdziwe proszę o szybką odpowiedź!
a co masz zamiar plastikowy piasek i gumowe kamyczki wlozyc ??? :lol:
Jakie podloze to zalezy jakie ryby beda tam zyc .
a tak apropo to co to jest biotop?
mala_lady_pank
04-02-2004, 22:37
Biotop to środowisko nieożywione czyli wszystkie "czynniki" nieżyjące np.kamienie, korzeń, żwir itp itd :)
A co do podłoża, ładnie się zawsze prezentuje żwir :P
El Habanero
04-02-2004, 23:13
14 litrów to strasznie mało :cry:
bojownik + 2 samice i szlus
albo parka szczupieńczyków Dageta
albo kilka neonów lub kardynałków
nie przerybiaj
podłoże dałbym "cieńkie" - z dobrego keramzytu (ale nie polskiego - rozpada się i daje glinę :shock: )
albo z drobnego żwirku kwarcowego 1- 1,5 cm, warstwa, więcej nie bo baniak mały
a pod to może być okrągły filtr denny Hagena, no bo jaki inny zmieścisz do takiego baniaka :?:
musisz się liczyć z tym że pompka powietrza brzęczy, najtaniej wychodzi jednowyjściowy AquaEl
nie znajdziesz takiej małej grzałki z termostatem wbudowanym, musisz mieć "normalną" 10 Watów + termostat RT2
roślinka, jeżeli już, w doniczce lub anubiasik przymocowany do kamyka
Kurcze ,ale jak kupi zły żwirek ,który zatwardza wodę i obsadę do miekkiej
to moze być szybki kłopot w 14l.
wcześniej ktoś ci proponował neonki, ta bardzo ładna rybka tysz mi sie podoba, kupiłbyś se ich gromadke (np.6-9 sztuk), do tych ryb pasuje drobny i czarny żwirek który uwydatnia ich barwy.
challenge
04-03-2004, 07:54
do takigo akwa to i szczupienczykow szkoda
Nurzańce i parka gupików, wieki temu w innej galaktyce zaczynałem od tego w akwa 6l i roślinki rosły a gupole się mnożyły
I nie była potrzebna grzałka!
Biotop to środowisko nieożywione czyli wszystkie "czynniki" nieżyjące np.kamienie, korzeń, żwir itp itd :)
A skąd taka definicja :shock: :?: .
Biotop - obszar zamieszkały przez organizmy żywe o tych samych lub bardzo zbliżonych wymaganiach życiowych.
Biotop - obszar zamieszkały przez organizmy żywe o tych samych lub bardzo zbliżonych wymaganiach życiowych.
Jak polaczymy te dwie odpowiedzi - to powstanie pelna odpowiedz na pytanie :wink:
mala_lady_pank
04-03-2004, 20:03
Jak polaczymy te dwie odpowiedzi - to powstanie pelna odpowiedz na pytanie :wink:
Hehe właśnie :D
Moja to nie bardzo definicja, bo nigdy ich nie pamiętam, po prostu tyle zapamiętałam z fakultetu :P To bardziej na "rozumowanie" :mrgreen: