Zobacz pełną wersję : [110l] [SA] Moja Amazonia
Właśnie jestem po gruntownych zmianach w akwa, praktycznie był to restart.
Obsada taka jak w podpisie. Za jakiś tydzień spróbuję wpuścić tam jeszczę parkę Apistogramma nijsseni, na razie są w kwarantannie. Jak się uda to zostaną, a jak nie to już na wszelki wypadek przygotowuję dla nich drugi baniak 55l.
Sprzęt:
Akwa ok 29 galonow ok 110 l, 76x31x47 cm
Filtr: Eheim 2213
Grzalka: Jager 150W
Oswietlenie: 65W kompakt
Nawozenie CO2: bimbrownia
Rosliny: Echinodorus bleheri, Echinodorus Ozelot, Echinodorus rubin, Echinodorus osiris, Echinodorus angustifolius, Echinodorus quadricostatus, Anubias nana
Ciekawe akwa ale...z lewej strony nie bardzo to wygląda.
bardzo fajne akwa tylko z tyłu dodaj jakieś większe roślinki
Wlasnie za chwile wybieram sie po roslinki wiec bedzie lepiej :D
bardzo ładne, daj foty jak będzie z roślinkami nowymi!
Wygląda perspektywicznie. Roślinki podrosną, dorzucisz coś w puste miejsca i będzie fajne miejsce dla kakadu. Ja bym jeszcze dorzucił trochę liści na dno, bo czasem kakadu lubią nimi poprzesłaniać swoje kryjówki. Powodzenia.
W akwa plywaja obecnie 4 kakadu 1 samiec i 3 samiczki.
Ostatnia aktualizacja 29 kwietnia.
Bardzo mi się podoba ta nowa wersja! :D Zrób zdjęcia, jak już będą A. nijsseni. Ale czy one będą żyły w zgodzie z kakadu?
Bardzo mi się podoba ta nowa wersja! :D Zrób zdjęcia, jak już będą A. nijsseni. Ale czy one będą żyły w zgodzie z kakadu?
No właśnie też tego nie jestem pewien, jak się nie uda to mam już prawie przygotowany baniaczek 55l i najwyżej tam wylądują. Choć może jak żabienice bardziej podrosną to może jakoś się pomieszczą :D
Przedstawiam nowych mieszkańców akwa, chwilowo jeszcze są w kwarantannie, ale już niedługo spróbuję je wpuścić do głównego. Zobaczymy czy poradzą sobie z kakadu?
damian120
05-03-2005, 19:27
No ty nipozostało nic innego jak życzyć im powodzenia :D
Jeszcze jeden mieszkaniec, samczyk Kakadu
Pokaż zdjęcie Drobnoustków, bo nigdy ich jakoś nie zauważyłem :wink: :cry:
Oto i Drobnoustki i jeden z bandy Otosków :D
Jołki Gregi!
Pytanko do Ciebie: czy u tej "bandy otosków" zauważyłeś jakiekolwiek zachowania stadne? Nie to, że chcę się zaraz wykłócać, że to rybka samotniczka, ;) tylko interesuje mnie, co taki otosek porabia w akwa, gdy ma wokół 6 innych otosków... Pewnie glony je i tyle, co? ;)
Hejki Spinja :D "Banda" cały czas trzyma się razem, najczęściej ganiają się po szybach, fajnie to wygląda jak wysi takie 6 "przecinków" prawie w linii prostej. Czasami tylko rozpłyną się po akwa i każdy coś sobie sam grzebie, ale za chwilę znowu się "spływają" razem :D
Dzieki za foto drobnoustków. Są naprawde spoko :wink:
Gratuluje akwarium :wink:
Michał J
05-11-2005, 17:25
Nie chce mi się pokazać aktualne zdjęcie twojego akwarium. Ale zdjęcia mieszkańców są świetne. Mogę wiedzieć jakim sprzętem robisz zdjęcia :?:
Nie wiem dlaczego nie wyświetla Ci się fotka ogólna :(
Zdjęcia robię Minoltą DiMAGE Z2, czas 1/20-1/30 sec. f-3.2, i ręcznie ustawiam balans bieli. Fotki robię ze statywu.
Minął miesiąc od restartu, wystrój akwa bez zmian, a poza tym to roślinki troszkę podrosły, glony zaatakowały, a od wczoraj 2 samiczki A. kakadu prowadzają swoje młode:) W sumie jest ok. 70-80 "przecinków" :)
domenik1
05-29-2005, 09:47
Akwa super,podoba mi się jego klimat jest taki mroczny i ciekawy(jak dla mnie)...jedyneco mi się rzuca w oczy to ta prawa strona gdzie znajduje się grzałka ja posadziłbym tam jakąś wysoką roślinę.... oby tak dalej.
PS piękne kakadu
Ładne, w szczególności kakadu, tylko troche dziwnie wybarwione :?
MaxRipper
05-29-2005, 10:30
Super akwa, wszystko ladnie dopasowane i te zdjęciaaaa ekstra. Nawet nie wiedzialem, ze tym rodzajem Minolty mozna robic takie focie :P.
Ładne, w szczególności kakadu, tylko troche dziwnie wybarwione :?
To jest odmaina Triple Red.
Z prawej strony na korzeniu mam zamiar posadzić Anubiasa, ale na razie czekam, aż maluszki trochę podrosną.
Bardzo fajne. A jak tam A. nijsseni?
A. nijsseni niestety nie poradziły sobie z Kakadu i są teraz w 54l, może jeszcze raz spróbuję je tu wpuścić, albo urządzę tą 54 w podobnym stylu.
Witam :wink: Akwa super, ma swój klimat. Kakadu przesliczne. :D Pozdrawiam :wink:
Gregi - bardzo fajne akwarium. Proponuję jednak wstrzymać się z anubiasem na korzeniu po prawej. Ta goła kłoda dodaje akwarium uroku, a weź pod uwagę, że żabienice sie rozrosną i niedługo przysłonią część korzenia (jak nie cały).
Pozdrawiam
Ninka, masz rację z tym anubiasem, a na dodatek to jeszcze nie ten biotop. Te malutkie kakadu to tylko pretekst, żeby jeszcze raz przemyśleć tego anubiasa i coraz bardziej skłaniam się, żeby nie tylko nie dokładać go na drugi korzeń, ale jeszcze wywalić tego który już jest.
Haha, ja przez moje małe kakadu boję się podmieniać wodę ;) Przy każdej podmianie inne rybki uciekają i chowają się w obecnej kryjówce samicy i małych (na codzień się tam nie zapuszczają) - obawiam się, że zrobiłyby maluchom krzywdę. Baniak zarośnięty, światło juz prawie do dna nie dociera, a ja się boję ręki do akwarium włożyć, żeby ryb nie wystraszyc :D
Anubiasa po lewej możesz wyrzucić, ale pewnie niedługo też zasłoni go żabienica :) Po lewej stronie przed żabienicą i zaraz obok (między korzeniem i kokosem) spróbowałabym posadzić tę trawkę, którą masz po prawej (E.tenellus?) - 2 sztuki, o ile masz tam wystarczająco miejsca. Jedna trawka dałaby płynne przejście między żwirkiem i dużą żabienicą, a druga dla ogólnego efektu wizualnego - moim zdaniem lepiej wyglądałyby dwie trawki po lewej i jedna po prawej, niż po jednej z każdej strony :)
Mam nadzieję, że zrozumiałeś o co mi chodzi, trochę nakręciłam ;)
Pozdrawiam
Ta trawka to Echinodorus angustifolius. Niestety tam gdzie proponujesz to się nie zmieści, korzeń dochodzi prawie do szyby i tworzy tam tylko taki "labirynt" w którym Kakadu, a szczególnie samiec bardzo lubi przesiadywać. Tam chwilowo chyba nic nie będę zmieniał. Ja nie mam takich problemów z podmianą wody, leję bezpośrednio z RO, a że leci małym strumieniem więc rybki się nie stresują, a ręce pcham do akwa i podsuwam jedzonko dla młodych pod same pyszczki. Na początku samiczka trochę się na to denerwowała, ale teraz już nie zwraca na to uwagi.
Moje denerwują się, jak przy spuszczaniu wody opada jej poziom, a rąk nie boją się tylko kosiarki (głupie stworzonka, dają sie złapać do ręki) :). Na karmienie maluchów mam inny patent: na końcówkę strzykawki założyłam długą rurkę (taką zwykłą do drinków), jedzonko zasysam strzykawką z pojemniczka i podaję młodym przez rurkę też pod sam nos, tyle że bez konieczności moczenia rąk, a i rybki mniej sie stresują ;)
Pozdrawiam
Ja też im podaję strzykawką, muszę wypróbować z tą rurką. A właśnie, czym je karmisz? Ja swoje taką pastą dla maluchów.
Przez 2 tygodnie dostawały taki gęsty płyn (równiez pokarm dedykowany dla maluszków), ale zaczynają już nim pluć. Poza tym bardzo urosły - największe sztuki mają około 1 cm i muszę już im skombinować inne jedzonko :)
Pozdrawiam
To już powinny sobie poradzić z mrożonkami.
akwarium ladne ale to bylo dawno.....
fajnie by bylo zobaczyc jak wyglada teraz :D
PiterArnett34
12-12-2005, 01:43
Moze juz nie dziala ?
akwarium ladne ale to bylo dawno.....
fajnie by bylo zobaczyc jak wyglada teraz :D
Ja proponuje wpaść na www.mojaamazonia.com ;) (pisze tam że akwarium zostało zlikwidowane..)
A do autora, bardzo ładne akwarium, tak trzymaj Gregi :11:
pozdrawiam
rybki piekne, co do bniaczków to drugi zdecydowanie ładniejszy od pierwszego -ciekawsza kompozycja roślinna...natomiast ciut-ciut za brazowo w nim: kokosy, korzenie, brązowawe dno, tło....-a może to ekekt intensywnego farbowania korzenia?
krzysiaczeksiedlce
01-19-2006, 15:03
podoba mi sie tlo z czego jest zrobione??
saperos27
01-19-2006, 20:26
Super klimacik akwa, fajne połaczenie i umiejscowienie korzeni dla mnie bomba, ciekawa obsada :) :)
podoba mi sie tlo z czego jest zrobione??
Z tego co widze to tło jest z pogiętego brazowego brystolu :D