Zobacz pełną wersję : narybek gurami mozaikowy
prosze o kilka domowych przepisów dla narybku gurami tuz po urodzeniu (mile widziane przepisy domowe). 8)
daniel90
02-25-2005, 19:36
Nie na temat, ale ty nie masz przerybienia w tym akwa?
6 kosiarek, 6 palet i jeszcze 50 neonów w 200l ??
no wlasnie, ze nie. Wszystkie rybki czuja sie dobrze, nie choruja. a! i jeszcze cos. zastanawialem sie nad 100 neonkow ;)
daniel90
02-26-2005, 11:14
Skąd wiesz, że czują się dobrze?
Z neonkami to niezbyt dobry pomysł.
Pamiętaj, że wymagania każdej ryby powiązane są przeważnie z ich wydalaniem. Ja bym jednak radził zmniejszyć obsadę.
iloveyou
05-10-2005, 12:15
ja dla żarełka maluchów mam taki przepis:
do słoika (takiego ze szklaną pokrywką) dać 1/3 płatków owsianych, troche wody i troche drożdży. Po paru dniach na ścianki słoika wylezie taki biały nalot (robaczki) i jego zbierać pędzelkiem i do akwa.
Nie próbowałam na razie, nie wiem czy ten p[rzepis do końca jest taki.. .Ale chyba tak
Podyktował mi to akwarysta z 50 letnim doświadczeniem :D i karmi tym malusie slalary i pielęgnice papuzie.
na pierwszy pokarm polecam pantofelki
hodowla prosta - litrowy sloik, woda bezposrednio z kranu, do tego szczypta np. pokarmu platkowanego
odstawiamy na 3 dni az woda zmetnieje (bakterie), pozniej dodajemy kawalek jakiejs roslinki np. mech z dobrze funkcjonujacego akwarium + pare lyzek wody (dorosle pantofelki)
po kolejnych kilku dniach mamy pokarm
nie zawsze wychodzi wiec rownolegle zakladamy kilka kultur
moim zdaniem najlepszy pokarm w pierwszych dniach zycia ryb labiryntowych, pozniej dajemy artemie, a najlepiej larwy oczlikow ale o to trudno
pzdr