PDA

Zobacz pełną wersję : Jakie rybki na początek?

Dosmen
04-02-2004, 18:40
Jestem początkującym akwarystą. Mam problem. Jakie rybki wybrac na początek mojej zabawy? Temat skierowany jest dla takich osób jak ja. Mam prośbe do doświadczonych "rybkarzy". Pomagajcie Nam początkującym akwarysta!

Mregal
04-02-2004, 18:51
Zacznij sobie od GUPIKÓW szybko Ci się będą rozmnażać będziesz miał radoche... (każdy cieszy sie jak dziecko jak jego maleństwa sie rozmnoża...:)
Polecam też MOLINEZJE i MIECZYKI chodź mieczyki potrafia zjadać narybek...

PS. Tylko niekupuj sobie 50 tych gupików ;) (no chyba ze masz akwa 200l hehe)
Pozdrawiam

Ghostek
04-02-2004, 19:04
tak jak wyżej polecam żyworódki tj.gupiki,molinezje,mieczyki,platynki itp.
są to rybki ładne jak i w dość łatwy sposób dające sie rozmnożyc,tak więc pierwsze małe rybki napewno zachęcą początkującego do dalszego wtajemniczania sie w akwarystyke.
obsada jak i ilość trzymanych rybek zależy też głównie od tego jakie masz te akwarium,ile litrow itp.
napisz cos wiecej o swoim akwarium:)

życze sukcesów w hodowli :11:

pozdrawiam

DaroS
04-02-2004, 19:08
A ja bym zaczął najpierw abyś podał jakie masz parametry wody(czyli twardość i ph),a potem ile litrów akwa?

Michał J
04-02-2004, 19:51
A ja bym zaczął najpierw abyś podał jakie masz parametry wody(czyli twardość i ph),a potem ile litrów akwa?

Początkującego pytasz o ph i twardość :? No chyba, że się tak wtopił, że kupuje testy i takie tam :D

Ja bym radził zacząć od neonów. Mało brudzą więc nie będziesz miał problemów wielkich z czyszczeniem. Do tego kiryski i glonojady i będzie G :11:

Podaj wymiary akwa

-Bartek-
04-02-2004, 20:05
Zacznij sobie od GUPIKÓW szybko Ci się będą rozmnażać będziesz miał radoche... (każdy cieszy sie jak dziecko jak jego maleństwa sie rozmnoża...

Jak bym był początkującym akwarystą to bym zrozumiał, że tylko molinezje i mieczyki zjadają swój narybek, a przecież wszytskie ryby żyworodne (w tym gupiki) zezerają swój narybek...
Od neonków bym ci nie radził zaczynać bo jest to rybka trochę więcej wymagająca, ale znowu nie aż tak, ale raczej nie dla początkującego (możesz zaryzykować, jak już chcesz z Innesa). Może gurami albo prętniki? Tylko w ich wypadku akwarium musi być szczelnie przykryte aby temperatura nad taflą wody była podobna do tej w wodzie.[/quote]

Mregal
04-02-2004, 20:16
Zacznij sobie od GUPIKÓW szybko Ci się będą rozmnażać będziesz miał radoche... (każdy cieszy sie jak dziecko jak jego maleństwa sie rozmnoża...

Jak bym był początkującym akwarystą to bym zrozumiał, że tylko molinezje i mieczyki zjadają swój narybek, a przecież wszytskie ryby żyworodne (w tym gupiki) zezerają swój narybek...
Od neonków bym ci nie radził zaczynać bo jest to rybka trochę więcej wymagająca, ale znowu nie aż tak, ale raczej nie dla początkującego (możesz zaryzykować, jak już chcesz z Innesa). Może gurami albo prętniki? Tylko w ich wypadku akwarium musi być szczelnie przykryte aby temperatura nad taflą wody była podobna do tej w wodzie.[/quote]
Może miałeś mieszanke pirani z gupikiem :1:
A tak na poważnie, gdy ja miałem gupiki niewidziałem aby własnie te rybki jadły maleństwa, za to mieczyki czuły się jak by były w KFC... :1:

Paddy West
04-02-2004, 23:43
Ja tez mialem kiedys gupiki i jadly swoje "malenstwa" az im sie uszy(?!?) trzesly.tez jestem poczatkujacy a po tych postach to taki lekki bajzel mi w glowie powstaje.Neonki ,gupiki ,mieczyki ,neonki itp.podobno wszelkie zyworodki zyja ze soba w zgodzie i mozna je trzymac razem ale z reszta to nie wiem.Lekki chaos panuje w postach jak mio sie zdaje... :oops:

DaroS
04-02-2004, 23:58
Dlatego właśnie proponuję poczytaj na spokojnie i zdecyduj co byś chciał trzymać i daj znać.A początkujacego pytam o testy ph i twardość ,bo wydaje mi się ,że od tego trzeba zacząć, a potem ryby.
Bo jak woda ma koło ph8 i twardość z 20 to współczuję neonom i innym przez was polecanym.
A trudniej na początku bedzie korygować wodę niż dostosować obsadę
do aktualnej.

Szikazu
04-03-2004, 06:29
również rybą z którą nie ma problemów jest danio, bardzo ładna i jest polecana dla początkujących akwarystów,

cfaniaku
04-03-2004, 14:46
świezy nowka akwarysta jestem ,mam akwarium 25 L ( 40 x 25 x 25 cm) i podobny problem.co na poczatek? jakies wytrzymałe rybki bym chciał bo wiadomo ze na poczatku nie wychodzi wszystko jak by sie chciało. :) a rybki wymagania stawiaja coniektore dosc wysokie.

Dosmen
04-03-2004, 17:33
Cieszę się, że tak wiele osób chce pomagac. Są jeszcze porządni ludzie na tym świecie. ;) W poniedziałek polece po testy i zerknę ma wszystkie potrzebne rzeczy. Dzieki wszystkim. Ale zapraszam chętnych do dalszego poruszania tego tematu. ;)

Ted
04-05-2004, 06:02
Witaj,a ja z innej strony spróbuję Ci coś podpowiedzieć choć napewno niektórzy mnie za to zlinczuja spróbuj dać trochę żwirku,jakieś rośliny,płaski kamień i jak to jest nie za duże akwarium to wsadż parkę pielęgnic zebra,jest to rybka dość agresywna ale i wytrzymała a przy odrobinie szczęścia to i potomstwa się doczekasz.
pozdrawiam Ted