PDA

Zobacz pełną wersję : napowietrzacz

lays14
04-02-2004, 14:28
czy jest potrzebny napowietrzacz (brzęczyk) do 72 l akwarium z filtrem który ma napowietrzacz?? trzymam tam malutkie skalary i głupiki.

dziadekk
04-02-2004, 14:34
To zależy od wielkości rybostanu :wink:
Jeżeli ryby nie okazują objawów przyduchy to nie ma potrzeby, przynajmniej jak na razie.
A jedno pytanie - mam nadzieję, że te 72 litry to przejściówka dla tych skalarów :? ?

enigma
04-02-2004, 16:00
To zależy czy masz rośliny, ile ich masz i jaka jest intensywność fotosyntezy.

lays14
04-02-2004, 18:14
narazie te sklary są malutkie, max 2 cm a jak troszke podrosną to oddam je wujkowi bo on ma akwa ok 200 l i większe ryby to mu je narazie chowam :)

Ghostek
04-02-2004, 19:19
czy jest potrzebny napowietrzacz (brzęczyk) do 72 l akwarium z filtrem który ma napowietrzacz?? trzymam tam malutkie skalary i głupiki.

ja powiem tak,że brzęczyk mam podłączony z kamieniem napowietrzającym,ale od dłuższego czasu nie używam go bo w sumie jest mi zbędne napowietrzanie.ja posiadam tez filtr z napowietrzaniem ale do niego mam podłączoną deszczownice umieszczona nad powierzchnią wody i zdaje mi sie ze ona lepiej natlenia mi wode niz brzeczyk . moje akwarium ma dosc duzo roslin ,rosliny rosna dosc dobrze wiec i to ma napewno wplyw na to czy rybki mają czym oddychac:)

pozdrawiam

Michał J
04-02-2004, 19:54
Powiem Ci, że mój kuzyn się upierał i nie miał.... wczoraj obudził się i wszystkie rybki pływały do góry brzuchem, więc jak wolisz.

Ja mam w obydwu akwariach :D

-Bartek-
04-02-2004, 19:57
Nie ma przeciwskazań a nic złęgo z zamontowania napowietrzacza raczej nic nie wyninie, więc czemu nie? Poc co ryzykować, ja bym zamontował.

El Habanero
04-02-2004, 23:20
Jeżeli w filtrze wewnętrznym włączy się funkcję napowietrzania (mają iść wyrażne drobne bąbelki az do "mgły" włącznie) to katowanie się brzęczykiem nie wydaje mi się celowe :wink:

Brzęczyk może zrazić człowieka do akwarystyki.

Jeżeli komuś padają mimo tego ryby, to może dlatego, że sączył CO2 bez opamiętania (ach, jakie to modne...)

Trzeba się zdecydować na co się właściwie stawia: na ryby czy na chwaściory 8)

monetka
04-03-2004, 09:06

Wystarczy tak ustawic napowietrzacz od filtra, zeby delkatnie poruszal powierzchnie wody i wtedy dodatkowy napowietrzacz jest calkowicie zbedny pod warunkiem, ze w akwa jest sporo roslin.