Zobacz pełną wersję : ........dla krewetek
paletka6
02-21-2005, 21:42
cześć wam jaka woda ma być dla krewetek będe miał red cheery tiger i może red crystal. mam wode 16two tww12 czy taka woda może być czy coś musze z nią robić???
daniel90
02-21-2005, 21:47
http://www.akwaria.pl/krewetki/index.html i kilknij na opisy i wybierz gatunek
Marta Podraza
02-25-2005, 21:09
ja trzymam moje krewetki w wodzie lekko kwaśnej 6,5 - 6,8 ph o temp. 26 st. Dzisiaj dostałam przesyłkę Atya Gabonensis i Red Cherry z Atoll Zoo więc zmierzyłam parametry wody w jakiej przyjechały. Mniej wiecej takie ph twardości nie mierzyłam ale z tego co mówił Pan Paweł Szewczak to woda lekko kwaśna, raczej miękka.
Aktinidia
02-25-2005, 22:40
U siebie w krewetkowisku mam pH = 8,0 - 8,5 :?
Twardości: GH = 11, KH = 6
Dlatego nie odważyłam sie wpuścić tam Tigerów i Bomble Bee - siedzą w kotniku w 126 litrach.
paletka6
03-01-2005, 07:01
a czy krewetki zjedzą ślimaki??? włąśnie zauważyłeś kilkanaśćie ślimaków w moim akwa dla kreweć i niewiem co robić nie mam jeszcze krewetek może potraktować je chemią???? mam też dużeego anubiasa w tym akwa szkoda mi go wywalać ale słyszałem że może być szkodliwy to raczej trzeba go wyjąć ?????
witam w mojim akwa krewetki niemaja sie zle i niemam z nimi zadnych problemow.
-woda 6,5 - 6,8 ph
-temperatura 25-27*C
pozdrawiam.
daniel90
03-01-2005, 15:46
paletka6, anubiasy i kryptokoryny są szkodliwe jak się złamią i wydzielają kwas szczawioawy. lepiej je usuń.[/quote]
paletka6
03-01-2005, 17:05
a co z ślimakami ???? ktoś może zauważył jak krewetki zjadają ślimaki??? ślimaki ślimaki w większej ilośći mogą byś szkodliwe dla wody więc niewiem czy je zabić chemią :x
daniel90
03-01-2005, 17:16
krewetki te mniejsze są raczej roślinożerne.
powiedz jakie masz ślimaki
paletka6
03-02-2005, 06:13
ślimaki przyniosłęm z wgłębką nie są to jakieś ampularie czy coś w tym rodzaju to jakieś malutkie gówienka chodzą mi po korzeniu około 2mm
Aktinidia
03-02-2005, 09:32
Mam niemal 100% pewność, że krewetki, nawe karłowate przyczyniają się do redukcji populacji ślimaków. W każdym akwa miałam ślimaczy problem, który pojawiał się po około miesiącu od wystartowania zbiornika. Małe slimaczki (zatoczki, przytuliki? i i jeszcze inne) były po prostu wszędzie. Po wprowadzeniu krewetek, ślimaki zaczynały stopniowo znikać. Raz tylko widziałam krewetkę Amano trzymającą w szczypczykach muszelkę i zawzięcie skubiącą zawartość, więc nie wiem, jak częste jest polowanie krewetek na ślimaki. Myślę jednak, że sukces krewetek w walce ze ślimakami leży gdzie indziej. Sądzę, że krewetki zjadają jajeczka ślimaków. W krewetkowisku jeszcze miesiąc temu wszystko się ślimaczyło ale odkąd podrosły maluchy, to ślimaki znikają wprost w oszałamiającym tempie! Oczywiście nie jest to zjawisko tak szybkie, jak przy zatrudnieniu bocji ale zawsze coś :)
Zdecydowanie odradzam chemię - stosowałam (Limnacid konkretnie), nic to nie dało, a stabilizację diabli wzięli.
futermelok
03-02-2005, 19:32
Moje doświadczenia są zupełnie inne umnie slimaki rozwijają sie świetnie krewetki napewno im nie przeszkadzają bo coraz wiecej małych slimaczków przybywa. Ale jedno jest pewne chemia na ślimaki działa równie skutecznie na krewetki i na 100% jeżeli slimaki szlak trafi to krewetki też. Srodki na slimaki zawierają głównie miedz co jak wiadomo jest bardzo szkodliwe dla krewetek jak i innych bezkregowców.
paletka6
03-03-2005, 13:41
kurde to ja już niewiem co robić wczoraj widziałęm jak jeden z ślimaków wypuszcza że tak powiem z pupy takie białe nitki myslałem że to jego gówno ale dziś jak wstałęm i zapaliłem światło w akwarium to one CHODZIŁY!!!! po szybkie to są zapewne ich larwy naliczyłem ich około 30-40
paletka6
03-03-2005, 13:45
kurde to ja już niewiem co robić wczoraj widziałęm jak jeden z ślimaków wypuszcza że tak powiem z pupy takie białe nitki myslałem że to jego gówno ale dziś jak wstałęm i zapaliłem światło w akwarium to one CHODZIŁY!!!! po szybkie to są zapewne ich larwy naliczyłem ich około 30-40
paletka6
03-05-2005, 16:00
słuchajcie jakie jaja kupiłęm krewetkę "red nose" za 7 zł bo gość niewiedział jakie ma krewetki w sklepie miał chyba 3 odmiany i za taką samą cene wrzystkie sprzedawał kupiłem narazie jedną sztukę będe miał jeszcze 3 takie jeszcze 6 red cheery i 6 tiger
laryngolog
03-05-2005, 21:43
witam -a ja odkryłem nowy gatunek krewetki nazywa sie" szimano" :wink: wg wymowy sprzedawcy 8) - zna sie facet tak mnie rozbawił ze stałem sie właścicielem 4 ostatnich sztuk amano -zal mi ich było bo trafiły by zapewne jako pokarm do jakiegos ogólnego akwa...
tak wiec w Pile zdecydowanie wystepuje "nowy gatunek" krewetki...
paletka6
03-07-2005, 13:38
kupiłem 5 red cheryy mam już 6 krewetek w akwa !!!! niedługo podrzuce foty
paletka6
03-07-2005, 20:20
uwas też prawie nigdy niewidać wrzystkich krewetek??? bo ja mam 6 sztuk i tylko czasami je wrzystkie widziałem podniosłem korzeń to wrzystkie siedzały na korzeniu red cherry są aktywne w dzień czy w noc??? jak to znimi jest ??
moje wszystkie krewetki sa aktywne przez caly dzien. W mniejszym akwa gdzie mam caly zbiornik zarosniety mchem to wtedy nie zawsze je widac bo sobie skubia glonki.
Mam niemal 100% pewność, że krewetki, nawe karłowate przyczyniają się do redukcji populacji ślimaków. Małe slimaczki były po prostu wszędzie. Po wprowadzeniu krewetek, ślimaki zaczynały stopniowo znikać. Raz tylko widziałam krewetkę Amano trzymającą w szczypczykach muszelkę i zawzięcie skubiącą zawartość, więc nie wiem, jak częste jest polowanie krewetek na ślimaki. Sądzę, że krewetki zjadają jajeczka ślimaków. Co inni na to? Dziś znalazłam dwa ślimaczki (zatoczki?) u nas - total panika. Typowe metody antyślimakowe (żabki, bocje, inne ryby ślimakożerne, chemia) odpadają ze względu na krewetoski. Pozostaje mechaniczne usuwanie - jasne :roll:
A tu może się okazać, że moje słodkie milaski same sobie poradzą z paskudnym najeźdźcą... Napiszcie!
Skoro jedzą rzeczy typu: cyklop, artemia (http://www.akwaria.pl/krewetki/neocaridina_fire_red.html)..., to i może na ślimaczka się skuszą?
U mnie tez zaobserwowalem puste muszle po slimaczkach :D niestety te cholerne slimaki mnoza sie na potege i juz dalem sobie spokoj z usuwaniem mechanicznym. systematycznie przy podmianie wody wciagam co niektore.
daniel90
04-09-2005, 12:54
a nie można na marchewkę?
nawet jak sobie krewetka poskubie to się nic nie stanie, a przy wyciąganiu można je przepłoszyć z marchewy, a ślimak tak szybko nie zejdzie.
Probowalem. Mam nawet specjalna pulapke ale dziala tylko na swiderki a reszta omija ja dalekim lukiem.
daniel90
04-09-2005, 19:27
sam zrobiłeś pułapkę?
pochwal się jak to działa :)
jak masz duże namnożenie świderków to i pułapka dobra.
(dobrze zrozumiałem - jest bezpieczna dla inych stworzeń czy inne ślimaki omijają pułapkę? :arrow: reszta)
Pulapka wyglada tak, ze jest zrobiona z ciekniej siatki - bodajze z jakiegos metalu. Jest to takie pudeleczko bez "gory", ktoredy wchodza slimaczki po pokarm i juz sie nie wydostaja :D Te pudeleczko jest na zylce wiec w kazdej chwili moge je wyciagnac z akwa. W tym tygodniu co teraz bedzie moge wkleic fotki, gdyz upragniony czytnik kart juz do mnie dojdzie :D :D
paletka6
04-16-2005, 20:28
mam 14 red cheryy w tym tylko 2-max 4 samce czy to możliwe że tylko tyle ich jest ???
Ja nawet bym wolal miec wiecej samiczek bo sa ladniejsze :)