PDA

Zobacz pełną wersję : Obsada w 112 l - jeszcze jedno pytanie :)

kasiek
04-02-2004, 07:56
Moja akwa jest już prawie dojrzałe i chciałabym wkrótce zacząć kupować rybki. Tak jak mi doradziliście zrezygnowałam z kakadu i gurami, gupiki i mieczyki też zostaną w starym akwa.

Będzie:
- mała ławica neonów - ok. 10 szt.
- stadko kirysków 4-5 - szt.
- służby porządkowe w postaci małych glonojadów (tylko jeszcze nie wiem jakie są te małe ;) )
- parka ramirezek
Chciałabym też dołożyć parkę pielęgniczek Agassizi - i tu pytanie. czy "dogadają" się z ramirezkami? Czytałam że to łagodna pielęgnica. Z kolei moja samiczka ramireza jest dość agresywna - prawdę mówiąc rozstawia wszystkie rybki po kątach z biednym samcem na czele. Jak myślicie - mogę połączyć te pielęgnice w jednym akwa? A może macie jakies inne propozycje?
:)

monetka
04-02-2004, 11:12
Moja akwa jest już prawie dojrzałe i chciałabym wkrótce zacząć kupować rybki. Tak jak mi doradziliście zrezygnowałam z kakadu i gurami, gupiki i mieczyki też zostaną w starym akwa.

Będzie:
- mała ławica neonów - ok. 10 szt.
- stadko kirysków 4-5 - szt.
- służby porządkowe w postaci małych glonojadów (tylko jeszcze nie wiem jakie są te małe ;) )
Do pielegniczek chyba najlepiej Otoski, albo Caridina Japonica, jedne i drugie dorastaja do ok.4cm i powinny byc trzymane w grupkach po kilka sztuk. Pozyteczne stworzonka i pielegniczki sa w stanie obronic przed nimi swoja ikre.

- parka ramirezek
Chciałabym też dołożyć parkę pielęgniczek Agassizi - i tu pytanie. czy "dogadają" się z ramirezkami? Czytałam że to łagodna pielęgnica. Z kolei moja samiczka ramireza jest dość agresywna - prawdę mówiąc rozstawia wszystkie rybki po kątach z biednym samcem na czele. Jak myślicie - mogę połączyć te pielęgnice w jednym akwa? A może macie jakies inne propozycje?

Apistogramma agassizii jest troche za slaba rybka do ramirezow. :(
Byc moze by sie udalo je polaczyc, ale musialabys kupic juz dorosle Apisto i mlode ramirezy i rownoczesnie je wpuscic do akwa, albo nawet agassizii wczesniej kilka dni, zeby sie zadomowily.
Ja jednak bym odradzala takie polaczenie. Ponoc Apistogramma Borelli jest lepsza jezeli chodzi o zestawienie z ramirezami.

kasiek
04-02-2004, 14:25
Dzięki za odpowiedź Monetko :)
Coś ostatnio strzelam jak kulą w plot z tym doborem rybek, napierw kakadu okazały się za "mocne" dla ramirezek, a teraz ramierezy za ostre dla agassizek :(. No ale nic, przyjrzę się bliżej tej pielęgniczce którą proponujesz, albo po prostu dokupię parkę ramirezek.

Chyba że ktoś ma jeszcze jakies ciekawe pomysły, pliiiz :)

kasiek
04-02-2004, 14:39
Jeszcze jedno - Caridina Japonica to krewetka japońska, tak? Czy jest ogólnie dostępna, bo jakos do tej pory nie widziałam - tam gdzie mieszkam są tylko szkliste i flitrujące :)

monetka
04-02-2004, 23:19
Jeszcze jedno - Caridina Japonica to krewetka japońska, tak? Czy jest ogólnie dostępna, bo jakos do tej pory nie widziałam - tam gdzie mieszkam są tylko szkliste i flitrujące :)

O Caridina Japonica mozesz sobie poczytac np. tutaj http://www.akwa.aip.pl/krewamano.html
Inna nazwa to krewetka amano. Sa tez inne gatunki, ale te sa podobno najlepsze "sprzataczki" jesli chodzi o glony. :wink:
Chyba powinna byc wszedzie dostepna, bo jest dosyc popularna. :wink: :D

challenge
04-03-2004, 08:08
10 neonow to jeszcze nie lawica ja mam w 112 l 30 sztuk i dopiero wtedy czuja sie pewnie