Zobacz pełną wersję : Rybie życie... kilka pytań o procesy życiowe ryb
Witajcie!
Tak się zastanawiałem któregoś dnia patrząc na rybki....
Czy one śpią?!
Nie mają powiek, w nocy też się ruszają-pływają....
Czy to znaczy, że ryby nie śpią i tak jak nasze serce pracują 24h/7 ?!
to takie moje malutkie pytanko co do naszych ulubieńców :)
Chyba warto podyskutować :)
Pozdrawiam!
Oczywiscie ze ryby spia :) a raczej drzemią, moze i nie maja powiek, ale przeciez w nocy w naturze jest ciemno, a czemu pływaja ? musza jakos unosic sie w wodzie , to tak samo jak konie spia na stojaco.
Wszystkie ryby "zasypiaja" bodajze godzine po zapadnieciu ciemnosci (czytaj zgaszeniu swiatla) ich ruchy sa wtedy spowolnione praktycznie "lewituja" w jednym miejscu ( nie dotyczy to oczywiscie ryb nocnych ktore akurat wtedy "buszuja" po akwarium ).
Ja dzieki oswietleniu mojego akwa diodami LED przy bardzo delikatnym natezeniu swiatla w nocy (jak sie przebudze i nie moge zasnac) moge obserwowac jak czesc spi a czesc buszuje w poszukiwaniu jedzenia.
Maati nie chcę być złośliwy, ale niby tyle czasu masz akwarium, tyle postów już napisałeś, tyle porad od ciebie inni usłyszeli, niby akwarystyka to twoje hobby a jak zauważyłem to nawet podstaw nie znasz. Twoje pytanie są nieadekwatne do niby twojej wiedzy.
Tyle postów bo akwarystyką interesuję się od 3 lat. Ale były to zainteresowania raczej odnośnie sprzętu. Kilka książek jak akwa założyć przeczytałem ale w każdej pisali inaczej (byli zgodni co do talerzyka przy wlewaniu wody). Stąd moje pytanko.
Co do postów to ja nie bardzo uważam, że ilość postów jest adekwatna do posiadanej wiedzy.
Ryby wcale nie śpią. Nie mogą spać ponieważ stały by sie ofiarą większych ryb.
Jak to nie śpią? Wszystkie stworzenia sypiają, ryby też. W naturze wyszukują sobie kryjówki gdzie mogłyby się w miarę bezpiecznie przespać i oczywiście są czujne.
to tak samo jak konie spia na stojaco.
Konie śpią na leżąco, ale bardzo trudno je na tym przyłapać, bo również śpią czujnie i wstają kiedy się ktoś szwenda w pobliżu:)
Ryby wcale nie śpią. Nie mogą spać ponieważ stały by sie ofiarą większych ryb.
Zrob eksperyment, wstan w srodku nocy... wlacz swiatlo w baniaku i...
Ryby spia... :) Neony sie "odbarwiaja" dzieki czemu sa mniej widoczne dla otoczenia, kiryski itp sie chowaja. Kazda ryba ma swoja metode kamuflazu ;)
no to tak dla rozkrecenia tego tematu, widzial z Was ktos spiacego rekina? (mowa o filmach przyrodniczych, bo pewnie niewielu widziala na zywo wogole rekina).
Czytalem i slyszalem kilka opini, ktore byly ze soba bardzo spojne, ale zobaczymy jakie Wy macie na ten temat teorie
Ja mysle ze ryby jednak spią, a dokladniej przechodza w stan czuwania. Jak wiecie mam welony i widze u nich znaczna roznice w zachowaniu w dzien i w nocy. W dzien maja ADHD ;) i nijak nie chca sie uspokoic , caly czas by tylko jadly i przekopywaly zwirek. W nocy natomiast wplywaja do grotki przytulaja sie do siebie i .. no wlasnie co one moga robic w nocy przytulone , spokojne jak nie spać (czuwać) ?
Zabir: Obcowales z rekinami 24/7 ze wiesz ze nie spia (nie maja stanu czuwania) ? trzeba by sie o to zapytac kogos kto pracuje w rekinarium ;)
A poza tym z biologicznego punktu widzenia to kazdy organizm musi spac. ( u człowieka po 24 godzinach bez snu zaczynaja sie zaburzenia w pracy organizmu, a po okolo tygodniu bez snu czlowiek moze umrzeć!)
Sen – stan czynnościowy ośrodkowego układu nerwowego, cyklicznie pojawiający się i przemijający w rytmie okołodobowym, podczas którego następuje zniesienie świadomości (por. świadomy sen) i bezruch (paraliż senny). Sen charakteryzuje się ustępowaniem pod wpływem czynników zewnętrznych (w przeciwienstwie do śpiączki)
Przeciwieństwem stanu snu jest stan czuwania. Granica pomiędzy tymi stanami jest płynna u zwierząt niższych (na przykład u żółwi).
Długość snu u zwierząt znacznie się różni. U żyraf wynosi on 2 godziny na dobę, a np. u nietoperzy 20 godzin na dobę. U niektórych zwierząt (pingwiny, foki, delfiny) półkule mózgowe śpią na zmianę. Objawia się to zamknięciem oka przez śpiąca półkulę. Foki śpią w ten sposób, żeby wynurzać się w celu zaczerpnięcia powietrza.
Witam
Moim zdaniem ryby śpią, często wstaje wcześnie rano i zapalam światło, a one jakby ''dryfują'' i mają zawsze inną barwę oczu- to tak jakby je zamykały;)
Pozdrawiam
Zabir: Obcowales z rekinami 24/7 ze wiesz ze nie spia (nie maja stanu czuwania) ? trzeba by sie o to zapytac kogos kto pracuje w rekinarium
Wiec dodam jeszcze ze rekiny musza byc w ciagłym ruchu, w innym wypadku ich aparaty oddechowe nie działają, wiec jezeli przystana na chwile przestaja oddychac, w takim wypadku czuwanie chyba odpada:)
Co do rekinów to one też "śpią", wtedy układaj się na podłożu przodem w kierunku prądu wody, która ma możliwość swobodnego przepływania przez ich skrzela.
no ja slyszalem jeszcze cos innego, mianowicie, to sie tyczylo konkretnie białych, ze rekiny w czasie plywania traca co kilka sekund swiadomosc- na kilka sekund:), ktora jest porownywalna do stanu spoczynku (snu).
Co do rekinów to one też "śpią", wtedy układaj się na podłożu przodem w kierunku prądu wody
No o juz pojawiaja sie sprzecznosci:) Ostatnio na Animal Planet leciał program o rekinach i przystosowaniu ich do warunkow w ktorych zyja, cala ewolucja rozwoju...., ale do czego zmierzam, mianowicie w tym programie bylo o tym ze , ciagly ruch ciala rekina pozwala na swodobny przeplyw powietrza do wszystkich tkanek, jak rowniez, a moze przedewszystkim umozliwia wogole pobor tego powietrza. Teraz wnioskujac to prad wody nie zapewnia ruchu rekinowi.
Prad wody rekinowy z tego co sie orientuje jest potrzebny do wychwycenia potencjalnej ofiary, ktorej zapach jest niesiona przez prady i wychwytywany przez rekina nawet na odleglosc kilku kilometrow
Jest gatunek rekina, nie pamiętam jak się nazywa, który nie musi cały czas pływać żeby oddychać. Śpią, leżąc na piasku poukrywane w jaskiniach, wrakach statków, czy innych dziurach. Te, które muszą być w ruchu również śpią, bo tak już jest życie urządzone - jak sobie podjemy to się musimy drzemnąć:)
no ja slyszalem jeszcze cos innego, mianowicie, to sie tyczylo konkretnie białych, ze rekiny w czasie plywania traca co kilka sekund swiadomosc- na kilka sekund:), ktora jest porownywalna do stanu spoczynku (snu).
Wiesz może to zależy od gatunku właśnie, nie wiem dokładnie nie jestem ekspertem od rekinów.
U niektórych zwierząt (pingwiny, foki, delfiny) półkule mózgowe śpią na zmianę. Objawia się to zamknięciem oka przez śpiąca półkulę. Foki śpią w ten sposób, żeby wynurzać się w celu zaczerpnięcia powietrza.
Pierwszy raz o tym słyszę i mało nie spadłem z krzesła jak to przeczytałem :-D
Kocham pingwiny bo są super śmieszne ale nie wiedziałem, że one raz na jedno raz na drugie patrzą :)
Co do czuwania to może jest coś takiego, że ryba się rusza jak rekin i przepływa ta woda, a on śpi z tym, że jego ciało tak jakby pływa (niekoniecznie w kółko). Fakt mógłby się wtedy o coś uderzyć :)