PDA

Zobacz pełną wersję : Ramirezka złożyła ikrę - proszę o radę

KrzysiekCh
02-20-2005, 12:24
Witajcie!

Wczoraj ok godz 21-wszej ramirezka zlożyła ikrę na korzeniu.
Dzisiaj cały czas ikry pilnują ramirezki (przeganiając inne ryby). Proszę o pomoc co mam zrobić gdyż w moim akwa są inne ryby i boje sie ze albo one albo ich rodzice zjedza ja w koncu.

Moje akwa:
100l, silnie napowietrzane, filtr Aquaszut Turbo 8W, temp. 26-27 st.
ryby: 6 ramirezek, 4 danio malabarskie, 4 molinezje, 5 mieczyków, labeo i glonojad

Dołączam fotki ramirezek z ikrą i calego akwa.

Aha nie mam 2-giego zbiorniczka zeby przenieść ryby z ikrą - czy przeniesc ikre do kotnika i jak to zrobic??

Pozdrawiam
Krzysiek

imported_tomek__
02-20-2005, 13:29
jeslic chesz odchowac male to radze przeniesc do innego zbiornika z grzalka i filterkiem .. ja tak robilem i po trzech dniach wykluwaly sie maluchy... ( 10 L aqua szut mini wylot skierowany na jajka, 28 stopni ) jak je zostawisz raczej napewno inne ryby zjedza jajka.. a nawet jesli nie teraz to pozniej....albo sami rodzice to zrobią....
wlewasz wode z ogolnego i delikatnie przenosisz ikre ... potem maluchy karmic najlepiej larwami artemi.

KrzysiekCh
02-20-2005, 14:34
jeslic chesz odchowac male to radze przeniesc do innego zbiornika z grzalka i filterkiem ...

napisalem, ze nie mam 2-go zbiorniczka :!: :!:
czy przeniesc ikre do kotnika?? :cry: :?: :?:

KrzysiekCh
02-20-2005, 14:57
...ale jazda
przed chwila zauwazylem ze gdy jakies jajko zlatuje z korzenia 2 pilnujace ramirezki biora je do pyska (na początku myslalem ze zjadaja) ale po chwili wypluwaja jajko z powrotem na korzen :D
Super wyglada jak sie tą ikrą opiekują. :lol:

KrzysiekCh
02-21-2005, 10:28
.... I po ikrze
Chyba labeo miał kolację.....

Pozdrawiam
Krzysiek

imported_tomek__
02-21-2005, 19:36
spokojnie... za niedlugo bedziesz mial kolejne tarla... co jakies 10 dni... gdy bedzie blisko samica bedzie miec wiekszy brzuchol i bardziej czerwony... beda przeganiac inne ryby i czyscic wybrane miejsce......(mi sie tra ramirezy lesbijki-maja zabawe)