Zobacz pełną wersję : Chcę założyć biotop - Afryka
Krzysiu789
09-25-2008, 21:33
Witam!
Podjąłem decyzję, że w moim następnym akwarium będzie biotop Afryki. Problem w tym, że muszę się wiele douczyć na temat tego biotopu. Mam pytanie: jak się dokładnie nazywa biotop - korzeniowisko? Czy to Afryka centralno-zachodnia? Czy moglibyście podać mi jakiś zarys tego biotopu? Chodzi mi o parametry, ryby jakie tam występują itp.
Pozdrawiam!
nie ma czegoś takiego jak biotop afryki. Afryka to kontynent i masz tu multum biotopow. Napisz jakie rybki Cię interesują to się coś wymyśli :wink:
Wpisz w google "biotop Afryki" a wyświetli się mnóstwo stron. Coś tam poczytasz i wybierzesz.
przykładowy link http://www.akwarystyka.servis-pc.net/biotop_afryka.php
Coś koledze się pokićkało z tą Afryką
Afryka to kontynent a biotoby to przynajmniej ze wschodnioafrykańskich:
Malawi. Tanganika i Wiktoria a wnich z kolei litorale; żwirowaty, skalny, piaszczysty i ujść rzek oraz pelagial. Dalszy podział masz na grupę Mbuna i Utaka jeśli chodzi o j.Malawi a potem gatunki.
Nie można powiedzieć CHCĘ MIEĆ AFRYKĘ! bo różnorodność ryb tam występujących jest strasznie wielka.
Napisz jakie ryby cię interesują i iaki konkretnie ma być wystrój akwa.
Krzysiu789
09-26-2008, 11:55
Wiem, wiem wiem i przepraszam. Źle to napisałem ;)
Dziękuję za wytłumaczenia. Nad rybami jeszcze się nie zastanawiałem. Dobór obsady to zbyt ważna rzecz - narazie nie będę się tym zajmował.
Bardzo podobają mi się te akwaria, w których są korzenie i ewentualnie jakiś anubias... Interesuje mnie dorzecze Kongo i delta Nilu... :)
Pozdrawiam!
korzenie to raczej BW i Ameryka pd.
W Afryce rosną drzewa bez korzeni?
Krzysiu789
09-27-2008, 13:48
Wiem już jaki to będzie biotop:
dorzecze Kongo i delta Nigru :)
A dlaczego akurat tak wybrales, podobaja Ci sie juz jakies konkretne ryby?
No bo widzisz jak bys wybral dorzecze Nilu.... to bym Ci zaproponowal kilka krokodyli, a tak to troszke sprawe skomplikowales:)
Jezeli chcesz cos z Kongo to mi sie podobaja Steatocranus casuarius, choc jak na rybki sa dosc nieporadne w plywaniu, ale ten ich tluszczyk na lbie.... dla mnie rewelacja
Krzysiu789
09-28-2008, 18:05
Spodobały mi się pewne akwaria. Dowiedziałem się jaki to biotop. Poszukałem trochę na temat tamtejszych ryb i jakoś tak zdecydowalem :)
Te ryby Steatocranus casuarius nie wyglądają za ładnie :P hehe
Pozdrawiam!
wyglad to nie wszystko, ale ja tez nie ukrywam ze mi sie podobaja, to rzecz gustu.
A juz myslales co Ty chcesz do siebie wpuscic?
W Polsce to raczej nie poszalejesz, ilość ryb z Afryki jest ograniczona ( pielęgnice, rzeki i jeziora). Jest dosłownie parę gatunków dostępnych . Ale w sumie jest ich więcej niż z Ameryki Centralnej. Ogólnie w Polsce aby kupić ciekawe pielęgnice należy bardzo długo szukać. Choć w ostatnich latach jest już trochę lepiej.
To maja być ryby ławicowe, jakieś sumowate czy pielęgnice.
Dobrze jest nawiazac wtedy kontakt, z jakims sklepem, ktory kupuje w niemczech. Niemcy sa zdecydowanie lepiej uposazeni w ryby afrykanckie, ale to juz wtedy trzeba sie liczyc z kosztami
Krzysiu789
09-30-2008, 18:56
Planuję Pielęgnice afrykańskie. Problemem może być właście, aby je gdziekolwiek kupić... jeśli ich nie dostnę to nie wiem... po biotopie, bo wtedy wpuszczę tam Skalary. Może jakiś Zbrojnik :)
Pozdrawiam!
Planuję Pielęgnice afrykańskie No ale jakie te pielegnice? Barwniaki chyba dostaniesz w Polsce. Moze zastanowisz sie nad czyms z j. Wiktorii? to tez jeszcze zalezy od tego jakie akwarium chcesz postawic
Krzysiu789
09-30-2008, 21:00
No ale jakie te pielegnice? Barwniaki chyba dostaniesz w Polsce. Moze zastanowisz sie nad czyms z j. Wiktorii? to tez jeszcze zalezy od tego jakie akwarium chcesz postawic
Jakieś Pielęgnice - Hemichromis. O ile je dostane.
Jezioro Wiktorii? Jakie ryby, parametry itp. tam występują?
Przypominam:
akwarium 200l (100x40x50), główną rolę odgrywać będą korzenie (ma to być typowe korzeniowisko), ewentualnie jakieś 2 anubiasy i pistia na powierzchni wody, na dnie biały pisaek kwarcowy, oświetlenie 2 x 30 W, pH 6 - 7 (po przez dodanie do filtra wkładu tofowego - czy jakoś tak ;))
odpusc sobie wiktorii, mysle ze jak poszukasz to spokojnie znajdziesz jakas odmiane Hemichromis
Lista ryb z Afryki dostępnych w Polsce
1. Nanochromis parilus
2. Nanochromis transvestitus
3. Pelvicachromis pulcher
4. Pelvicachromis subocellatus
5. Pelvicachromis taeniatus
6. Hemichromis sp.
7. Hemichromis lifalili
8. Hemichromis elongatus
9. Stomatepia pindu.
10. Anomalochromis thomasi
11. Steatocranus tinanti
12. Steatocranus casuarius
13. Pseudocrenilabrus multicolor.
Pominąłem gatunki osiągające duże rozmiary, ryby wymienione osiągają 15 cm( max 18 cm). Wszystkie te gatunki spotkałem w handlu w Polsce i jeszcze parę innych ale to już rzadszych.
Krzysiu789
10-01-2008, 14:07
Dziękuję! napewno się przyda!
Nuroslaw
10-01-2008, 15:03
jak się wydaje ta rybka jest jedną z bardziej popularnych i łatwo dostępnych.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czerwieniak_dwuplamy
Urzadzenie biotopu czarnych wód - zasady identyczne jak dla czarnych wód ameryki południowej.
jak się wydaje ta rybka jest jedną z bardziej popularnych i łatwo dostępnych.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Czerwieniak_dwuplamy
Urzadzenie biotopu czarnych wód - zasady identyczne jak dla czarnych wód ameryki południowej.
Kupno Hemichromis bimaculatus nie jest wcale takie proste,
Najbardziej popularnym u nas jest Hemichromis lifalili.
Hemichromis bimaculatus jest mylony z Hemichromis lifalili.
Czerwieniak dwuplamy jak sama nazwa wskazuje ma 3 plamy :) i to jest problem.
Plama na pokrywie skrzelowej, na środku i na nasadzie płetwy ogonowej.
Hemichromis lifalili ma 2 plamy, pokrywy skrzelowe i na środku i często jest błędnie nazywany cz. dwuplamy.
Krzysiu789
10-01-2008, 19:37
Jutro jak nie zapomnę to zadzwonię do sklepów zoologicznych w moim mieście i dowiem się czy mają lub czy sprowadzają tego typu ryby. :)
Mam pytanie: co proponujecie dać jako tło? Strukturalne czy fototapeta?
Bardzo proszę o plusy i minusy jednego i drugiego :)
Pozdrawiam!
W małym mieście będziesz miał problem aby kupić te ryby, ja po swoje do
Warszawy wyruszam.
Niebieskie lub czarne tło ( fototapeta)