PDA

Zobacz pełną wersję : Ikra Akarek paskowanych - fotoreportaz i pytania:)

charon
02-19-2005, 20:20
Witam wszystkich :D

Wlasnie bylem swiadkiem tarla akarek paskowanych i udalo mi sie pstryknac kilka fotek :) Mam nadzieje, ze sie Wam spodobaja :) Dodatkowo bede mial kilka pytan, ale to po zdjeciach :D

charon
02-19-2005, 20:30
Pierwsza seria fotek :D

charon
02-19-2005, 20:34
I dalsza czesc :D

charon
02-19-2005, 20:37
i juz ostatnia partia :D

charon
02-19-2005, 20:43
A teraz kilka moich pytan.... :oops:

1. Z tego co wyczytalem na forum i w kilku publikacjach, nalezy teraz odlowic samca, bo moze mu sie stac krzywda :D Prawda czy falsz :?:
2. A co z samiczka :?: Wiem, ze powinna opiekowac sie ikra, ale ostatnim razem poopiekowala sie, a nastepnie ja zjadla :( Boje sie, ze tym razem bedzie tak samo.... :( Czy mozna ja odlowic :?:
3. Jezeli chodzi o karmienie malych (jezeli oczywiscie ujrza swiatlo dzienne), to czym i jak czesto :?: (z tego co wyczytalem, to larwami solowca, ale chce sie upewnic)
4. Jezeli samica zostaje w baniaczku z ikra, to czym najlepiej ja karmic :?: Jaki pokarm polecacie :?:

To by bylo na tyle :D Jak mi cos jeszcze przyjdzie do glowy, to zaraz napisze :D

Pozdrawiam :D

Glorification
02-19-2005, 21:56
jeżeli ryby sa same w akwa to samiec musi być odłowiony ....
samice anomala jaki i l.dorsigera czasem zjadają ikrę ... jeżeli chcesz mieć ryby , które tego nie robią polecam poszukać laetacara curviceps ... ;) A tak na serio ... pierwsze tarła bywają nieudane , a ikra zjedzona przez pielęgniczki , jeżeli samica zje jajka i tym razem to daj jej jeszcz raz szansę na tarło i odchów .. jeżeli dalej będzie zjadać to klapa ... trzeba bedzie odłowić ... ikra moze sobie być sama, tyle ,ze samica wyjada spleśniałe jaja co jest pewnym plusem jej obecności ...
pamiętaj podnieś temp. do 27-28 stopni , po dwóch dobach powinieneś mieć larwy ... jeżeli tego nie zrobisz to ikra moze w większości spleśnieć ... karmienie oczywiście solowcem ... ja wszystkie pielegniczki odchowuję na samym solowcu do momentu aż nie zaczną przyjmowac oczlika. Wówczas podaję mrożonego oczlika i mrozoną artemię ...

Karmienie solowcem 4 x dziennie , przy odrobibnie starań da się odchować miot bez strat ... akarki po dwóch miesiącach powinny osiągnąć 2- 3 cm ...

po 2-3 tygodniach odłów samicę ...młode powinny sobie radzić już bez niej ...

charon
02-20-2005, 08:04
Glorification dzieki za odpowiedz :)

Tak wiec samiec idze do ogolnego, a samiczka zastaje :) Poprzednim razem ikre zlozyla w ogolnym, wiec moze dlatego ja skonsumowala :D Nie wiedzialem o podniesieniu temperatury :( Mam nadzieje, ze jezeli zrobilem to ok 12 godzin po zlozeniu ikry, nie wplynie to negatywnie na jej wyleg :?: Temperatura byla na poziomie 26-27 stopni... I wroce jeszcze raz do pytania czym karmic samiczke :?: Ja narazie robie to platkami tropicala... Nie wiem czy to dobrze...

Pozdrawiam :D

Glorification
02-20-2005, 13:48
Płatki tropicala mogą być na przystawkę , akarki lubią pokarmy roslinne więc polecam biovit.

Główne danie powinna stanowić mrożona artemia, wodzień , komar ... w mniejszym stopniu ochotka ...
Ja bym pozostał przede wszystkim przy artemii...
Ikra rozwinie się i w 22 stopniach tyle ,zę będzie to trwało to 4-5 dni ... szybszy rozwój = mniej strat spowodoanych pleśnieniem ...

Życze udanej zabawy z młodymi....akarki to niesamowite żarłoki ... :twisted:

charon
02-21-2005, 07:57
Mam kolejne pytanie.... :? Dziś rano zauważyłem, że wieksza cześć ikry zrobiła sie biała... Czy to ozanacza, że spleśniałą, czy też może to, że już nie długo młode akarki pojawią się na świecie :?: A jeżeli chodzo o to karmienie małych solowcem, to czy mam to zacząć robić zaraz po wylęgu, czy też może w momencie, jak zaczną juz pływać :?:

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Glorification
02-21-2005, 11:43
Bielenie ikry to symptom zbyt słabego natleniania , pleśnienia ikry , lub zbyt twardej wody ...

Polecam porządnie natleniać akwa , ale w taki sposób aby śmieci z dna nie były podnoszone do góry i opadały na ikrę ...

jeżeli ikra zbielała to niestety może oznaczac ,że już się nie rozwija ... Część ikry bardzo często bieleje. U mnie remedium jest obniżenie twardości wody i natlenianie ....

Z części jaj mozę jeszcze coś ie wykluć ... w jajach , które się rozwijajaą po około 24 h w temp. 27-28 stopni powinno być widac czarne punkciki (oczy ryb)

Karmienie artemią oczywiście wówczas gdy młode zaczną swobodnie pływac , mozę być nawet dzień po tym jak to zaobserwujesz ... Pokarm najlepiej podawać w jakimś spokojnym miejscu , gdzie artemia swobodnie spada na dno i nie jest rzucana po całym akwa ...

charon
02-21-2005, 12:15
Witam :)

Natlenienie jest chyba ok, choć mogę się mylić... W baniaczku pracuje filtr kaskadowy eheim liberty 100 z gąbką na rurce zasysającej jako prefiltr. Dodatkowo jest też duży kamień napowietrzający (10 cm). Być może to kwestia tego, że jakieś śmieci mogą być unoszone i opadają na ikrę.... Nie mierzyłem wczoraj PH, lecz dwa dni temu było ok 6,8-7. Dzis jak wróce z pracy, zbadam ten parametr jeszcze raz... :( Kurcze czyli wniosek jest taki, że biała ikra oznacza pleśń... Tylko jak sie ma do tego obecnośc samiczki :?: Pisałeś wcześniej, że jej obecność pomaga w likwidacji pleśniejących jajeczek... Ona cały czas siedzi przy ikrze i nie zjada tych białych.... Co jest grane :?:

Z góry dzięki za odpowiedź :)

charon
02-22-2005, 07:45
Pomijając kwestię dotlenienia, czy też nie, akarka wczoraj skonsumowala ikrę :( No nic, może nastepnym razem się uda :) Glorification dzieki za pomoc :)

Pozdrawiam :)

Xriss88
03-07-2005, 22:21
Jest taki lek "Sera Mycopur" -uzywam go zawsze po tarle, i ikra nie plesnieje... :P POLECAM NA PRZYSZLOSC! :D

charon
03-08-2005, 18:18
Dzięki za radę :D Postaram się z niej skorzystać :)

Glorification
03-08-2005, 23:15
Jest taki lek "Sera Mycopur" -uzywam go zawsze po tarle, i ikra nie plesnieje...
Nigdy nie uzywałem tego specyfiku ...
Przy dobrym natlenieniu ikra i bez dodatków nie pleśnieje...

Poza tym akarki, szczególnie dorosłe, mają tak liczne potomstwo ,ze nawet jak kilka ziaren spleśnieje to nie ma problemu ...