PDA

Zobacz pełną wersję : jak sadzić roślinkę która nie ma korzeni?

kulles
04-01-2004, 21:03
Jak w temacie tzn kupiłem ostatnio bacope i kabombe które z zasady nie mają prawie wcale korzeni jak toto posadzić żeby nie wypływały??? Ja przymocowałem je gumką do kamienia i lekko obsypałem żwirkiem. Co wy na to.

Maran
04-02-2004, 06:23
Ja przymocowałem je gumką do kamienia i lekko obsypałem żwirkiem. Co wy na to.
Moze byc tak ale mozna poprosty bez gumki i kamienia do zwiru po tygodzniu puszcza korzenie i juz nie beda wyplywaly, wsadzac mozna np. pinceta.

challenge
04-02-2004, 08:46
dokladnie mozna je nawet poszarpac na kawalki kazdy wsadzic w zwir i i tak sie ukorzenia chwasty jedne

Ghostek
04-02-2004, 16:37
moj prywatny sposob na to zeby mi nie wyplywaly to poprostu związuje od spodu nitką zwykla do kamyczka wylowionego z awkarium i w moim akwarium sposob sie sprawdza:)
pozdrawiam

PONTIAC
04-02-2004, 17:46
ja za to trafiłem na super roslinke. Juz dwa tygodnie jest w zwirku i jeszcze sobie korzeni nie zapuscila, nawet najmniejszych. Posadzilem ja przy szybie wiec wszystko widze. Trzyma sie dlatego ze przysypalem ja 5 cm kupka zwirku.

AdamAGP
04-03-2004, 12:27
Kiedyś miałem podobny problem i poradzono mi przyssawkę. Bardzo dobry sposób. Mocujesz żyłką rosline do przyssawki, a przyssawkę do dna. Jak masz dużo żwiru możesz uzyć dłuższej żyłki.

Mregal
04-03-2004, 19:37
ja za to trafiłem na super roslinke. Juz dwa tygodnie jest w zwirku i jeszcze sobie korzeni nie zapuscila, nawet najmniejszych. Posadzilem ja przy szybie wiec wszystko widze. Trzyma sie dlatego ze przysypalem ja 5 cm kupka zwirku.
Też tak miałem co się później okazało ze ta roślinka niebyła do akwarium.....

AdamAGP
04-04-2004, 09:34
Też się spotkałem z roślinami doniczkowymi sprzedawanymi do akwarium. Na szczęście sprawdziłem zanim kupiłem co to za roślina. Zazwyczaj w pasażach w supermarketach można kupic takie "oszustwa" - a sprzedawcy nie znają dokładnie nazwy.

PONTIAC
04-04-2004, 12:05
Kupilem ja w akwarystycznym. Przedwczoraj spytalem sie czemu nie rosnie to sprzedawca powiedzial zbym wiecej swiatla im dal. Sprawdze co wyjdzie.