PDA

Zobacz pełną wersję : Kiryski-->problem z płcią...

Vildi
02-18-2005, 20:20
Już od dość dawna mam kiryski (na fotce) jednak nigdy po zmianie wody nie było ikry :cry: .Z poprzednich postów wyczytałam jak rozróżnić samca od samicy i wydaje mi się, że mam parkę...więc dlaczego nigdy nie słożyły ikry :?: :?: :?: :!:

Czy to możliwe, że sa sobą nie przepadają :?: :wink:

I czy to są kiryski pstre czy jakieś inne??

Dzięki za odpowiedzi :D

kropka
02-18-2005, 21:50
Wygląda mi na to że to jest parka:) podobno aby zachęcić kiryski do tarła należy znacznie ochłodzic wodę przez dodanie świeżej. Ale nie jestem tego pewna więc niech się wypowie jakiś doświadczony "rozmnażacz kirysków" :wink:

Marcinus
02-18-2005, 21:59
To są kiryski pstre na 100%; z płcią jest problem,bo niby samiec jest mniejszy i smuklejszy niż samica[z prawej strony],ale obydwa mają takie same płetwy brzuszne i grzbietowe.Moje kiryski są takie same,tylko,że samica ma krótszą płetwę grzbietową dlatego mam problem u Ciebie w rozpoznaniu płci,ale chyba przychylałbym się to stwierdzenia,że to para[przynajmniej rozmiarowo się zgadza]

Początkujący12
02-26-2005, 18:07
Potwierdzam zdanie przedmówcy i także potwierdzam, że jest to para. Ale jest ten sam problem co u mnie - do tarła potrzeba 2 samców :( i jednej samicy.

jaroslawp
02-28-2005, 11:46
Jak dla mnie, to na kiryska pstrego mają zdecydowanie za mało plamek vide http://akson.sgh.waw.pl/~mlesni/foto/kirysek_pstry.jpg

To mogą być kiryski spiżowe lub schultzei.
U mnie, we czwartek 24 lutego kiryski pstre zożyły ikrę. I było to pięć dni po podmianie wody. Temp 26st.C. pH 7, Tw 8,5.
Ale moja samiczka jest dwa razy większa od samca.
Na Twoim zdjęciu to z prawej to samica, ale moim zdaniem ma jeszcze mały brzuszek = mało ikry.
Na te stronie http://www.akwafoto.aip.pl/ są fajne zdjęcia z tarła kirysków pstrych. ( coś ta strona dziś nie chce mi chodzić)
Zapomniałem dodać, mam tylko parkę kirysków.

klon
03-01-2005, 11:12
Tak to jest kirysek pstry i to parka ale najlepiej jest na 1 samiczkie 2 a nawet 3 samce, a co do płetw to nie ma znaczenia płetwy mogą mieć długie lub krótkie. Pozd.