Zobacz pełną wersję : Raki
Paddy West
04-01-2004, 17:53
Witam wszystkich
Mam pytanie.
Przegladajac starsze posty natknalem sie na wzmianke o rakach ,ktore mozna trzymac w akwa.Ponoc to wredne stworzenia-rosliny objadaja ,ryby lapia itp.Nie mniej chcialbym cos sie o nich dowiedziec: jakich warunkow wymagaja ,czy mozna trzymac jednego raka w akwa ile kosztuja ,jak duze rosna itp??????
z gory dziekuje za iodpowiedzi
najczęściej w akwa spotykany jest raczek kubański( dł. 8 cm), są tez inne raki np: rak luizjański(nie wpou szczać do stawow ani zek, bo napewno by się w naszym klimacie zaaklimatyzowal, i poszedl by w slad za rakiem pręgowanym. !!!!!!!!), jest tez rak marmurkowy ktory moze rozmnazac się DZIEWORODNIE!!!!! ( tez by się zaaklimatyzowal w naszym klimacie i by byla tragedia dla rodzimych gat.!!!!), są tez raki australijskie z rodzaju cherax. W wodach polski żyją 4 gat, rakow: najpospolitszy to rak amerykański zwany pręgowanym, rodzime gatunki to rak szlachetny (rosnie bardzo duzy!) oraz rak blotny ( są pod ochroną) w polsce jest tez inny rak amerykański a mianowicei rak sygnalowy.
Maciek Szulc
04-01-2004, 20:22
Do dzisiaj bylem posiadaczem raka kubanskiego, kupilem tak z ciekawosci jak mial ok. 4cm, teraz mial juz ok.6-7cm, mimo imponujaco wygladajacych szczypiec byl nieszkodliwy, czasem jaks tam rybke postraszyl, jak go dnerwowala, ale nic jej nie robil. jadl wszystko co spadlo na dno zbiornika, roslin nie tykal. oglnie fajne stworzonko, dobrze jest zapewnic mu jakas grote albo jame, gdzie moze sie chowac. Najbardziej akwtywy jest po zgaszeniu swiatle, wtedy wychodzi na nocne polowanie :twisted: :twisted: oczywiscie celem sa wszelkiego rodzaju resztki pokarmu i wszystko co sie da zjesc na dnie. nie ma mowy o zadnym podgryzaniu ryb we snie! jak zmienia pancerz - raz na jakis czas, to nowy jest barwy blekitno niewieskiej, wyglada wtedy SUPER! z czasem pancerz ciemnieje i w koncu przyjmuje barwe granatowa. Ogolnie polecam! :)
Paddy West
04-01-2004, 20:47
A ile zaplaciles za tego raka??Ma jakies szczegolne wymagania co so wody( pH ,temperatura i te sprawy)???
rak kubański moze i jest spokojny, ale marmurkowy to robi spustoszenie z rybami nawet w bialy dzień i to na oczach swiatkow!!
Macie moze fotki tych rakow bo chcialbym je sobie poogladac :-) bo u mnie w auchan sa po 12 zl i jestem ciekaw jaki to rak :-)
Paddy West
04-02-2004, 10:41
...albo jakies linki do stron...na akwafoto jest tylko pare zdjec ,nie znalazlem niestety zadnych opisow... :(
Lord Paszka
04-02-2004, 10:49
...albo jakies linki do stron...na akwafoto jest tylko pare zdjec ,nie znalazlem niestety zadnych opisow... :(
W ostatnim kwartalniku "Forum Akwarystyczne" był dość obszerny artykuł na temat tych bestii :-)
W ostatnim kwartalniku "Forum Akwarystyczne" był dość obszerny artykuł na temat tych bestii :-)
Lord Paszka masz skaner :-) ??
El Habanero
04-06-2004, 00:02
Do dzisiaj bylem posiadaczem raka kubanskiego, ogónie polecam! :)
A co się stało z tym raczkiem ?
Na tej stronie:
http://www.terrarium.com.pl/forum/read.php?f=17&i=432&t=431
jest informacja, że wcale nie są łagodne, zwłaszcza po kolejnych wylinkach... :?
Maciek Szulc
04-06-2004, 14:43
spokojnie, raka sprzedalem, razem z cala obsada zbiornika. Rak zawsze wywplywal najwieksze emocje, jak ktos do mnie przychodzil to nie interesowal sie rybami tylko jakims tam rakiem, na ktorego specjalnej uwagi nie zwracalem. Jest raczej nieszkodliwy i nie przeszkadza w niczym, czasem bywalo, ze nie karmilem go przez kilka dni, bo zawszyl sie gdzies pod korzeniami i anwet 2 tyg. go nie bylo widac!!! Jest wszystkozerny, ale rybek raczej nie tyka. Ja go przylapalem tylko raz na konsumpcji malego kiryska, ale raczej to byla padlina, bo druga czescia kiryska zajadala sie pielegnica - i to pewnie ona go usmiercila. To byl jedyny tak wypadek.
Paddy West
04-06-2004, 20:49
No i masz ci babo placek :D .to nie sa agewsywne a na innym forum sa.zaleznie od humoru zapewne.Nie widze innego wyjscia jak kupic i poczekac co sie stanie...oby nie oszamal najdrozszej rybki jak juz mu sie zbierze :lol:
siema a ile rakow np na 60l mam jakiegos malego ma 1 cm jest szary z kropkami obroni sie dzielnie i chpdzi ale jak sie gdzies schowa to oj i co znaczy dzieworodne rozmnazanie
dziewoructwo to rozmnazanie bez udzilu samca u samic dochodzi do samozaplodnienia