Zobacz pełną wersję : [200l][holender/ogólne] AKWA <<Salvatora>>
Salvator
02-18-2005, 17:57
Postanowiłem wam uprzyjemniĆ mam nadzieje życie i pokazaĆ fotki mego akwa po wykarczowaniu mych roślin i jedną sprzed wycinki. Widzice też jeszce nie kwitnącą Żabienice amazońska która się troszkę rozmnozyła na jakieś 8 części widzi cie tez moje tęczanki mam nadzieje ż e jesteście zaspokojeni :D jak zrobie to dam wam jeszce jakieś możecie sie wyżyĆ i śmiało skrytkowaĆ :wink:
Temat dostosowany do regulaminu (iz)
Tomasz Zawół
02-18-2005, 18:06
W sumie ładny korzeń. Ale strasznie zielona monotonia.
Rośliny masz ładne tylko pozazdrościć. No i oczywiście rybki.
Ale czegoś mi tu jednak brakuje. Tylko sam nie wiem czego :)
A co tam jest pod akwa?? Jakieś jeszcze jedno małe??
Salvator
02-18-2005, 18:25
Oczywiście 28l jak w opisie zaplecze a w przyszłości nano holender a co do barku :arrow: porzebuje kolorowych roślin ale nic nie moge znaleźĆ ciekawego
mini holender?? a ja myślałem ze ty muszlaki zawsze chciałeś mieć??
ten korzen to goły taki lekko bym go mchem pociagnął ale tylko tak symbolicznie poza tym korzenie rołin pochowaj a jak wykopuja bocje to kamieniami obłóż (u meni co prawda nawet kamulce kiryśnikom nie przeszkadzają ale moze tobie sie uda)
Salvator
02-18-2005, 20:05
Mam w innej 28 Telmatochromis Dhonti dostałeś fotki przecież wstawie je tu też ...
Widzę że tęczanki masz w dobrej kondycji i widzę że duzo ich tam masz:)
Możesz napisac obsadę??
Co do roślin to by sie cos kolorowego przydało...
Jakie masz oświetlenie??
Ciekawe korzonki ale mi sie wydaja trohe lyse...........
Posadz cos na nich np. mech jawajski.
POZDRO :D
Salvator
02-19-2005, 00:47
Oświetlenie 1x aqua glo i 1 x flora glo obsada
to : Tęcznki neonowe, trójpręgie, bosemana, mniejsze, kilka Neonów, 4 Gurami mozaikowe parka Zbrojników nieb. 5 Zwinników czerwnoustych 3 Bocje wspaniałe, co do mchu jakoś mi niespecjalnie mi się hodował może wygłębke posadze ale musze przełamaĆ ten zielony kolor :wink:
Salvator
02-19-2005, 00:53
Mam jeszcze 3 Kosiary (prawdziwe) 1 Moli jednego Fantoma czarnego z resztek starej obsady trzymam je bo mam sentyment a co do moli to ma z 4 lata :D stara babcia :)
Możesz mi pomóc??
Widze że masz jedną świetlówke taką jak ja...zadałem pytanie ale....(no)
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=13108
Salvator
02-21-2005, 18:25
tło dla leniwych :arrow: czyli dla mnie
Ładne masz tęczanki. A z tym tłem to już ładniej wygląda. :D
kikucik35
02-23-2005, 22:40
tak jak patrze na te zdjęcia... fajne akwa ale chyba troszke przerybienie... co prawda jestem laikiem, ale mysle że jest ich ciut za dużo...
Salvator
02-23-2005, 22:57
Przerybienia nie mam jest tak w sam raz w każdym razie no2 wynosi 0 nawet przy 3 tygodniowym braku podmian a ryby sa w większości z podbnych biotopów i się tolerują.
(...)Ale czegoś mi tu jednak brakuje. Tylko sam nie wiem czego (...)
Ja wiem - tyl z lewej strony jest zrobiony jak Amano, ale prawa pusta... posadź tam te same roślinki w tej samej kolejności a bedzie super
Witam :wink: Mi się podoba, bardzo ładne :D :) Pozdrawiam :wink:
Salvator Amano buahahaha sorki salv nei moglem sie powstrzymać :P
Salvator
02-27-2005, 21:21
Dzieki Ylstrom to jest wiara wemnie :wink: o tak dzięki ja tu się staram a ty mnie tak :lol: :P Salvator Ammano fajnie brzmi :D 8) ale do ammano mi brakuje duuuuuużo
gra słów mi tez sie bardzo podoba :) jak jakis senior rodu na sycylii :)
a tak poważnie akwarystycznie to twoje akwariumjakos tak bardzo ostro zielono wygląda nie wiem czy to kestia oświetlenia czy raczej ustawień aparatu
Salvator
02-28-2005, 19:38
Oświetlenie i świeża woda po podmianie :P Ja jestem w rodzinie nie wiedziałeś ??? :D a poza tym jak dobrze wiesz poszukuje kolorowych roślin :lol:
hmm zamiast kolorowych to ja bym bardziej ciemnozielonych dodał--> anubias coffefolia choćby
Salvator
03-01-2005, 22:42
hmm propozycja ciekawa a ylstrom w którym miejscu :?: i może jakieś rośliny pozamieniać miejscami :?: :idea:
Moim zdaniem taka piekna zieleń bardzo fajnie wyglada z tęczankami, jeszcze jakies trzy miesiace temu własnie bosemani i trifascjata po 10 szt były obsada mojego 240 lit., bardzo fajne, spokojne ryby, bocje tez widze masz fajnie podpasione :D , jesli bedziesz chciał niedrogo młodych czerwonych zabienic to napisz na priwa ( mam obecnie trzy odmiany) :wink:
nawystrzeszczałem oczy , dlugo myslałem (ciężko było :) i wymysliłem
1. z tłem wygląda duzo gorzej niż bez bo ponuro a to do ogólnego klimatu twojego akwa nei pasuje
2 rośliny ładnie rosna więc z nimi bym nei kombinował i zbytnio nie przesadzał moze tylko za korzeń pare nurzańców posadził (w rejon tych rurek zdaje sie od filtra) jakaś brązowa rośłina pasowalaby w miejsce tej małej zabienicy w lewym rogu złamałaby kolorystyke tam
3 na teczankach sie nie znam ale chyba nie lubią one zbyt gęstej roslinnosci więc szaleć nie warto
Salvator
03-02-2005, 20:47
Ystrom jak zwykle mój dług wobec ciebie roślna brązowa :arrow: jakaś knkretna czy poprostu brązowa :?: co z tłem jaki kolor :arrow: :wink:
..az sie boję coś radzić bo zaraz ktos powie ze z tych jestem co kazą kamienie przesuwać ;)
tło .. po co tło :P grunt by kabli za akwa nei było widać
jesli juz to coś jasnego, najlepiej wziąć brystol i potrenować z farbkami by zorientować sie jaki kolor pasuje, mozna pokusić sie o skrzynkowe
(znajomy pokazal fajna technikę silikon mieszasz z piaskiem plażowym-bardzo ciekawe, dodasz jakieś kamyczki lisc korzen i szczena opada) jedno jest IMO pewne- tło jasne
a z roślinami to juz nei takie hop, Jarecki ma ladne żabienice (zdjęcia w dziale roslin) tylko one światłożerne są a ty tam chyab światła nie masz za wiele tam, mozna dać jakieś krypto - wendtii , becketii lub petchi a jak chcesz powalczyc z czymś trudniejszym to blassi (cień konieczny dla niej, inaczej klapa), mozna tez wstawić korzeń (albo moze jakis ciemny łupek)jako przeciwwaga dla tych po prawej, tylko nie pająkowaty a jakis bardziej zwarty a na nim anubiaski-coffeefolia (kosmiczny choc go tylko raz w okazie widzialem - poszedl błyskawicznie) lub barteri
cała masa mozliwosci kwestia tylko co się lubi a to juz Ty wiesz najlepiej :D
Salvator
03-03-2005, 20:31
Co ja bym bez ciebie zrobił :1: :wink:
Salvator
03-03-2005, 21:02
:D co ty :) sam wymyślam 28 :twisted: he he krewety i tp.
Może być, ale jak dla mnie to to jest takie typowe akwa, a ja nie lubie typowych akwariow.
Ja obecnie pracuje nad moim 200l jak bede mial mozliwosc to tez zapodam fotki.
Salvator
03-15-2005, 15:59
Ja teraz je przerabiam chce zasdzić cały 1 bok nurzańcem :)a tak wogólej ak ylstrom pisał mam ograniczone pole manewru przez tenczanki>> które musza sie wyplywać poza tym posadze lotosa z przodu :D
No to moj plan wyglada tak:
ryby:
labiryntowe, bocjowate, opaczki, zbrojniki.
Akwa roslinne, jak najwiecej roslin plywajacych i ogulnie zielsko w karzdej czesci akwa. Kregosłup to kryptokoryny i mech jawajski, a to dla tego, ze oprucz powyzszych zalozen, glowna koncepcja jest zacieniony, mroczny zbiornik. Cala powierzchnia zakrywa roslinami(osw. 50W na 200l).
Wiem, wiem mam glupie pomysly, mimo to polowa akwa wyglada juz prawie tak jak chcialem. :lol:
Salvator
03-15-2005, 18:37
taa tylko gdzie by teczanki tam wsadzić :D góra troche musi zarosnąć
To jest plan mojego akwa, a teczanek tam nie planowalem, bo w sumie to nie przepadam za nimi.
Ale widze, ze Ty jestes ich milosnikiem, wiec jak dla teczanek to twoje akwa jest calkiem odpowiednie. Tylko przydalby im sie jakis maly gaszczyk, wiec ten nurzaniec to dobry pomysl.
A ja i tak powiem, ze księżniczki z burundii rządzą 8) :D Im sie u mnie dostalo 100l ale jest spoko, wrzucilbym fotke ale jest tragicznej jakosci i prawie nic nie widac.
Salvator
03-15-2005, 21:04
Mnie sie obijają po głowie 2 zbiorniki obok siebie >> tzn 2x 500l jeden trofcie 2 rosliny z tęczankami
Ja moglem kupic 400l za 150zl 8) , no ale jak sie rodzice dowiedzieli, ze chce miec w sumie 800l w pokoju to sie troche zdenerwowali i caly misterny plan ch** strzelil. Wiec teraz czekam cierpliwie na wyprowadzke z domu, a to jeszcze pare latek. :cry:
Alee narazie w sumie 400l mi starczy :)
lepiej zakonczmy te rozmowe bo Ci moderatorzy przerzuca temat. :wink:
Cześc wam no cóż do holendra to mu troche brakuje masz troszke zle rozplanowane rozmieszczenie roślin i masz owiele za dużo ryb poprostu przerybione a holenderskie akwarium to dużo roslin a mało ryb . Pozdro ale akwa mi się podoba.
Salvator
03-18-2005, 18:32
Takiego rzerybienia niema jak cały czas no2 0 wynosi :D
no tym no2 to bym sie tak nie sugerował salv
Jak wiemy no2 zależy od ilości związków azotowych. Czyli np od ilości pokarmu na dnie poprostu od resztek organicznych oraz tak jak mówsz od rybich odchodów. Pozdro zmniejszenie obsady dobrze zrobi poprostu masz mieszanine biotopów. Pozdro
mam nst nurzaniec olbrzymi bakopa nurzaniec amerykanski moczarka kryptokoryna anubias kabomba
spoka akwarium :) ale zmienił bym chyba tło na czarne