PDA

Zobacz pełną wersję : plochliwe Amano ?

sixa
02-18-2005, 07:55
od tygodnia mam 3 Amano. Odkad je wpuscilam do akwa to siedza i sie chowaja. jedna w kamieniu a dwie pod korzeniem. czy one takie zawsze plochliwe ? czy moze boja sie tylko duzych ryb ?
(moja obsada: 120 l.- 12 teczanek - niektore maja ok. 6-7 cm dlugosci; 3 Molly, 2 kosiary, 2 platki i zbrojnik)
nie wiem tez czy pozbawienie je kryjowek na jakis czas nie bedzie sadyzmem ?

Paddy West
02-18-2005, 09:58
Witam

Nie pozbawiaj ich kryjowek z dwoch powodow. Po pierwsze kazde chyba zwierze potrzebuje miejsca gdzie moze sie schowac. Po drogie krewetki jak wiesz przechjodza co jakis czas wylinke( zrzucaja poancerzyk, ktory jest dla nich za maly i nie pozwala dalej rosnac ). Po przejsciu wylinki nowy pancerzyk jest przez kilka dni bardzo miekki i narazony na uszkodzenia - w tym okresie krewetki musza siedziec w ukryciu.

Co do tego ze Twoje nie chca wychodzic - moze sie jeszcze nie zaaklimatyzowaly. Roznie z tym bywa - czasami po 3 dniach smialo zeruja w calym baniaku a czasem potrzebuja wiecej czasu. U mojej kolezanki krewetki znalazly sobie spokojne mijsce za wew. tlem strukturlanym gdzie mialy wszystko co bylo im potrzebne i w ogole sie z tamtad nie ruszaly.
Teczanki to raczje lagodne ryby, wiec nie powinny miec zbytniego wplywu na zachowanie krewetek. Daj im troche czasu.

Pozdrawiam - PW

Aktinidia
02-18-2005, 11:38
W pełni zgadzam się z przedmówcą.
Moje krewetki po kupieniu przez miesiąc sie chowały a teraz w środku dnia, w jaskrawym świetle biegają po całym akwa kompletnie bezstresowo. Nawet, jak czasem któraś bojowniczka się zainteresuje jadną z krewetek - ta wcale nie przerywa pałaszowania glonów, tylko odgania rybkę.
Daj swoim krewetkom troszkę czasu i obserwuj po zmroku, czy nie wychodzą na żer (oświetlenie nocne bywa pomocne 8) )