PDA

Zobacz pełną wersję : Czy krewetki szkliste czesto bywaja agresywne??

Pjetja
02-17-2005, 23:05
Mam 112l akwarium : a w nim 4 otoski, malego zbrojnika niebieskiego, 2 krewetki amano i 2 szkliste> Te szkliste kupilem jako amano- sprzedal mi je debil w sklepie, chociaz 2 razy pytalem czy to napewno amano i czy napewno jedza glony...szkoda sie denerwowac...Chodzi o to ze akwarium narazie dojrzewa i nie karmie narazie ryb bo wyskoczyly mi niedawno glony- czy w zwiazku z tym krewetki szkliste nie zaczna atakowac innych mieszkancow??
Pozdrawiam!!

Paddy West
02-18-2005, 10:03
Witam

Tez mialem kiedys krewetke szklista w 112l. Generalnie to niezly lobuz ale niebezpieczna jest tylko dla malych ryb - mlodych neonkow czy narybku. Fakt, ze potrafi wleciec w miejsce gdzie opadnie pokarm, pomachc sczypcami, ukrasc kawalek zarcia, czasem kogos pogna itp ale dla wiekszych ryb czy krewetek amano( jesli sa podobnej wielkosci) nie stanowi zagrozenia - przynajmniej tak bylo u mnie.

Pozdrawiam - PW

PiotrRS
02-20-2005, 17:10
Hmm w zasadzie z tego co wiem to agresywne zachowanie krewetek Amano czy tez szklistych wobec rybek jest niezwykle rzadkie. Ja mam krewetki szkliste (aktualnie jedna) i nigdy nie zauwazylem takich zachowań. Owszem, krwetka czasami draznila sie z kiryskami,wchodzac na nie. Ale generalnie bardzo spokojnie bylo. Dlatego uwazam ze nie ma sie czego obawiac. Rzeczywiscie w przypadku tarla czy tez mlodych np. neonkow to juz bym troche uwazam z krewetka.

A tak a propo to jak kupowalem krewetke to uslyszalem ze trzymanie jej z innymi rybkami jest WYKLUCZONE bo krwetka moze je usmiercic. I powiedzial to wykfalifikowany sprzedawca. To tylko kolejn powod aby nie sluchac 'wykwalifikowanego' personelu ze sklepow zoologicznych :lol: