Zobacz pełną wersję : [54l] [chyba roślinne] stronka nr 4 :-)
Ma 54 litry....
Obsada:
3 skalary
5 neonków
2 kirysy
3 molinezje
2 mieczyki
7 gupików
squirrelka
02-17-2005, 18:39
akwa ładnie sie prezentuje ale jest za małe dla skalarów !!!
Po pierwsze - dostosuj post do regulaminu!
Na temat obsady, to poczytaj trochę na forum, wnioski nasuną się same.
Jeżeli chodzi o roślinność, to ogólnie bardzo ładnie się prezentuje, parę drobnych zmian i będzie super! Przesadziłabym jakąś większą roślinkę na prawo, tak, aby zasłoniła filtr oraz dosadziła jakieś niskie roślinki z przodu. Według mnie też żwirek jest trochę za jasny.
Ale zapowiada się bardzo ładnie!
Dopiero dzisiaj się zarejstrowałam i nie bardzo się orientuję...W jaki sposób łamię regulamin...??
Dopiero dzisiaj się zarejstrowałam i nie bardzo się orientuję...W jaki sposób łamię regulamin...??
Przed rejestracją dobrze jest przeczytać zasady miejsca, do którego chcesz wejść :D Dostosuj temat do obowiązujących zasad. Pozdrawiam
Przeczytaj pierwszy temat na tej stronie... "Ogłoszenie: Zasady..." :)
(Ładne akwa...)
Marcinus
02-17-2005, 19:14
Akwarium nawet ładne,ale brakuje mi jakiegos korzenia.
Obsada do wymiany!!!!
Bardzo mi się podoba. A ten kirysek na zdjęciu jest słodki!
Świetne zdjęcie skalara na tle kamienia. Jak kameleon!!
Spoko. Oby tak dalej. Fotki tez niezle.
Mam jednak jedna uwage, czy nie wydaje Ci sie ze skalary w akwa 54l to przesada ? :shock:
A pozatym neonki maga miec ze skalarkami problemy :?
POZDRO 8)
Fajne akwarium, rybki tez super, szczególnie własnie skalary i ten kirysek :D , moim zdaniem troszkę brakuje czerwonego koloru i jakiegos korzonka, jak napisał którys z poprzedników postaraj sie zasłonić filtr :wink:
Tam przy okazji mam dwa pytanka:
1. Skąd skombinować korzonek ?? (po niskich kosztach :wink: )
2. Jak zrobić trawniczek?? I z jakiego gatunku rośliny najlepiej
2. Jak zrobić trawniczek?? I z jakiego gatunku rośliny najlepiej
Napisz jakie masz oswietlenie i czy nawozisz to cos pokombinujemy.
Pozdrawiam Mateusz 8)
Używam świetlówki firmy Leuci, Aquarium Light 15W i od czasu do czasu nawożę nawozem z Tropicalu Bio Florin
chesterek
02-19-2005, 11:28
Przy takim oświetleniu z trawniczka raczej nic nie bedzie :( Potrzebowałbyś przynajmniej 2-3 razy więcej światła.
UUUu...To szkoda...ale może porozmawiam z moimi sponsorami i jakoś załatwi się mocniejsza świetlówkę :roll:
A gdybym już ją miała to która z roślin najleopiej się do tego nadaje??
Proszę jeszcze o nazwę jakiegoś dobrego nawozu po którym roślinki będą rosły w oczach :D :D :D
witam mam takie małe pytanko jak się nazywa ta rybka na 3 fotce w prawym dolnym rogu ta pomarańczowa z czarnym ogonem 8)
heh..to jest mieczyk....zwykły mieczyk:P
Czy nikt nie widzi ślimaka!!! :shock:
To jest dopiero ślimak :D
Czy nikt nie widzi ślimaka!!! :shock:
To jest dopiero ślimak :D
Ciezko go nie zauwazyc. :shock: pewnie to on zadzi w akwa skalarki sie moga przy nim schowac.
Pozdrawiam Mateusz 8)
chesterek
02-25-2005, 07:49
A gdybym już ją miała to która z roślin najleopiej się do tego nadaje??
Ja bym na początek spróbował z Żabienicą delikatną (Echinodorus tenellus) albo Ponikłem (Eleocharis accicularis). Dobra mogła by być też Sagitaria subulata - to chyba najłwatwiejsza do uprawy niska roślinka.
Mam już dołożone światełko :D :D Teraz łącznie mam 30W :D :D 8) Czy wystarczy na utrzymanie wgłębki? :roll:
Mam już dołożone światełko :D :D Teraz łącznie mam 30W :D :D 8) Czy wystarczy na utrzymanie wgłębki? :roll:
No to teraz masz 0.55W/l to duza poprawa http://sudiaqua.fm.interia.pl/060.gif
Teraz pewnie bedzie rosla wglebka ,jak nie nawozisz niczym to zacznij.
Zrob sobie bimbrownie. :arrow: Kliknij tutaj :!: (http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=8539&sid=3c37990932bba192120d7c0c71303a59l/)
Pozdrawiam Mateusz 8)
Tomasz Zawół
02-25-2005, 17:50
Fajnego masz ślimaka. No i masz straszny burdel w roslinach musisz zrobić z nimi porządek (prawwie jak ja :) ).
Moje Akwa przeżyło parę zmian...może to nie jest rewolucja, ale zawsze coś :wink:
Proszę o opinie, również te krytyczne :wink: :wink:
veronika_van_halen
03-28-2005, 10:43
akwa jest ładne, ale weź oddaj tego biednego skalara, przecież on tu skarłowacieje :? mieczyki też są za duże. Naprawde powinnasa je oddać, albo kupić większe akwa.
Skalarki już oddane :D :D Może niedługo dodam nowe fotki, bo zmieniło się kilka rzeczy-zrobiłam tło strukturalne zewnętrzne i dodałam korzonek(który niestety nie chce jeszcze zatonąć :( )
twoja postawa jest godna podziwu... wystarczyło pare dni spędzonych na forum i już widać ogromne postępy (remont oświetlenia, tło strukturalne, korzeń). akwa jest urządzone ze smakiem (to chyba żaden problem dla kobiety)
pozdrawiam
Bardzo ładne akwa oby tak dalej
Tło mozna juz zobaczyc na Projekt DIY bo przed chwilką dodałam nowy post.Dzięki za miłe słowa .Ciąglę się uczę i przeglądam forum szukając natchnienia hehe :D :D :D :D
Wczoraj bawiłam się trochę aparatem-i to są tego efekty.
Jak tylko korzonek sam zacznie tonąć, to ununę tą nitkę-więc proszę się nie czepiać :wink: :wink:
Nio i w rzeczywistości jest o wieeeele więcej światła.
Nastąpiła również zmiana obsady:
Skalarki poszły won:-)
doszlo trochę neonków
i dwie rybki których nazwy nie znam ...i tu prośba.....
jak nazywa się rybcia na pierwszej fotce?
Mariusz M.
03-29-2005, 16:15
Rybka przedstawiona na pierwszej fotce to Zbrojnik Niebieski.
Dzięki za podanie nazwy mojego milusińskiego:-) :D :D :D
A jeszcze mam małe pytanko.
Odkąd oddałam skalarki moje rybki mnożą się na potęgę, a ja nie mam specjalnych warunków, bo hodować te maluchy. Jakie rybki byłyby najlepszymi terminatorami w mojm akwa?
Skalary :)
I tu sie mylisz :evil: Nie mozna wpuszczac skalarow do tak malego zbiornika. Jakies male szczupienczyki (np. Dageta) moga byc dobre.
Bardzo ładne akwarium, oby tak dalej,
pozdro :wink: :D
Witam,
Gratuluje akwa :11: Powodzenia w dalszej pracy :)
Pozdrawiam Mateusz 8)
Bardzo ładny kolor tego "berlinka" intensywan czerwien -teraz ciężko takie dostać w sklepie...
W takim razie zapraszam do Legnicy :D :D Tu pełno takich :wink: :wink:
Zaraz zabieram się do przycinania tych chwastów..... :D
I po przycince :D Tylko nie krzyczcie, że widać filtr :wink: Czekam aż roślinki podrosną i go zasłonią :wink:
Za jakiś czas znów zmiany :D
Czekam na opinie(krytyka również mile widziana :wink: )
Pozdrawiam
Vildi
No, i bardzo ładnie!
Naprawdę wygląda na więcej niż 54l, a to znak, że zmierzasz w dobrą stronę. Trzymam kciuki!
Po zmianach(żwirku w szczególności :wink: ).... :D Proszę o komentarze :wink:
To według mnie jest barwieniec czerwony (popularnie fantom) - powinien pływać w stadzie.
Troche łyso po przycince:). Lepiej to wygladalo przed. Moim zdaniem tapeta przypomina.. kasetony i chyba zmienilbym ją na chociażby brystol.
Troche łyso po przycince:). Lepiej to wygladalo przed. Moim zdaniem tapeta przypomina.. kasetony i chyba zmienilbym ją na chociażby brystol.
Za tło nie robi tapeta tylko jest to tło stukturalne zewnętrzna.Zrobiłam je ze styropianu i moim zdaniem prezentuje się całkiem przyzwoicie :wink: Ale jak wiadomo gusta są różne i się o nich nie dyskutuje :wink:
Pozdrawiam
Vildi
To według mnie jest barwieniec czerwony (popularnie fantom) - powinien pływać w stadzie.
:shock: :shock: A co to za zdjęcie? :twisted: Ono nie jest moje! :? W każdym bądż razie była tam fotka zbrojnika niebieskiego. Nie zauważyłam wcześniej, że ktoś się wciął i dał tu zdjęcie swojej rybci.Ciekawe tylko jak to się stało :shock:
Zmieniłam już tego barwieńca czerwonego na mojego zbrojniczka :wink:
:) - no to już admin team niech się spowiada - czyżby baza się rozjeżdżała ?
szczfany lis
07-23-2005, 08:33
trohe za bardzo haotycznie poumieszczałeś
Baniaczek po 3 tygodniach :wink: Proszę o oceny
Pozdrawiam- Vildi
Fajne fajne akwa, tylko brakuje mi czegoś po prawej stronie... tak jaby pusto tam było :?
Pozdrawiam ;)
Zimek
Ale kolorowo :shock: :lol:
Dokup 2 neony i 3 kirysy.