PDA

Zobacz pełną wersję : Jak przygotowac wode do podmiany?

tomirek
04-01-2004, 16:21
Jak w temacie. Jak przygotowac warszawska kranowe do podmiany? Mam baniak 63l i raz w tygodniu chce podmieniac jakies 8 literkow.
Poprosze o jakies rady :)

tomirek
04-01-2004, 16:22
a i jeszcze jedno (nie wiem czemu ale nie mam mozliwosci edycji):

Czy lac do tej wody co ma isc do podmiany jakies uzdatniacze?

Klayman
04-01-2004, 16:33
Nie lej zadnych uzdatniaczy. Chemia w takich przypadkach jest zbedna. Wystarczy, ze bedziesz nalewal wode przynajmniej dobe wczesniej i pozostawiac ja odkryta do czasu podmiany /zalecam dwie doby/. Uwolnisz ja w taki sposob calkowicie od chloru. Proponowalbym troszke wieksze podmiany stanowiace ok 20-25 % pojemnosci akwarium.

tomirek
04-01-2004, 16:52
Nie lej zadnych uzdatniaczy. Chemia w takich przypadkach jest zbedna. Wystarczy, ze bedziesz nalewal wode przynajmniej dobe wczesniej i pozostawiac ja odkryta do czasu podmiany /zalecam dwie doby/. Uwolnisz ja w taki sposob calkowicie od chloru. Proponowalbym troszke wieksze podmiany stanowiace ok 20-25 % pojemnosci akwarium.

Oka. Czyli raz na tydzien jakies 12-13 litrow. Tyko w czym ja to bede trzymal.... Chyba jutro podjade do Makro i kupie sobie 25 litrowy baniaczek z kranikiem (mam taki do oligocenki do picia)

dziadekk
04-01-2004, 17:14
Ja korzystałem (przy małym baniaku) ze zwykłego wiadra 15L z pokrywką, też kupione w Makro za parę złotych.
Niestety teraz robiąc podmiany muszę na 1 dzień pozbawiać rodzinkę możliwości pławienia się w wannie. :wink:

tomirek
04-01-2004, 19:46
Ja korzystałem (przy małym baniaku) ze zwykłego wiadra 15L z pokrywką, też kupione w Makro za parę złotych.
Niestety teraz robiąc podmiany muszę na 1 dzień pozbawiać rodzinkę możliwości pławienia się w wannie. :wink:

Z baniaka latwiej sie wlewa - odkrecam kranik i powoli woda sie wlewa.
Ale z wiadra to szybciej odparowuje.
Wezme chyba baniak i na 3-4 dni go bede ostawial i tak bedzie chyba najlepiej

dziadekk
04-01-2004, 19:58
Jak przykryjesz pokrywką to nic nie paruje (no i dzieci nic nie wrzucają :1: ).
A ja doszedłem prawie do perfekcji z wężykiem :lol:

tomirek
04-01-2004, 21:48
Jak przykryjesz pokrywką to nic nie paruje (no i dzieci nic nie wrzucają :1: ).
A ja doszedłem prawie do perfekcji z wężykiem :lol:

Znaczy mialem na mysli, ze chlor szybciej odparowuje :)

Unnamed
04-02-2004, 13:58
Nie lej zadnych uzdatniaczy.
Wiem że dyskusja była nie raz ale nadal się upieram że potrzebna, lecz nie konieczna (mozna się obyć dość prosto) chemia to uzdatniacze i biostartery. Napewno nie zaszkodzą a mogą np metale ciężkie zneutralizować, czasem zawierają witaminy (np B), czasem ochronne substancje dla ryb. Dlatego nie zgadzam się że każda chemia jest zła.

shuw4r
04-02-2004, 22:09
Ja przygotowuje wode w nastepujacy sposob, woda do baniaka, do tego napowietrzacz, grzalka bez termoregulatora, polowe zalecanej dawki AquaSafe Tetry, i jazda 24h.
Nastepnego dnia wylaczam grzalke na kilka godzin przed wlaniem aby ostygla do 27 i do akwa. Wszystkie cholerstwa szlag trafia :P

Michał J
04-04-2004, 08:21
Chlor, ze zbiornika o dużej powierzchni, potrafi wyparować nawet w 3h. Ja wlewam do wiaderka i czekam 2 doby. Bez żadnej chemi, ani innych gówien. Sama woda.

wolfik
04-07-2004, 22:37
ja wlewam w baniaki 30 litrowe (z kranikiem:) ) i minimum 2 doby.
kiedys z chemia (aquasafe) teraz bez