PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka woda jest najlepsza?

iz
04-01-2004, 12:18
Słyszałam, że przy podmianie wody można używać np. odstanej kranówki zmieszanej z wodą destylowaną, i że podobno tak jest lepiej.

Tak się składa, że mam również dostęp do wody studziennej (głęb. 8 m, skała - filsz karpacki (bodajrze to się tak nazywa) - czyli łupek + piaskowiec. Woda była badana przez "Sanepid" i stwierdzono, że nadaje się do picia bez gotowania (wiec jest raczej czysta).

Czy woda z takie studni nadawałaby się do akwy? a jeśli nie koniecznie sama, to zmieszana w jakimś stosunku z 24h kranówą ??

proszę o odpowiedź!!!

Olo
04-01-2004, 12:28
Zainwestuj w testy, albo jakoś sprawdź twardość, a najlepiej dorwij raport sanepidu, ze szczególnym uwzględnieniem składu mineralnego, woda zdatna do picia niekoniecznie jest dobra do akwarium (np tak jest z oligocenką).

dziadekk
04-01-2004, 14:27
Oligoceńskiej raczej nie wyciągniesz z głębokości 8 m.
Ale faktycznie, iz kup sobie testy i sprawdź twardości oraz ph.
IMO wydaje mi się, że studzienna powinna być miękka ale lepiej o tym przekonać się testując chemią a nie rybkami :wink:
Jeżeli testy wyjdą poprawnie to możesz ją dawać samą bez kranówy.

challenge
04-02-2004, 07:40
dokladnie najpierw sprawdz wode bo tam czesto duzo niepotrzebnych zwiazkow plywa

Katka
04-02-2004, 08:47
skała - filsz karpacki (bodajrze to się tak nazywa) - czyli łupek + piaskowiec

Uwaga, woda może być bardzo twarda, koniecznie zbadaj parametry, bo o ile nie masz ryb gustujących w takich warunkach, nie będzie się nadawać (przeciwieństwo wody destylowanej).

El Habanero
04-02-2004, 23:31
Woda ze zwykłej studni nigdy nie jest miękka.

Można wziąć z jakiegoś stawu, jeziorka, ale trzeba przegotować.

A w ogóle najsłuszniej chyba dostosować się do realności, czyli tego co kran da.

Jeżeli za każdym razem będziesz dodawał destylatki, to zrobisz w końcu wodę bardzo miękką. Rośliny padną a ryby staną się delikatne. Potem ewentualna większa wymiana wody będzie wielkim problemem...