Zobacz pełną wersję : Właśnie zostałem tatą :)
Padre Pablo
02-16-2005, 08:02
Moja gubiczka waśnie si niedawno rozmnożyła, na świat przyszło 35 małych rybek..... i co ja teraz z nimi zrobię...
Mam pytanie..
Tak się zastanawiam co do kocenia sie gubiczki....
Kiedyś pamiętam, ze jak sie gubiczka kociła, to wypuszczała kulkę, a po czasie ta kulka stawała się rybką...
Teraz było tak, że gubiczka wypuszczała całe rybki, najpierw ogonek, a później główkę..
Jak to ztym jest???
wojtass_maniak
02-16-2005, 14:44
nie gubik:) a gupik a co do wypuszczania malych to zawsze juz rozwiniete ryby z woreczkiem zolciowym rodzi:) nigdy kulek chyba ze jakas martwa nierozwinieta:)
Wiesiek Bułkowski
02-16-2005, 15:28
Wojtas jak samica ma30 młodych to koci się tak jak mówisz,ale jak ma ich np.setke to wtedy może się tak zdażyć jak pisze Pablo. Z tym że zazwyczaj narybek prostuje się po kilku minutach, Pozdro...
nie gubik:) a gupik a co do wypuszczania malych to zawsze juz rozwiniete ryby z woreczkiem zolciowym rodzi:) nigdy kulek chyba ze jakas martwa nierozwinieta:)
Witam
jak samiczka rodzi młode to wpierw wypada z niej kulka (zwinieta rybka w otoczce z błony) po ok 2-3 sekundach blona jest przebijana przez rybkę i wtedy momentalnie sie rozwija i zaczyna plywać ma tez woreczek żółtkowy ktory zanika po 1 dniu.
obserwuje u siebie prawie kazdy poród gupików i nigdy nie spotkałem sie z tym zeby rybki wychodzili z samicy nie w postaci kulek tylko wyprostywane.
To masz fajnie ze mozesz oglądać jak sie rodzą. Mnie sie dotąd nie udało. Mam takie szczeście ze zawsze sie kocą jak mnie nie ma przy akwarium. A jak bede czekał na porod, to nic a jak wyjde za 5 minut już są.
Pozdrawiam