PDA

Zobacz pełną wersję : Właśnie zostałem tatą :)

Padre Pablo
02-16-2005, 08:02
Moja gubiczka waśnie si niedawno rozmnożyła, na świat przyszło 35 małych rybek..... i co ja teraz z nimi zrobię...

Mam pytanie..
Tak się zastanawiam co do kocenia sie gubiczki....
Kiedyś pamiętam, ze jak sie gubiczka kociła, to wypuszczała kulkę, a po czasie ta kulka stawała się rybką...
Teraz było tak, że gubiczka wypuszczała całe rybki, najpierw ogonek, a później główkę..

Jak to ztym jest???

wojtass_maniak
02-16-2005, 14:44
nie gubik:) a gupik a co do wypuszczania malych to zawsze juz rozwiniete ryby z woreczkiem zolciowym rodzi:) nigdy kulek chyba ze jakas martwa nierozwinieta:)

Wiesiek Bułkowski
02-16-2005, 15:28
Wojtas jak samica ma30 młodych to koci się tak jak mówisz,ale jak ma ich np.setke to wtedy może się tak zdażyć jak pisze Pablo. Z tym że zazwyczaj narybek prostuje się po kilku minutach, Pozdro...

Piranha
02-16-2005, 16:49
nie gubik:) a gupik a co do wypuszczania malych to zawsze juz rozwiniete ryby z woreczkiem zolciowym rodzi:) nigdy kulek chyba ze jakas martwa nierozwinieta:)

Witam

jak samiczka rodzi młode to wpierw wypada z niej kulka (zwinieta rybka w otoczce z błony) po ok 2-3 sekundach blona jest przebijana przez rybkę i wtedy momentalnie sie rozwija i zaczyna plywać ma tez woreczek żółtkowy ktory zanika po 1 dniu.

obserwuje u siebie prawie kazdy poród gupików i nigdy nie spotkałem sie z tym zeby rybki wychodzili z samicy nie w postaci kulek tylko wyprostywane.

Marain
02-16-2005, 20:04
To masz fajnie ze mozesz oglądać jak sie rodzą. Mnie sie dotąd nie udało. Mam takie szczeście ze zawsze sie kocą jak mnie nie ma przy akwarium. A jak bede czekał na porod, to nic a jak wyjde za 5 minut już są.

Pozdrawiam