PDA

Zobacz pełną wersję : a moze 70L Tanganika?

wolfik
04-01-2004, 12:06
Panie i Panowie tu jestem zupelnym dyletantem - prosze o sugestie co moglboby plywac w takim akwa?
Bardzo zalezy mi na tym, zeby to akwa (rybcie) byly jak najbardziej efektowne kolorystycznie

CMyK
04-01-2004, 12:44
ta prośba z kolorystyka w 70 l to racz`ej skierowana do dzialu ameryka PD
CMyK

Kaez
04-01-2004, 13:57
A co do tanganiki w akwa 70L to polecam muszlowce i niektóre gatunki naskalników. Oczywiście akwa jednogatunkowe. Polecam lektórę serwisu tanganikańskiego: http://www.tanganika.pl

Klayman
04-01-2004, 14:57
W 70 litrach mozna strzelic ladna Tanganike , proponowalbym muszlowce jakies breviski /chyba najpopularniejsze i ogolnie dostepne/. Jest tego kilka gatunkow wiec wybor jest spory. Proponuje akwarium jednogatunkowe. Na 70 litrow powiedzmy max 10 doroslych sztuk. Do tego skalki piaskowca troszke anubiasow i w calosci mozna uzuskac piekna i kontrastowa zielen na tle czerwono-zoltych skalek. Nie zapominajac nadal o rybkach. Do tego jasny drobny zwirek i kilka muszli /ampularii lub winniczkow/ widzialem takze patent z malutkimi, ceramicznymi wazonikami chociaz tego nie polecam. Ogolnie proste i bez wiekszych kaplikacji.

PS Tanganika to jedno z trzech najwiekszych jezior Afryki /Wiktorii, Niseji, Tanganika/ tzn o ile sie nie myle :wink:

CMyK
04-01-2004, 15:20
jezeli to do mnie to wiem gdzie lezy j. Tanganika ale do 70 litrow z tego biotopu i to kolorowego nic sie nie nadje, chyba ze ktos uwaza ze kolorowe sa muszlowce (no może trochę ocelatusy), bo inne ryby np leptosomy nie nadaja sie do tak malego zbiornika dlatego radzilem poszukac w dziale Ameryka PD gdzie jest mowa o pielegniczkach kolorowych i odpowiednich do tak malego zbiornika
CMyK
uwielbiam tanganike ze wzgledu na zachowania ryb a nie kolorystyke

matyjasz
04-01-2004, 17:12
Najbadziej kolorowych do 70l to Naskalniki..Muszlowce też polecam, ale większość to patrzy na wygląd, a nie na zachowanie..

war3
04-01-2004, 17:51
w 70tce to se mozesz jedynie muszlowce walnac a o prawdziwej tanganice zapomnij dopuki nie bedziesz mial wiekszego akwa.

mapan
04-02-2004, 06:05
tanganika powinna mieć min. 120 cm długości, aby uzyskać tą długoś akwa musi mieć wys i gł. 24 cm. czysta matematyka. włóż jeszcze kamienie i będziesz musiał trofy przekładać z jednego końca na drugi, żeby sobie popływały , bo nie będą miały jak zawrócić.
pzdr
mapan

matyjasz
04-02-2004, 09:11
Mapan to chyba z Malawi pomyliłeś :> Tangnika moze miec 25l..Tobei Mapan chyba o trofy chodziło, że minimalny zbiornik dla trof..

mapan
04-02-2004, 10:56
popieram war3, prawdziwa tanganika to trofy (i są kolorowe, jak chciał twórac wątku)

wolfik
04-02-2004, 11:26
cholera,chyba tylko neonki mi pozostaly:)
muszlowcami juz sie zainteresowalem, ciekawe sa:)

mapan
04-02-2004, 13:01
powodzenia z muszlowcami, od czegos trzeba zacząć

matyjasz
04-02-2004, 13:05
No myśle, że stadko muszlowców na początek tanganiki będzie OK..

war3
04-02-2004, 19:32
ja do tanganiki przygotowywalem sie 3 dlugie lata i zamim stanela moja tanganika to mialem inne rybki zaczynajac na gupikach konczonc na pielegnicy pawiookiej i niebieskouskiej a dopiero po tym trafila do mnie tanga. radze dobrze poczytac o biotopie o rybach ich przyzwyczjeniach o wspulwystepowniu itd a wtedy w razie watpliwosci zapytac sie na forum ale to tylko w razie watpliwosci! bo forum jest po to zeby sobie pomagac a nie prowadzic przedszkole dla poczatkujacych (no chyba ze w ogolnym : "jak zalozyc akwa") wiec wiecej samozaparcie i wlasnej inwencji a nie tylko na innych sie opterac. 8)

wolfik
04-02-2004, 22:54
ufffff, zostalem zle zrozumiany:)
4 lata temu mialem 100L, 2 lata temu mialem 200L, od miesiaca mam 300L :)
od 2 dni mam dodatkowo 70L
i do tego przez caly czas 25L:)

slowo dyletant dotyczylo biotopu tanganiki:)

war3
04-06-2004, 20:18
wolfik a moze pomysl o jakis plazach! :D

Mario
05-28-2004, 07:27
a ja Ci polecam szczelinowce Leleupa są kolorowe i w 70 l jedna parka może zamieszkać, a do tego może parka naskalników wężogłowych są mniejszymi naskalnikami i dadzą sobie radę. :wink: Kamyki polecam wapień i tuf a piasek kwarcowy. Z roślin anubiasy i cryptocoryny. :P Do roboty

Manfred
07-28-2004, 21:16
W 70 litrach mozna strzelic ladna Tanganike , proponowalbym muszlowce jakies breviski /chyba najpopularniejsze i ogolnie dostepne/. Jest tego kilka gatunkow wiec wybor jest spory. Proponuje akwarium jednogatunkowe. Na 70 litrow powiedzmy max 10 doroslych sztuk.
ZWARIOWLES w takim malym akwa 10xsztuk jeszcze doroslych to szalenistwo pozabijaly by sie min 2 pary i to juz jest max.Poniewaz zalózmy ze akwa ma dl 60cm a muszlowce wyznaczja terytoria po okolo 25 na 25cm w ksztalcie kola to podchodząc do tego logicznie i matematycznie tylko 2 parki wchodza w gre. :wink: Ale za to mozna haremik multifasciatusow okolo 5-6 szt i tylko jednym samcem :!: :!: :!:

Darek69
07-29-2004, 18:13
Są jeszcze szczelinowce .... ładne pomarańczowe -a może żółte rybki.

Darek69
07-29-2004, 18:15
O cholera nie zaówarzyłem drugiej strony....... i ktos mnie już uprzedził wspominajac o nich.

Mario
07-29-2004, 18:34
O cholera nie zaówarzyłem drugiej strony....... i ktos mnie już uprzedził wspominajac o nich. nie "wyrażaj" się i pacz co piszesz takie byki. A o leleupkach już była mowa :lol:

Darek69
07-29-2004, 18:45
wporządku, ale z tymi bykami bedzie problem jestem dyslektykiem , a słownik nie zawsze moge mieć przy sobie.

Estel
07-29-2004, 19:55
To się worda używa. :wink:

Darek69
07-30-2004, 10:37
dobra dobra. Zamiast okazac mi zrozumienie to wy mi jeszcze dokładacie :D

Mario
07-31-2004, 06:05
w porządku tu sie rozchodzi o 70 l Tanganika a nie o błędy.
Więc nie szalej z tą ilością ryb jak już wcześniej pisałem. :lol:

war3
08-01-2004, 11:05
a ja wam powiem tak teraz w 375L mam 41 ryb (22bemby,5masw,5glonow,1chimba,1cipryhromis,7simil isow) adojdzie jeszcze 5 chimb wiec nic nie mowcie o zabijanu bo sie nie znacie he he to jest tlok ale mimo takiej liczebnosci w akwa jest spokojnie agresja rozkalada sie na wszystkie ryby i nikt nie jest przesladowany. mimo waszych stwierdzen ryby sie rozwijaja intensywnie bez zadnego uszczerbku na zdrowiu. zreszta jak ktos dba o podmiany i karmienie temp i .itp to ryby beda w dobrej kondycji (aha i duzo skal)

war3
08-01-2004, 11:25
a wracajac do temamty to polecil bym cie bez wzgledu na krytyke innych(biorac pod uwage ze np po roku zmienisz swoje akwa na wieksze np.240l=150x40x40 oraz ze mozna pogodzic wymagania zywieniowe tak jak ja to robie:) ) Julidochromis marlieri 4szt, Neolamprologus moori dobrana para nalepiej, pare Cyprichromis sp. leptosoma Jumbo, Xenotilapia sp. Sunflower para,a na koniec jakies trofy do koloru do wyboru. od czasu zakupu masz rok na zmiane akwa.

Robert M.
08-17-2004, 20:07
a wracajac do temamty to polecil bym cie bez wzgledu na krytyke innych(biorac pod uwage ze np po roku zmienisz swoje akwa na wieksze np.240l=150x40x40 oraz ze mozna pogodzic wymagania zywieniowe tak jak ja to robie:) ) Julidochromis marlieri 4szt, Neolamprologus moori dobrana para nalepiej, pare Cyprichromis sp. leptosoma Jumbo, Xenotilapia sp. Sunflower para,a na koniec jakies trofy do koloru do wyboru. od czasu zakupu masz rok na zmiane akwa.

Oj War...... ciutkę przesadziłeś - uffffff!! Szczerze mówiąc, Twoja propozycja jest pewnego rodzaju samobójczym........ wyzwaniem :-)
Baaaaaaardzo bałbym sie takiej kompilacji ryb w moim akwarium.
No, chyba, że forsa kapie Ci z każdej kieszeni jak z kranu woda :-)))
Ale pamietając naszą rozmowę tak raczej nie jest.

Robert Mierzeński

TooOld
08-18-2004, 19:06
Twoja propozycja jest pewnego rodzaju samobójczym........ wyzwaniem :-)
Baaaaaaardzo bałbym sie takiej kompilacji ryb w moim akwarium.

zgadzam sie z Robertem : to wyjatkowo źle przemyslana propozycja ( no chyba,że ktoś proponowałby trofcie) . Przy obecnej pojemności 70 litrów nie polecam Ci na pewno Variabilichromis moori (Neolamprologus moori) , także Xenotilapia potrzebuje więcej miejsca, nie mówiąc o C.l jumbo - wszystkie te gatunki nadają się do powiedzmy 3 razy większego akwarium, a rok czekania na zmianę to zbyt długi dla nich okres.

Ja proponuję Ci albo naskalniki, albo szczelinowce , albo muszlowce .No możesz też stworzyć piekne krewetkarium ;-)))

jesli chodzi o kolory to ładne są z muszlowców: meleagrisy i ocellatusy, albo similisy .

Sikora6
12-15-2004, 16:49
odpowiedz na post WAR3 forum jest po to żeby każdy nie ważne w jakim stopniu zawansowania znalazł odpowiedzi na nurtujace nas problemy nie wszyscy są tak "mądrzy" jak co nie którzy :twisted: żeby wszysko wiedzieć. a nikt ci nie karze prowadzić przedszkola pewnie i tak nikt do niego by nie przyszedł bo po co :twisted: a szczycić się nie masz czym popatrz na swoje akwaria nie jeden "przedszkolak" ma lepsze a robisz z siebie Gsutwińskiego gdybym cie spotkał na ulicy ciekawe czy byłby z ciebie taki "kozak " :twisted: bo do MONITORA i patrząć sie w klawiature to sobie możesz

:D POZDROWIENIA DLA WSZYSTKICH ZE ŻŁOBKA I PRZEDSZKOLA :D

mapan
12-16-2004, 06:37
forum jest po to aby wyrażać swoje opinie i wiadomości na temat akwarystyki, natomiast na pewno nie ma w nim miejsca na groźby i chamstwo.