PDA

Zobacz pełną wersję : Błagam!!! Pomóżcie!!!

Marta
04-01-2004, 08:30
Moja gurami mozaika jest: okropnie chuda, bardzo mało je, mało się porusza, staraciła kolory i jest tak jakby spuchnięta, ma wielkie oczy i nie rośnie. Nie jestem pewna czy to posocznica czy może MYKOBAKTERIOZA (rybia gruźlica). PROSZE POMÓŻCIE!!!

eremenik.
04-03-2004, 19:28
hmm bardzo mi przykro ale Ci nie pomoge nie mam pojecia co to jest ):

Klayman
04-04-2004, 15:49
Moja gurami mozaika jest: okropnie chuda, bardzo mało je, mało się porusza, staraciła kolory i jest tak jakby spuchnięta, ma wielkie oczy i nie rośnie. Nie jestem pewna czy to posocznica czy może MYKOBAKTERIOZA (rybia gruźlica). PROSZE POMÓŻCIE!!!

Niestety przy MYKOBAKTERIOZIE bardzo czesto wystepuja objawy POSOCZNICY a nawet OSPY dlatego tez jest bardzo trudna do identyfikacji. Niestety gruzlica jest nieuleczalna i nalezy w takim przypadku skrocic meczarnie rybce. POSOCZNICE mozna wyleczyc ale w zaawansowanym stadium jest to trudne. Napisz ile rybka nie je i jakie sa inne objawy. Czy pobiera pokam, pozniej go wypluwa ?!?

Marta
04-04-2004, 16:30
Niestety ale rybka już sama się uśmierciła :( W sklepie zoologicznym powiedzieli mi że to gruźlica starcza... ale moja rybcia wcale nie była... martwią mnie inne ryby. Co zrobić żeby zlikwitować tą chorobę??? :?

Klayman
04-04-2004, 18:53
Niestety ale rybka już sama się uśmierciła :( W sklepie zoologicznym powiedzieli mi że to gruźlica starcza... ale moja rybcia wcale nie była... martwią mnie inne ryby. Co zrobić żeby zlikwitować tą chorobę??? :?

Jesli chodzi o gruzlice polecaja jedynie: usmiercic i spalic rybki wraz z roslinakmi, zwirek wygotowac i zdezunfekowac, akwarium zdezynfekowac ...

U mnie bylo cos podobnego, ale skonczylo sie 'jedynie' na kuracji z Capifosu. Dwa kardynalki chwile po tym zqapadly na zapalenie pecherza, niestety tego nie przezyly, ale reszta obsady trzyma sie dobrze i nie widac zadnych oznak chorobowych. Jakies inne objawy u innych rybek !? Napisz co sie teraz dzieje w Twoim akwarium. Czy te objawy tyczyly sie jedynie jednej rybki czy cos jeszcze sie dzieje ? Moze gurami mialo zapalenie kanalu labiryntowego !?

Borys
04-09-2004, 11:38
Na chorobach sie nie znam... ale jedna rzecz mnie zaciekawila bardzo... bo wyzej pisal ktos, czy rybka robi tak,ze bierze pokarm a potem go wypluwa. Mi tak kiedys robil skalar, co to za choroba?

Dalem wtedy do akwarium witaminek... nie wiem,czy pomoglo,ale przeszlo po jakims czasie mu samo.

Klayman
04-10-2004, 21:07
Na chorobach sie nie znam... ale jedna rzecz mnie zaciekawila bardzo... bo wyzej pisal ktos, czy rybka robi tak,ze bierze pokarm a potem go wypluwa. Mi tak kiedys robil skalar, co to za choroba?

Dalem wtedy do akwarium witaminek... nie wiem,czy pomoglo,ale przeszlo po jakims czasie mu samo.

Jesli nie widac innych objawow zewnetrzynych i taki stan utrzymuje sie przez kilka tygodni to na 90 % jest to KAPILARIOZA lub KAMALANOZA. W obu przypadkach Capifos lub Levamisol. CO do pierwszego - skuteczny ale oslabia nieco rybki wiec nalezy sie spodziewac kolenycj zachorowan na inne choroby /u mnie dwa kardynalki padly na zapalenie pecherza plawnego poza tym moga nie przetrzymac tego zbrojniki - u mnie pecoltia vittata przetrzymala bez uszczerbku na zdrowiu/.

Jesli towarzyszy temu dodatkowo wytrzeszcz oczu, drobne ubytki skory /zwlaszcza na glowie/, spuchniety brzych, galaretowate odchody to za pewne jest to SPIRONUKLEOZA. Kuracja z Metronizadolu powinna poskutkowac.

Poza tym moze wystapic takze ZAPALENIE PRZEWODU POKARMOWEGO. Skuteczna jest tu dlugotrwala /3-4 dniowa/ kapiel w roztworze soli kamiennej /1g na litr wody/ przy jednoczesnej glodowce ryby.