PDA

Zobacz pełną wersję : Kubełek do 60 litrów

tommy19
03-31-2004, 20:55
Jaki możecie polecić kubełek do akwa 60 litrów filtr musi spełniac takie zasady:
- cichy
- podnoszenie wody ponad 1 metr (1,4 metra)
- mały lecz wydajny
- oszczedny ( do 10 watt)
- i jeszcze raz cichy

corydoras
03-31-2004, 23:24
eheim ecco najmniejszy model :o

Maciek Szulc
04-01-2004, 20:15
IMHO odradzam kubel do tak malego akwa, jeszcze troche i pojemnosc filtra bylaby wieksza niz calego akwa. Dobrej klasy filtr wewnetrzny (z komorami do wypelnienia) powinien w zupelnosci wystarczec, zasloni sie go jakas roslinka albo korzeniem i bedzie ok.

mapan
04-02-2004, 06:09
polecam hydora R05II. w 120 działa bez pudła i dodatkowo ma miejsce na ceramikę lub węgiel. Jedyny kłopot z regulacją napowietrzania.

dziadekk
04-02-2004, 15:13
A macie jakieś opinie na temat Hagena - Fluval Biolife?
Ewentualnie modułowego Eheima Aquaball'a.
Który z nich może być lepszy?

Duch
04-02-2004, 15:54
Ja polecam Eheim Ecco 2232(podobno bezgłośny, 5W, 1,6l na wkłady ale podnoszenie 1m). Uważam że kubełek w akwa tej wielkości się sprawdzi....można zaoszczędzić sporo miejsca. Wszystko zależy od tego czy chcesz inwestować w tak małe akwarium.

Co do Aquaball'a to czytalem dwie negatywne wypowiedzi i dwie pozytywne :D . Zalety to modulowa konstrukcja (możliwość rozbudowy), trzy kierunkowy zakres ustawień glowicy i wydajność. Co do negatywów to jeżeli dobrze pamiętam coś w nim chrobotało i szybko się zapycha. W archiwum p.r.a. coś o nim było....trzeba poszukać :wink:

Maciek Szulc
04-02-2004, 17:24
Mam aquaball'a 2208 z pompa 480l./h. jak do zbiorniczka ok. 50-60l. to bedzie bardzo dobry, u mnie siedzi w 180l. jako wewnetrzny. Niestety Uaru sprawnie zapychaja go juz po 3-4 dniach, wiec czyscic musze co tydzien wraz z podmiana wody. Jesli nie ma napowietrzania to nie wydaje z siebie absolutnie zadnego dzieku!!! Rozpoznac czy jest wlaczony czy nie mozna tylko po ruchu i zawirowaniach wody. Wiekszy model na pewno by sie sprawdzil lepiej w takich 180l. Ogolnie polecam ten filterek, szczegolnie jako drugi - wewnetrzny.

tommy19
04-07-2004, 14:59
chcem inwestowac w akwarium bo na wieksze nie mam miejsca, a w zasadzie to nie chcem sobie zagracac pokoju, tylko mi powiedzcie czy sam kubelek taki np ecco najmniejszy by wystarczyl jako mechaniczny i biologiczny, i jak czesto musialbym czyscic wklady, dodam ze w akwa beda neony i para ramirezow, otosek i kilka kirysow(tak planuje)

Olo
04-07-2004, 18:41
chcem inwestowac w akwarium bo na wieksze nie mam miejsca, a w zasadzie to nie chcem sobie zagracac pokoju, tylko mi powiedzcie czy sam kubelek taki np ecco najmniejszy by wystarczyl jako mechaniczny i biologiczny, i jak czesto musialbym czyscic wklady, dodam ze w akwa beda neony i para ramirezow, otosek i kilka kirysow(tak planuje)

Zainwestuj w prefiltr do kubła, firmowy albo samoróbkę i wtedy czyścisz tylko prefiltr i podmieniasz wodę