Zobacz pełną wersję : Nurzaniec
Co zrobić żeby nurzaniec nie rozchodził sie na boki tylko rósł do góry. U mnie nurzaniec ma jasnozielone liscie które zwisają w dół, czy to może taki gatunek, czy brak jakiegoś składnika, obecnie dozuje tylko co2 bo czekam na nawóz, może go żyłką związać :lol:
Widziałem takie fajne akwaria z nurzańcami rosnącymi do góry w rogu.
P.S.
Jeśli to już było to sorki
co to znaczy w dol :?: ja mam nurzanca i musze go przycinac rowna z tafla wody bo mniejsze roslinki wogole nie mialy by nic swiatla :wink: sprecyzuj to bardziej pozdrowienia
Tzn. że liście mojego Nurzańca rosną na boki, albo załamują sie w połowie i zwisają czubkami do dołu mają ok 20 cm. Tak jakby były za miękkie żeby rosnąć do góry do tafli. Nie jest to "spiralis"
AdamieAGP jest bardzo wiele gatunkow nurzanca i nie wszystkie rosna wysokie. Sa gatunki male i dosc krepe z twardyli liscmi, sa nurzance srobowe /tu tez kilka podgatunkow/ i sa gatunki o dlugich waskich lisciach. Niestety nazw lacinskiech nie powiem bo nie pamietam. Prawdopodobnie trafiles na gatunek niskopienny i tu tkwi caly problem.
Wydaje mi się, że gdyby nurzaniec był z gatunku tych niskich to nie załamywałby się tylko poprostu w momencie, kiedy nie mógłby sam siebie udźwignąć przestawałby rosnąć.
Szkoda, że nie ma zdjęcia tej roślinki bo łatwiej byłoby o niej rozmawiać. Według mojego stanu wiedzy, bazując na opisie, stawiałbym na niedobory w mikroelementach, tym bardziej, że Adam nawozi niczym.
to jego stare zdjęcia jescze z 60l akwarium. Po swiętach dostanę symfonie:) Już nie jest taki zagloniały