Zobacz pełną wersję : Rozmnażanie Krewetek
szymond15
02-12-2005, 18:23
Może to jest głupie pytanie, ale jakie krewetki waszym zdaniem rozmnażają się najłatwiej w akwariach?
sexy kaczor
02-12-2005, 20:37
TO pytanie nie jest wcale głupie a o takie zęczy to pisz do ducha i Noviny oni sie na tym znają
Może to jest głupie pytanie, ale jakie krewetki waszym zdaniem rozmnażają się najłatwiej w akwariach?
Wszystkie te które mają rozród zwany przeobrażeniem niezupełnym. Z tych dostepnych w Polsce w sklepach będą to: Caridnia denticulata sinensis "Fire Red" (zwana również "Red Cherry"), Caridina babaulti, Caridina sp. "Tiger:, Caridina sp. "Hummel", Caridina sp. "Crystal Red", Caridina sp. "Blue", Macrobrachium assamensis.
PS. Nasze zdanie nie ma tu nic do rzeczy :D
szymond15
02-15-2005, 15:49
Mam jescze 1 pytanie jak jest z rozmnażaniem u krewetek filtrujących i amano bo takie tylko mogę dostać u mnie w sklepach.
Mam jescze 1 pytanie jak jest z rozmnażaniem u krewetek filtrujących i amano bo takie tylko mogę dostać u mnie w sklepach.
Trudne...a wręcz powiedziałbym bardzo trudne. Informacje o rozmnażaniu Caridina japonica znajdziesz na mojej stronie.
szymond15
02-15-2005, 16:01
kurde szkoda chyba będe musiał skoczyć do was do Wa-wy po krewetki :D bo innego rozwiązania nie widze.
Ja na poczatek polecam tigery i red cherry .. wiele osob mowi , ze sie krzyzuja ale u mnie nie zaobserwowalem takiego zjawiska ... ja aktualnie mam ok. 200 krewetek w swoich akwach :D Ostatnio rzadko bywam na forum z powodu braku kompa :( :arrow: jest w naprawie :D
szymond15
02-15-2005, 16:40
No jak by u mnei gdzieś były takie krewetki to bym od razu kupił ale u mnei tylko tak jak napisałem wyżej. Novna a od jakiej liczby krewetek zaczynałeś??
Najpierw kupilem 2 sztuki Tigerow ... pozniej dokupilem 4 kolejne ... pozniej 7 Red cherry i tak sie mi namnozyly :d Jutro jade po Crystale red :D
szymond15
02-15-2005, 17:22
HE he fajnie się mówi jutro jade po krewetki jakie chce. U mnie nie mam tego komfortu i musze czekać aż może coś przywiozą albo gadać z sprzedawcami ale nie są za chętni na sprowadzanie krewetek bo mówią że im się to nie opłaca, że nikt nie kupi itd. a przecież żeby ludzie kupowali to muszą najpierw być w sklepie.
futermelok
02-15-2005, 19:01
Tak jest chyba wszedzie poza Warszawą a sprzedawcy niechcą sprowadzać krewetek bo niepotrafią im zapewnić odpowiednich warunków i wiekszość jak nie wszystkie im padają i przez nastepne 2 lata o żadnych krewetkach niechcą słyszeć.
pocieszę tych którzy w swoim mieście nie mogą kupić takich krewetek jak chcą mi się udało choć mieszkam w Turku i u mnie żadnych krewetek nie ma ale koleżanka przywiozła mi z Warszawy w termosie ;)
szymond15
02-16-2005, 15:10
he he jescze w termosie nie wiozłem ryb, ale to chyba dlatego wiozła w termosie żeby temperatura była stała??
futermelok
02-16-2005, 15:55
Trzeba jeszcze mieć koleżanke która do Warszawy jezdzi. :D
daniel90
02-16-2005, 22:02
No to ja się zapytam. W jakich cenach są u was te: tigery i red cherry :?:
W mojej mieścinie filtrujące i amano są za 11-13zł (i to chyba w jednym tylko sklepie :roll: ). Co o tym sądzicie?
Tylko, że w sklepie, do którego chodzę sprzedają ludzie a nie sadyści nastawieni na zarobek(a to się żadko zdarza), więc może uda mi się sprowadzić.
Aktinidia
02-17-2005, 10:30
Ceny są bardzo zróżnicowane - zależy to od sklepu i... farta w poszukiwaniach. Ja natykam się na największe okazje akurat, gdy nie mam kasy, albo nie planuję kupować zwierzaków :wink:
Ceny dla przykładu:
- Atya gabonensis 30 - 40
- Red cherry 7 - 15
- Amano 5 - 12
- Tiger 7 - 15
- Szklista 8 - 12
- Filtrująca 12 - 25
szymond15
02-17-2005, 14:49
U mnie Amano 4.5 zł, a filtrująca 12-15 zł.
Andrezj Kryszewski
03-18-2005, 18:08
U nas w Gnieźnie amano-6-8, obecnie 7 , szklista 5 , a filtrujaca 10 .
Pozdrowienia dla sprzedawcoe, tylko zeby jeszcze sprowadzili jakies Tigery albo red cherry... A czy red nose daja sie latow rozmnozyc, ja zakladam wlasnie krewetkowisko 10l narazie skromnie ale bedziemy dzialac!
. A czy red nose daja sie latow rozmnozyc
z tego co mi wiadomo to nie :cry: u nich jest przeobrazenie zupelne, czyli przechodzenie przez stadia larwalne, ktore potrzebuja dodatku soli do prawidlowego rozwoju