PDA

Zobacz pełną wersję : prefiltr eheim

corydoras
03-31-2004, 15:10
czy warto inwestowac w takowy???
moze ktos ma i moglby opisac zalety takowego :wink:

Olo
03-31-2004, 15:27
JA do swojego 2213 używam nasadzonej na końcówkę węża gąbki z filtra wewnętrznego, i jestem bardzo zadowolony.
1. Kubeł nie zapycha się zawiesiną
2. Czyszczenie gąbki prefiltra to minuta roboty, bez demontażu całego ustrojstwa
Uważam że warto korzystać (choć może niekoniecznie z firmowego, podejrzewam, że cena spora)

Duch
03-31-2004, 20:16
Ja mam takowy (cena chyba 45pln). Ciekawe i banalne w swojej prostocie ustrojstwo :D ....zbudowane na zasadzie dwóch walcy: jeden pusty i otwarty od góry jest swego rodzaju "pojemnikiem" na drugi walec w którym znajduje się materiał filtracyjny. Materiał ten przypomina swego rodzaju "zmywak do garów" :lol: wykonany ni to z żyłki ni to z jakiś polimerów. Czyszczenie jest banialnie proste: wystarczy wyjąć walec z "pudełka"(poprostu chwycić i wyciągnąć z wakwa), zdjąć kratkę wlotową(osłaniającą "zmywak"), wyjąć i przepłukać pod bieżącą wodą "zmywak" i powtóżyć czynności w odwrotnej kolejności :wink: . Przy wyjmowaniu nie ma problemu ala "cały brud z gąbki wylądował mi w akwa".

Prefiltr ten ma jedną IMO wadę ...a mianowicie zajmuje miejsce na dnie. Co prawda niewiele ale zawsze możnaby tam upchnąć jakąś roślinkę :D

Mam go od samego początku razem z kubełkiem 2215 i powiem tak: przez dotychczasowe 3 miesiące pracy zaobserwowałem 10-15% spadek wydajności filtra.

corydoras
03-31-2004, 23:21
Duchu a mozesz mi powiedziec jak sie go laczy z rurka zassysajaca??
naklada sie na koncowke czy laczy sie jakos inaczej :wink:

Duch
04-01-2004, 08:56
Prefiltr ma w zestawie oprócz tego walca "fajkę" :D (teleskopową rurkę której długość można dopasować do wysokości akwarium) w kształcie powiedzmy połówki litery U. Wyprowadza się ją ponad krawędź akwa i łaczy z wężem od filtra. Całość zastępuję standardową "fajkę" zasysającą w którą wyposażony jest filtr.

ps. sorry za niefachowe sformuowania :lol:

Maran
04-01-2004, 09:26
Duchu to znaczy ze oryginalna rurke pobierajaca wode z akwa ktora jest dolanczana jako czesc wyposazenia trzeba zastapic ta rurka z prefiltrem :?:

Duch
04-01-2004, 09:35
Trzeba ale nie do końca. Ta teleskopowa rurka od prefiltra składa się z dwóch rurek...zresztą zobaczcie sami jak to wygląda :D :

https://www.eheimparts.com/images/product/4004620.jpg

Maran
04-01-2004, 09:37
Kurcze ogromnie to jest :shock: a chcialem sobie kupic :?

Duch
04-01-2004, 09:46
Ten walec ma średnicę około 8cm i zasypuje się go w żwirze tak że wierzch jest na równo z dnem:
http://www.eheim.com/images/int/tech_zub_vorfilter.gif

Jak wcześniej napisałem...zajmuje niestety troche miejsca na dnie i IMO nadaje się do baniaków o dnie 100x40 lub większym

Maran
04-01-2004, 09:49
Jak wcześniej napisałem...zajmuje niestety troche miejsca na dnie i IMO nadaje się do baniaków o dnie 100x40 lub większym
To chyba sobie daruje bo ja mam dno 80x35 (a wlasciwie troche mniej bo akwa jest profilowane, pozatym wyciaganie tego ze zwiru co tydzien jakos mi sie nie usmiesz, moze zaloze mala gabke :roll:

corydoras
04-01-2004, 15:28
rzeczywiscie duze
musze pomierzyc czy mi sie zmiesci miedzy rosliny :?

corydoras
04-01-2004, 15:36
aha i jeszcze jak czesto czysci sie taki prefiltr
raz na tydzien, dwa tygodnie :?: :roll:

Duch
04-01-2004, 18:26
Ja go czyszczę przy podmianach(raz na tydzień). Ja mam go usytuowanego w samym rogu akwa (nie tak jak na tej propagandowej zdjęciówce :lol: ). Odnośnie wielkości to tak jak napisałem...akwa o szerokości 40cm to minimum (inaczej może być ciężko go zasłonić).

ps. Można się bez tego obejść...ja kupiłem prefiltr razem z kubełkiem robiąc zakupy w necie :wink:

Maciek Szulc
04-01-2004, 20:12
hmmm..... ciekawe ustrojstwo, moze by tak sprobowac?

corydoras
04-02-2004, 20:32
glupie pytanie :oops:
jak dlugo przezyja bakterie w zlozu bilogicznym bez cyrkulacji wody 1 godzine czy dluzej :?:
i jak sie regeneruje wklad bilogiczny :?: :?

Maran
04-03-2004, 10:09
jak dlugo przezyja bakterie w zlozu bilogicznym bez cyrkulacji wody 1 godzine czy dluzej

Podobno okolo 12h

jak sie regeneruje wklad bilogiczny

Eheim wklady jak ceramiczne cylindry i substraty od zloza biologicznego wystarczy wymyc pod biarzaca woda (tak oni sami pisza na pudelku) Hydor znowosz zaleca czesciowa cykliczna wymiane na nowy wklad, a dezyzja nalezy do nas, jaki masz ten wklad i jak dlugo :?:

corydoras
04-03-2004, 20:02
wklad ma 2 lata bo i takowy filtr kupilem 2213 za 100zł :lol:
a z niemieckiego tylko znam bitte i nein wiec niedoczytalem niestety zalecen :wink:

Maran
04-07-2004, 04:49
wklad ma 2 lata bo i takowy filtr kupilem 2213 za 100zł :lol:
a z niemieckiego tylko znam bitte i nein wiec niedoczytalem niestety zalecen :wink:

O tym myciu wkladow jest napisane chyba na stronie ZOOCENTRUM z Bytomia.

cioso
04-08-2004, 13:34
ja zamierzam kupic sobie 2215 do 240 l akwa... i mam male pytanie (wybaczcie to banalne ale nie chce niczego spartolić :oops: ), czy jak sie robi prefiltr to wystarczy nałożyć kawałek gąbki na rurkę (np taka wycieta kostke) czy lepiej zrobic rulonik i włożyć do rurki... (np zeby mial jakas tam długość)

Dzieki :P i pzdr

corydoras
04-20-2004, 08:51
najlepiej jednak wyczaj 40 zł i kup prefiltr, ja kupilem wlasnie sobie naprawde proste ale skuteczne urzadzenie, mam w akwa 112l umiescilem w rogu, przybunkrowalem korzeniem i roslinka i nic nie widac :wink:
a bez niczeg na ruruce wlotowej po 2 tygodniach ialem ogrod w kubelku, a sie dziwilem gdzie mi mech znika :wink:

Olo
04-20-2004, 12:48
ja zamierzam kupic sobie 2215 do 240 l akwa... i mam male pytanie (wybaczcie to banalne ale nie chce niczego spartolić :oops: ), czy jak sie robi prefiltr to wystarczy nałożyć kawałek gąbki na rurkę (np taka wycieta kostke) czy lepiej zrobic rulonik i włożyć do rurki... (np zeby mial jakas tam długość)

Dzieki :P i pzdr

Ja oszczednościowo zastosowałem normalną gąbkę do filtra (taki walec ca 10 cm na 4) z dziurką akurat o średnicy węża wlotowego, trzyma się bez problemów, czyszcze przy podmianie wody i styka (inna sprawa, że filtrację mechaniczną załatwia u mnie wewnętrzny)