PDA

Zobacz pełną wersję : Akwarium morskie Pomoc

angelus666
05-31-2008, 16:39
Hej pośiadam akwarium ok 15 litrów chciałbym w nim założyc akwarium morskie i mam takie pytanka:
1-Jaki filtr jaka wydajnośc bedzie ok ?
2- Jak/gdzie można nabyć te roślin ( korale czy jak sie to nazywa :P ) które porastają te kamienie ?
3-Jaki zwierzęta mógłbm trzymac w takim akwarium ?
4- Jaki preparaty będą mi do tego potrzebnie żeby wszytsko było
w porządku ?
5- Jaki urządzenie oprucz filtra i grzałki będą potrzebne ?
6- Jakie Ph i jaka twardos itp będą odpowiednie ?
7-Jaki podłoże ?
( Pytania dotyczące sprzętu/rośliny/zwierząt
to porsze o podanie linków na allegro lub inne strony aukcyjnie na których mógłbym nabyc te rzeczy )
Ps.Z góry dziękuje za pomoc :)

feliksin
05-31-2008, 16:47
Wnioskując z Twoich pytań lepiej odpuść sobie na razie to morskie i poczytaj najpierw o tym.. Jest wiele materiałów w internecie w tym sporo na forach, wystarczy się zainteresować i poczytać. Jak już zapoznasz się z podstawami zadawaj pytania bo wątpie aby ktoś chciał Ci na tym etapie konkretnie odpowiadać..

angelus666
05-31-2008, 17:01
Szukałem po forach ale nic nie znalazlem konkretnego więc jesli ktoś śię zna to prosze niech odpowie mi na te pytanka :)

feliksin
05-31-2008, 17:12
Przeczytaj to forum
http://www.nano-reef.pl/forums.php
Tam jest wszystko od A do Z.

krzyszt_off_74
05-31-2008, 18:01
W 15-tu litrach nie tak łatwo jest utrzymać zwykłe roślinne akwarium słodkowodne , a co dopiero morskie. Nie znam się na akwarystyce morskiej , ale z tego co wiem , to ten temat można zaczynać od minimum 300 litrów. Warunki w takim akwarium muszą być bardzo stabilne.

angelus666
05-31-2008, 18:07
Tutaj ma gościu w 7litrach i mam bardzo śliczne akwarium http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=27945&highlight=morskie

krzyszt_off_74
05-31-2008, 18:17
To żywy przykład tego ,że się myliłem i gdzieś zostałem wprowadzony w błąd. Ładne cudeńko w tych 7-miu litrach. Aż mi się wierzyć nie chce.

magic_23
05-31-2008, 18:41
Jakiś czas temu też zastanawiałam się nad założeniem solniczki i sporo czytałam na ten temat i sprawdziłam ceny koralowców i sprzętu jaki byłby potrzebny. Otórz, owszem można mieć akwa morskie w 15l i mniej ALE to nie dla Ciebie (bez urazy) forma w jakiej zadajesz pytania wynika, że o akwarystyce nie masz zielonego pojecia, właściciel tego 7l morszczaka jest bardzo doświadczoną osobą, która może sobie pozwolić na takie rzeczy(to nie jest jego pierwsze akwa). Ceny koralowóców są bardzo wysokie, jak kiedyś liczyłam to cena założenia podstawowego akwa morskiego ok 80litrowego to ok 2000dolarów(mieszkam w usa) a z tego co wiem bo wiele osób się mnie pytało o sprzet w usa to w Polsce jest droższy, chyba że nie masz co z kasą robic i Ci nie zależy. To naprawde wysoka szkoła jazdy, jak poczytasz te forum co Ci wyżej linki podali to zrozumiesz. Początkowi nie powinny zakładać mniejszego akwa niż 100l-to też przeczytasz na forum.

PrzemekKk
05-31-2008, 18:48
Tutaj ma gościu w 7litrach i mam bardzo śliczne akwarium http://www.akwarystyka.com.pl/showthread.php?t=27945&highlight=morskie
A czytałeś to co pisał właściciel tego zbiornika?:
Poniewaz pracuje w hurtowni akwarystycznej, ktorej priorytetem jest akwarystyka morska mialem troche ulatwione zadanie
Wode odlalem z dojrzalego akwa w pracy, pozbieralem kilka skalek po zbiornikach, wsadzilem do baniaczka i zalalem ta stara woda.
Akwa chodzilo tak ze dwa dni, po tym czasie wlozylem do niego ok. 1/3 obsady, ktora widac na zdjeciach, po ok. tygodniu dolozylem reszte zwierzakow.
Jesli jednak bedziecie startowali z nowa woda to pierwszego zwierzaka radze wlozyc min. po ok. 2 tygodniach (zalezy jak szybko dojrzeje Wam zbiornik)

angelus666
05-31-2008, 19:08
Czyli waszym zdaniem taki kowalski jak ja nie ma szans na utrzymanie tak małego aqwa ?? :)

mmiklas
05-31-2008, 19:14
ja chce zalozyc morskie - puki co informuje sie od okolo 5 miesiecy i polknolem juz pare ksiazek.
Morskie to nie taka prosta sprawa. I nie jest to slotkowodne! Zanim cos zrobisz poczytaj pare ksiazek.

krzyszt_off_74
05-31-2008, 19:32
A należy pamiętać, że w akwarium morskim nie tylko woda jest słona. Słone są też ceny i każdy błąd będzie Cię słono kosztował.
To tak z humorem.

angelus666
06-01-2008, 08:08
ok..dziękuje wszytskim za odpowiedzi..jednak sie jeszcze dobrze zastanowie zanim coś wykąbinuje.. pozdrowionka dla forum. :):)

raeidh
06-01-2008, 18:45
Autor dostaje ostrzeżenie za zamieszczenie tamatu w złym dziale. Sam temat przeniesony. :?

Akwarium morskie to ciężka sprawa. Po pierwsze musisz bardzo dużo poczytac i podokształcać się, a sądząc po Twoim pierwszym poście widze że Twoja wiedza o morszczyźnie równa się zero. Po drugie przygotuj sobie odpowiednią ilośc gotówki. Ja za moje 60l. bez życie zaplaciłem ok. 1000 zł, koszt stworzenia 7l będzie niewiele mniejszy.

Co do Twoich pytan:
1. W morszczyźnie filtrów sie nie stosuje
2. W sklepach z morszczyzną. Średnia cena za jednego korala 80zł
3. Ryb żadnych, malutkiego korala np. zooanthus sp.
4. Chemia nie wystarczy by wszystko było w porządku. Ale trzeba kupić kilka różnych suplementów od 40zł za sztuke.
5. RO-250zł, pompa cyrkulacyjna 100zł, odpieniacz i pompa 150zł (do tego doliczyć trzeba sól-50-70zł za 4kg, salimetr 20zł, skałe-38zł/kg)
6. Oj naprawde musisz sporo poczytać
7. Zwykle nie stosuje sie podłoża.

A, no i w akwarium słonowodnym nie ma roślin. ;)

Błazenek
06-01-2008, 20:05
I nie czaruj ,że szukałeś i nic nie znalazłeś bo te same pytania zadałeś na nano-reef.15 litrów ?Z Twoim poziomem wiedzy i praktyki-owszem ,ale tylko w jednym wypadku:
kupujesz
Akwarium
Sól kuchenną
Lejesz wodę z kranu ,następnie solisz-tak na język byle była słona ,następnie dajesz kilka kg tufu.Następnie możesz wprowadzać "zwierzaki" (takie akwaria szybko dojrzewają :mrgreen:) proponuje tak:
Dużo kolorowych ,plastikowych koralowców
Dużo pustych muszelek
I 2-3 pięknie pomalowane ,kolorowe (do wyboru plastikowe bądź szklane) rybki.Żeby było naturalniej dajesz małą głowiczkę i ryby pływają non stop :mrgreen:
-tanio
-szybko
-Bezproblemowo :wink:
Pozdrawiam

orkisz
06-01-2008, 22:10
Błazenek, ująłeś to okrutnie, ale trafnie. :P

angelus666, polecam Ci pozostanie przy słodkiej wodzie, przy okazji będzie to z pożytkiem dla środowiska(odłowom mówimy nie!).