Zobacz pełną wersję : wlasnie skonczylem budowe oswietlenia nocnego :D
challenge
03-31-2004, 15:00
super to wyglada ale czekam na wieczor co bedzie
Lord Paszka
03-31-2004, 15:04
super to wyglada ale czekam na wieczor co bedzie
Może napiszesz coś wiecej na temat swojego pomysłu na ten typ oświetlenia?
challenge
03-31-2004, 17:19
ja zrobilem to nieco inaczej, laczac rownolegle kawalkami kabelkow koncowki diod led a calosc chowajac w tunelu jak sa jakies pytania to na challenge@o2.pl albo gg 3685196 chetnie pomoge.http://www.malawi.pl/index1p.html tam jest jak to zrobic i jeszcze jedno nie kupujcie zasilacza stablizowanego wystarczy normalny
Karol Kaniewski
03-31-2004, 18:31
hmmm myslalem ze podasz tu dokladnie jak to zrobiles....
Bo powiedzenie ze zrobiles nic nie wnosi ..
challenge
03-31-2004, 19:26
no wiec tak kupilem w sklepie 2 metry kabla, 7 diod led niebieskich, tunel do chowania kabli na scianie, tasme izolacyjna cyne do lutownicy, zasilacz 12V mormalny. przyszedlem do domu 5mm wiertlem wywiercilem otwory, powciskalem diody nastepnie sprawdzilem gdzie maja plus a gdzie minus plusy ze soba polaczylem kabelkami tak samo z minusami zlutowalem i przylutowalem do koncowek kabla ktoremu odizolowalem koncowki, zabezpieczylem tasma, calosc zamknalem bo ten tuel jest taki na zatrzasniecie zaizolowalem tasma podlaczylem do pradu i wlasnie teraz podziwiam piekno mojego akwarium noca. to chyba na tyle w razie pytan challenge@o2.pl kub gg 3685196 zycze powodzenia jezeli sie ktos tego podejmie
mario_76
04-01-2004, 09:34
A gdzie umieściłeś tą listwę? Na dole, na górze akwarium, za szybą, w pokrywie z oświetleniem ?
A jak ogólnie rybki reagują na takie LEDy ? Czy nie lepiej jak w nocy mają zupełną ciemnicę ? Wygląda pewnie super (jak oświetlenie zegarów w VW :wink: ) ale najwazniejsze aby ryby dobrze się z tym czuły.
starenki, a dla jakich rybek takie oswietlenie nocne jest wskazane a dla jakich nie?
challenge
04-02-2004, 06:16
umiescilem listwe podpinajac ją do pokrywy akwa z przodu, rybki zachowują się calkiem normalnie a są to pyszczaki, u wielu malawistów widziałem już iświetlenie na diodach led więc sam takowe zrobiłem a do jakich się nie nadaje to nie wiem, ale jeszcze mnie czeka zrobienie takiego oświetlenia rybkom z amazonki. zobaczymy jak one zareagują.
dziadekk
04-02-2004, 15:29
Ja też mam pytanie.
Dioda w zasadzie daje oświetlenie punktowe, więc w jaki sposób rozproszyłeś światło? Spiłowałeś czubki diód czy masz inny patent?
Wydaje mi się że rozproszenie światła daje dużo ładniejszy efekt :lol:
challenge
04-02-2004, 16:20
kupije sie diody soczewkowe daja lepsze swiatlo
Karol Kaniewski
04-02-2004, 16:50
A jaka jest cena takiej diody ??
I ile kosztuej zasilacz :)
dziadekk
04-02-2004, 17:13
kupije sie diody soczewkowe daja lepsze swiatlo
Wydaje mi się, że nie do końca zrozumiałeś moje pytanie.
Z tego co wiem diody soczewkowe jedynie wzmacniają słabe światło, natomiast nie zapewniają rozproszenia (dają właśnie efekt "lepszego światła").
IMHO w dalszym cięgu będziesz miał pojedyncze snopy światła tyle, że trochę jaśniejszego niż przy zwykłych diodach świecących.
Nie wiem, może się mylę ale.....
challenge
04-02-2004, 18:30
no w sumie to masz racje bede musial jeszcze jednak podpilowac koncowki to bedzie lepszy efekt dzieki dziadekk
challenge
04-02-2004, 18:33
nemo, diody sa cos po ok 3 zl a zasilacz niestabilizowany 12,50 bo stabilizowany 67 zl a facet w elektroniku mowil ze szkoda kasy na stabilizowany wystarczy zwykly a do takiego akwa jak twoje mysle ze ze 4 diodki wystarcza najlepiej naprzemiennie niebieskie z bialymi.
czy wogole uwazacie ze nocne swiatlo jest potrzebne ? a jak tak to do czego
Zależy co rozumiemy pod pojęciem nocne oświetlenie. Nie widzę sensu w instalacji diod led i włączaniu ich na całą noc. Ja rozważam zainstalowanie nocnego oświetlenia w związku z budową pokrywy(skoro grzebię w oświetleniu to można już zrobić wszelkie bajery :D ). Zamierzam je włanczać na około godzinę, półtorej po wyłączeniu głównego oświetlenia. Obecnie z powodu budowy pokrywy oświetlam akwa lampką 14W i robi to naprawdę oszałamiające wrażenie. Oczywiście muszę to jeszcze rozważyć ale akwarium w półmroku prezentuje się naprawdę pięknie. Można w ten sposób symulować wschód i zachód słońca......
challenge
04-12-2004, 12:52
w sumie to tylko taki bajer zeby bylo na co patrzec po zmroku
Moze sie przydac takie "ksiezycowe" oswietlenie np. gdy ryby maja ikre, podobno latwiej im ja wtedy upilnowac przed innymi mieszkancami akwa.
Moze sie przydac takie "ksiezycowe" oswietlenie np. gdy ryby maja ikre, podobno latwiej im ja wtedy upilnowac przed innymi mieszkancami akwa.
No i monetka włąsciwie określiła funkcjonalność tego ustrojstwa, ja od siebie dodam że ławica neonów fantastycznie wyglada w takim oświetleniu.
Moze narobie zamieszania, ale dla mnie "moonlight" jest ok. Stosuje opcje przejsciowa tzn latarke diodowa ze slabymi bateriami. Jest to swiatlo punktowe, ale wtedy ryby co chca byc w calkowitej ciemnosci moga wybrac. Dla mnie jest to super widziec zbiornik w innym zupelnie naswietleniu. Dzieki "moonlight" zobaczylem wczoraj "zabcie" jak dryfowala noca po powierzchni, choc myslalem ze juz 2 dni temu wyskoczyla i uschla gdzies za szafka, bo jej nigdzie nie moglem wypatrzyc. Dla mnie moonlight to jest to :lol:
Ja oswietlenie nocne traktuje jako fajny bajer bo swiatla daje to niewiele ale akwarium fajnie wyglada.
No i fajnie widac jak np neony spia a kiryski szaleja :)
Czasami nawet mozna zobaczyc szalejacego zbrojnika ale generalnie trzeba troche sie wpatrywc, zeby przyzwyczaic oczy do takiego oswietlenia
czarek-kk
05-19-2004, 20:28
a gdzie kupić te diody led. czy to bedzie gdzies w sklepie elektrycznym.czy gdzieś indziej???????prosze o odpowiedz!
Karol Kaniewski
05-19-2004, 21:14
a gdzie kupić te diody led. czy to bedzie gdzies w sklepie elektrycznym.czy gdzieś indziej???????prosze o odpowiedz!
Tak tam wlasnie je kupisz. A juz najpredzej w sklepie Elektronicznym.
dobrze byloby gdybys pokazal swoj patent...a po drugie ku czemu ma sluzyc nocne swiatlo? chcialbym znac odpowiedz na to pytanie... z gory dzieki za odpowiedz - osobiscie mam lapke do tla podlaczona...zrobione tlo ze steropianu.. i na wieczor gaszac swiatlo w akwa..zostawiajac tylko tlo to efekt daje mi nawet dosc fajny - ale jesli mialbym miec nocne oswietlenie - (na cala noc) to wlasnie zastanawiam sie ku czemu ma to sluzyc...czy tylko efekt czy cos wiecej? bo z reguly w nocy spie ;) pozdrawiam!!
Fish:
w zadnym naturalnym zbiorniku w nocy nie panuje zupelna ciemnosc (mowie tu o normalnych glebokosciach a nie wielkich slupach wody) zawsze troche swiatla dociera do akwenu i wlasnie po to ktos wymyslil oswietlenie nocne, ale jakie ono poinno miec kolor i natezenie... hmmm niebieskie wydaje sie ok, i zajebiscie wyglada :))
No pewnie, ze potrzebne :) Zwlaszcza dla akwarysty (bo rybkom to chyba rybka).
Ja mam i czasami lubie sobie usiasc w zupelnie ciemnym pokoju z oknami zaslonietymi roletami i popatrzec co moje rybcie wyprawiaja po ciemku (a zachowuja sie deko inaczej niz w dzien).
No i tym sposobem np zobaczylem, ze mojnajwiekszy mieczyk na noc zawsze idzie lulu w to samo miejsce :)
No i oswietlenie nocne mam wlaczone przez okolo 3h.
O 22 wylacza sie glowne i wlacza nocne (automat tym steruje)
maciejc4
12-18-2005, 16:58
Witam!
Nie wiem czy mam rację, ale uważam że podobny efekt dadzą lampki jakie wiesza się na choinkę!!!
loccutus
12-18-2005, 22:08
nocnym można pięknie symulowac księżyc, lub zachód słońca - w naturze nie ma przecież tak, że bach i ciemno - jest okres gdzie światło zanika.
U mnie wygląda to tak:
http://www.loccutus.webpark.pl/akwa_n.jpg
użyłem ledów białych dają naturalniejsze światło. Ledy zapalają sie 15 sekund przed zgaśnięciem ostatniej świetlówki, świeca 2 godziny po czym w ciągu około 25 minut płynnie wygaszają sie do zupełnego zera. Oczywiście taką funkcje musi realizowac jkiś kontroler - na samym zasilaczu sie nie da.
A opis step-by-step jest w treści tego wątku
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=27986&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
forester
12-18-2005, 22:09
Przyklad mojego rozwiązania.Autor wątku pewnie podobnie to zalatwil