Zobacz pełną wersję : Krewetka Mauritius Black River?
Czy to możliwe żebym kupiła taką krewetkę, widział ktoś już taką gdzieś, ma w akwa, może coś o niej powiedzieć? Załączam fotkę ze stronki znalezionej w necie, jako że nie jestem w stanie zrobić moim osobiście, bo z bliska wychodzi bardzo zamazane. W sklepie gościu się uparł, że to amano tylko pochodzi z innego miejsca i dlatego nie ma wzoru na ciele, a skąd nie wiadomo :roll: Moje (kupiłam 3 szt.)są właśnie takie jak ta na fotce, mają całkowicie przezroczysty pancerzyk i takie delikatniutkie ledwie widoczne malusie pionowe kreseczki w kolorze brązu. Dwie nosiły jajeczka ale jedna już ich nie ma a mała molka, która pływa z nimi (kwarantanna- rybka przymusowy ochotnik) rano miała brzuch jak balon :evil: więc drugą przeniosłam do 3litrowego słoika z masą mchu jawajskiego i napowietrzaniem, niestety nie mam innego akwa :(. Nie wiem czy one jedzą glony ale coś tam skubią ze żwirku i roślinek, mięsko też jej przypadło do gustu :lol:
Dodam jeszcze, że to zdjęcie było podpisane jako bambous ale na tej stronie bambous wygląda inaczej. Załącze link:
http://www.wirbellose.de/arten.cgi?action=show&artNo=172
i black river:
http://www.wirbellose.de/arten.cgi?action=show&artNo=180
Aktinidia
02-12-2005, 22:26
W moim akwa mam trzy samiczki krewetki Amano i dość charakterystyczna cechą są bardzo małe jajeczka - średnicy ok 0,5 mm i jest ich pod odwłokiem krewetki baaaaardzo dużo - znacznie więcej niż np u Red Cherry, gdzie jest ich tylko kilkadziesiąt. Krewetka z Twojego zdjęcia ma chuba dość spore jajeczka?
Młode Amano mogą być bladawe (moje za młodu wygladału jak szkliste).
sexy kaczor
02-13-2005, 08:04
te krewetki na tych stronach to nie wiem ale ta co tu jest to jest krewetka szklista chyba.
W moim akwa mam trzy samiczki krewetki Amano i dość charakterystyczna cechą są bardzo małe jajeczka - średnicy ok 0,5 mm i jest ich pod odwłokiem krewetki baaaaardzo dużo - znacznie więcej niż np u Red Cherry, gdzie jest ich tylko kilkadziesiąt. Krewetka z Twojego zdjęcia ma chuba dość spore jajeczka?
Młode Amano mogą być bladawe (moje za młodu wygladału jak szkliste).
Aktinidio nie to napewno nie jest amanka amanki też ma już trzy a te są już dorosłe mają po 2 cm, mają krztałt podobny do red noused harakterystyczna fala, inny pyszczek(troszkę dłuższy i szerszy) i kolor oczu im się zmienia rano są czarne a do końca dnia szarawo przeźroczyste, starałam się zrobić zdjęcie ale wychodzi okropnie mimo to je umieszczę, acha jeszcze jedno zaobserwowałam, przez pyszczek przechodzi im taka delikatna linia jak nitka czasami robi się ona czerwona, te krewetki w stosunku do amanek są bardzo powolne ale nie tak wolne jak red noused.
Pozdrawiam
futermelok
02-13-2005, 19:16
Mój znajomy rozmnozył krewetki w słodkiej wodzie. Kupił je jako krewetki amano wygladały bardzo podobnie napewno nie były to szkliste. W sieci krązą informacje o gatunku bardzo podobnym do amano ale rozmnażający sie w słodkiej wodzie może to własnie to.
Jak dla mnie ona wogóle nie jest podobna do amano ale ktoś kto dopiero zaczyna przygodę z krewetkami może je pomylić. Właśnie też o tym gdzies czytałam bardzo mnie ciekawi co to za gatunek :)
Pozdrawiam
Aktinidia
02-13-2005, 20:21
Ja też dopiero zaczynam moja przygode z krewetkami (choć Amano mam już prawie rok) więc niestety... :4:
futermelok
02-13-2005, 20:49
Własnie też nie wiem co to za gatunek ale czy to takie ważne. Wszystkie gatunki mają podobne wymagania a krewetka to krewetka.
witam
ja tez mam takie krewetki i sa to (krewetka szklista).
pozdrawiam.
Boszz ta pewnie ma szczypce jak nożyce do cięcia drobiu buahhaaa :1:
To nie jest krewetka szklista :!: Sexy Kaczor, Maz: czy wy wogóle wiecie jak ona wygląda :!: :?: Przepraszam ale nie mogłam się powstrzymać, totalnie mnie to rozbroiło.
sexy kaczor
02-15-2005, 15:33
Boszz ta pewnie ma szczypce jak nożyce do cięcia drobiu buahhaaa :1:
To nie jest krewetka szklista :!: Sexy Kaczor, Maz: czy wy wogóle wiecie jak ona wygląda :!: :?: Przepraszam ale nie mogłam się powstrzymać, totalnie mnie to rozbroiło.
Krtewetka na 1 zdjeciu ma wyrazne szczypce wiem jak wygląda bo je miałem .
To nie są typowe szczypce to są takie łapki którymi krewetki zbierają jedzonko (niby dwa palce jak Twix :mrgreen: ) , są malutkie i delikatne i ustawione do dołu, krewetka szklista ma szczypce masywne i na dłuższych kończynach ustawione przed siebie lub lekko w górę.
Załączam zdjęcie pobrane z akwa.aip.pl bo nie mogę wrzucić linka - pełen adres nie pokazuje się na pasku.
sexy kaczor
02-16-2005, 16:32
krewetka szklista ma szczypce masywne i na dłuższych kończynach ustawione przed siebie lub lekko w górę.
krewetka szklista wcale nie ma masywnych szczypiec ma dokładnie takei jak ta na zdjeciu,a ustawienie szczypiec zalerzy od chumoru i co wykonuje w danym momecie jednak moge sie mylić to zjdecie co zamieściłaś też wydaje sie identyko jak krewetka szklista!!
Dokładam następne zdjęcie znalezione na stronce atollzoo ale podpisane jest jako red noused, napisałam już do nich może wiedzą co to za krewecia. Może ktoś ją w końcu rozpozna :)
Pozdrawiam
Na zdjęciu, które zamieściłaś (1.jpg) nic nie widać więc wątpię aby ktokolwiek był w stanie ją zidentyfikować. Z kształtu można jedynie zgadywać, że jest to RedNosed lub np. Rocket. Równie dobrze może to być jakaś krzyżówka. Ja w swoim akwarium mam krewetkę, która wzieła się "z nikąd". Jest to krzyzówka któryś z krewetek które przebywały w moim akwarium. Ma 2cm, jest przezroczysta, ma wygięcie na odwłoku, bialy pas na grzbiecie i białe oczy(na zdjęciu wyszły lekko żółte). Podejżani to: Amano/Rocket/RedNosed tylko, że dwie z nich rozmnażają się w słonawej wodzie :lol:. Tygrysów i Rainbow nie biorę pod uwagę.
Duchu ta krewetke mozesz sam nazwac :D
W koncu to ty ja skrzyzowales...... :wink:
Pozdrawiam Mateusz
Dziękuję Duchu tej kreweci możesz rzeczywiście sam nadać nazwę :D.
W odpowiedzi z Atollzoo przyszło: jest to Caridina gracilirostris "Red Nose"
Cóż pozostaje mi poczekać aż wyklują się maluchy i zobaczymy czy przeżyją w słodkiej wodzie :) W tygodniu postaram się o aparacik może mi się uda ją w całej okazałości uchwycić.
Pozdrawiam
mroczna ta krewetka :) Ja bym nazwał Krewetka Duch, jakoś do ducha przypomina troszkę :) a i poza tym pasuje do twojego nika :) pozdr.
futermelok
02-20-2005, 00:25
Podepne się do tematu bo mam tez u siebie nieznane krewetki kupiłem juz tradycyjnie u gościa który nie ma bladego pojecia o krewetkach (innego wyboru nie mam to jedyna droga pozyskania ) Otóż na worku było napisane "bomble red black" Krewetki są bardzo młode maja od 1-1,5 cm i są całe białe (nie przezroczyste) na grzbiecie maja dodatkowe białe kropki, oczy ciemne. Przgladając zdjecia w sieci to są najbardziej podobne do with perl. W zwiazku z tym mam pytanie czy to moga być młode niewybarwione Bomblebee albo C. tiger.
Ps. kupione przezemnie wczesniej C.babaulti też nie pasuja do zadnych zdjęć zreszta prawie każdy osobnik ma inny kolor kilka jest zielonych kilka niebieskich i jeszcze pare miodowych.