Zobacz pełną wersję : Proszę o kulturę na forum
Koleżanki i koledzy prosze nie śmiecic na forum umieszczając co chwile te same tematy. Jest dostępna literatura, są strony www bogate w wiedze. Są wyszukiwarki www.gogle.com www.altavista.com www.yahoo.com
Ciągłe zaśmiecanie forum: jak rozmnożyć..... jaki korzeń, dajcie strony o rybach, uniemożliwiaja dyskusje i wzbogacanie wiedzy akwarystycznej. Forum to nie 100 pytań do. Na tacy mamy niektórym wiedze podać. Moderatorzy wykonują dobra robotę, ale takie zachowanie zniechecą. Przez niktórych którzy nie wiedza jak się zachować trudno tu pracować. Co dziennie śmietnik. Kto to ma sprzątac ?
Zanim napiszesz coś pomysl 2 razy. Pytania zadawaj jeśli nie znajdziesz odpowiedzi w książkach, czasopismach albo na www.
Życze udanej pracy.
eremenik.
02-10-2005, 13:43
Pieknie stresciles nam regulamin . Dziekujemy
Koleżanki i koledzy prosze nie śmiecic na forum umieszczając co chwile te same tematy. (...)
Ciągłe zaśmiecanie forum: jak rozmnożyć..... jaki korzeń, dajcie strony o rybach, uniemożliwiaja dyskusje i wzbogacanie wiedzy akwarystycznej. Forum to nie 100 pytań do.
Czyżby szykował się nowy moderator? :?
A ja głupia do tej pory myślałam, że forum to jest 100 pytań do...
Ja też sie wkurzam, jak ktoś pisze "glony pomocy" i nic więcej. Ale tak już jest, że jak się dzieje coś złego, to nagle panika i znajduje się to fantastyczne forum :P i od razu buch posta. Z drugiej strony każdy sądzi, że jego problem jest odmienny od tysiąca podobnych (sama to przerabiałam rok temu :lol: ).
Z Twojej wypowiedzi wynika, że to forum jest niepotrzebne, bo o czym rozmawiać, jak nie o rybkach, czy roślinach? o tym można przeczytac z literatury...
Ja sie zgadzam i z Tomi i z Monetka :)
to co niektorzy robia, totalna ignoracja przycisku "szukaj" i ogolne braki w wiedzy potrafia doprowadzic do bialej goraczki..a wystarczy chwilke pomyslec ;)
a pytania trzeba zadawac.. od tego jestesmy zeby sobie pomagac, no i zeby nam pomagano heheeh. Pytania powinny byc przemyslane ;)
ide spac, bo glupoty pisze :)
Wystarczy, że jeden leniwy kolega umieści 10 pytań na raz typu:
co to są otoski ? dajcie jakieś strony o rybach, itd. Ciekawe dyskusje spadają. Co to za podawanie wszystkiego na tacy? To nie do pomyślenia. Może mamy tu książki przepisywać. Są biblioteki i internet są na forum informacje dla początkujących. Podstawa to wiedza książkowa, tu widziałbym miejsce dzielenie się własnymi badaniami.
Marcinus
02-10-2005, 22:51
Po części masz rację Tomi,ale nie byłoby tego zamieszania,gdyby Peci wszystkie te swoje pytania napisał w jednym poście a nie co 10 minut pisał kolejne niezbyt rozgarnięte pytanie.
Forum jest po to,aby na nim zadawać pytania,dzielić się własnymi spostrzeżeniami na temat akwarystyki.
Niestety nie da się zmusić ludzi,którzy tu pierwszy raz wchodzą do używania opcji 'szukaj' to przychodzi dopiero z czasem,więc takie sytuacje jak dzisiejsza będą się napewno powtarzać w przyszłości.
Ciągłe zaśmiecanie forum: jak rozmnożyć..... jaki korzeń, dajcie strony o rybach, uniemożliwiaja dyskusje i wzbogacanie wiedzy akwarystycznej.
Zapomniał wół jak cielęciem był!
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/search.php?search_id=504314743&start=105
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/search.php?search_id=504314743&start=90
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/search.php?search_id=504314743&start=75
98 % ww. postów to idiotyczne uwagi w Galerii (przepraszam za użyty przymiotnik, ale irytują mnie osoby, które zwracają uwagę innym, a sami nie są bez winy). Nic z nich nie wynika, poza tym, że coś się autorowi podoba lub nie. Jak nie podobają Ci się jakieś posty to ich nie czytaj, pozwól aby młodzi lub niedoświadczeni akwaryści mogli zapytać się o coś co ich nurtuje bez obawy, że zostaną wyśmiani. Post: "jak rozmnożyć gupiki?" więcej wnosi do akwarystyki niż "bardzo mi się to akwarium podoba!"
pozdrawiam
mapan
to wszystko jest mądre i słuszne, ale ludzie są ludźmi i zapewne większość osób i tak nie czyta regulaminu, licencji etc :) nawet 1000 takich postów (słusznych) apelujących o porządek nic nie pomoże. Może gdyby były bany na 2-3 dni za posty w tytule np. "Pomocy" to może by to zadziałało i spowodowało przemyslenie własnego problemu. No ale to radykalne rozwiązanie, które może, zaznaczam może by zmieniło myślenie coniektórych :)
Niestety nie da się zmusić ludzi,którzy tu pierwszy raz wchodzą do używania opcji 'szukaj' to przychodzi dopiero z czasem,więc takie sytuacje jak dzisiejsza będą się napewno powtarzać w przyszłości.
To jest niestety problem nie tylko tego forum, ale każdego w internecie i tak raczej zostanie, chyba że część ludzi się zmieni, w co nie wierzę. :wink:
jestem nowy i potrzebuję tego forum, żeby zadawać pytania - nie ograniczam się do bicia piany. Sam też szukam wiedzy w necie, ale co praktycy, to praktycy - i uważam, że forum jest od zadawania pytań typu - co na korzeń.
Tomi po to jest forum żeby nowicjusze pytania zadawali, a profesjonaliści na nie odpowiadali (za prosa się nie uważam choć bawię się w to 14 lat) i moim zdaniem to nie jest zaśmiecanie forum. Faktem jest, że pytania typu gdzie kupić w Gdyni korzeń czy we Wrocławiu kamyki albo jaki filtr do 40l mogą człowieka do szału doprowadzić bo leniom nie chce się w necie grzebać. Uważam, że Duch wykonał kawał dobrej roboty ze swoim mini kompendium wiedzy tylko trzeba wbić początkującym akwarystom w głowy "OD TEGO MACIE ZACZYNAĆ" ale to jest zajęcie dla moderatorów.
Pozdrawiam Krasa
Wszystko jest pieknie ladnie dopuki koles pytajacy wlozyl choc minium trudu w szukanie. A osoba ktora trzyma 30 ryb w 50 L a chce jeszcze dorzucic krewetki, slimaki czy cos tam jeszcze potrafi doprowadzic do bialej goraczki :shock:
nie bojmy sie zadawac pytania ale dopiero po tym jak sami przeszukalismy forum..
To sie nazywa zaufanie! :lol: Tomek http://home.arcor.de/monetka/Smiles/73.gif
Jeszcze nic nie powiedzialam, a juz mi przytakuja!
Moze powinnam na prezydenta z takim poparciem?? http://aquagaleria.w.interia.pl/Smiles/31.gif
eremenik.
02-11-2005, 10:06
NO wiec w pewnym sensie zgodze sie z Wami, denerwujace jest to jak widzimy banalne pytania na ktore sam autor moze sobie odpowiedziec ale nie zapominajmy ZE MY SAMI TEZ KIEDYS PYTALISMY
Jest jedno ale--- Podstawy zawarte sa w mini kompednium ktore zrobil Duch, wiekszosc nie korzysta z niego czyli Norberta praca idzie na marne?!?!?!?!
Post: "jak rozmnożyć gupiki?" więcej wnosi do akwarystyki niż "bardzo mi się to akwarium podoba!"
pozwolę sobie nie zgodzić się z mapanem... właśnie po to jest galeria żeby ludzie mogli wyrażać swoje opinie na temat aranżacji danego akwa...
trudno żeby w dziale GALERIA toczono poważne dyskusje na arcypoważne tematy - to chyba logiczne, że jak ktoś chce pokazać swoje dzieło na forum to liczy na to, że ktoś skomentuje jego trud... zresztą zarzuty założyciela tego wątku na pewno nie dotyczyły działu GALERIA. tutaj chodzi o FORUM OGÓLNE w którym co rusz pojawia się temat: "Pomocy, glony" "Co to za ryba co ma takie nitki zamiast płetw" "czemu moje ryby nie jedzą chleba z masłem" wrrrrrrrrrrr płakać się chce...
PS. Post pt. JAK ROZMNOŻYĆ GUPIKI nie wnosi absolutnie nic do akwarystyki. dlaczego każdy ma wrażenie że hodowane przez niego rybki są takie wyjątkowe i z pewnością będą się rozmnażać inaczej niż miliony rybek tego samego gatunku na całym świecie :) ??
temat postu powinien byc chyba inny ....bo to że ktoś napisze POMOCY GLONY bez podania parametrów wody to wcale nieznaczy ze jest niekulturalny :wink:
Ale z drugiej strony te forum jest strasznie zasmiecane bzdurnymi postami
Nie wiem czemu ale na drugim forum holederskie.pl takiego śmietniska nie ma. Ciekawe jak im się to udaje :roll:
Na takie posty powtarzane po raz tysięczny jest rada - odsyłanie do kompendium i do regulaminu bez dodatkowych wynurzeń, co najwyżej z komentarzem w stylu "przeczytaj to, przemyśl, a potem zadawaj pytania". Sami musimy dbać o porządek na forum, bo moderatorzy sami nie dadzą rady. Moderatorzy mogliby ewentualnie wysłać takiej osobie ostrzeżenie na PW.
Jacek Pawłowski
02-11-2005, 13:23
Nie wiem czemu ale na drugim forum holederskie.pl takiego śmietniska nie ma. Ciekawe jak im się to udaje :roll:
Witam
Bo forum(holenderskie) jest tylko o roślinach :wink:
Na pewno jest też łatwiej tam moderowac ze wzgledu na mniejszą ilość postow pisanych dziennie.
To sie nazywa zaufanie! :lol: Tomek http://home.arcor.de/monetka/Smiles/73.gif
Jeszcze nic nie powiedzialam, a juz mi przytakuja!
Moze powinnam na prezydenta z takim poparciem?? http://aquagaleria.w.interia.pl/Smiles/31.gif
hehe,mala pomylka ;) juz zmeczony bylem i pomylilem avatary ;) myslalem ze to Ty pisales ;)
heh, przydalaby sie sensowana kandydatura do obsadzenia fotela wiec moze sprobuj..jeden glos juz masz 8)
NO wiec w pewnym sensie zgodze sie z Wami, denerwujace jest to jak widzimy banalne pytania na ktore sam autor moze sobie odpowiedziec ale nie zapominajmy [[b]color=red] ZE MY SAMI TEZ KIEDYS PYTALISMY
OK, ale to co robi Pewien Użytkownik jest szczytem wszystkiego (vide niedawne otoski). Przyznasz chyba?