PDA

Zobacz pełną wersję : Oświetlenie dla 112l

ZdeF
03-31-2004, 11:10
Czy warto dorzucić do 2* 18W jakieś żarówki energooszczędne bo na neonówki nie mam zbytnio miejsca? Jaką markę byście mi polecili? Chciałbym hodować rośliny światłolubne m.in:kabomby,rotale itp. Czy z takim oświetleniem byłoby to możliwe? Nawoże tabletkami Sery i CO2 z bimbrowni. Neonówki to zwykłe daylight.Prosze o pomoc :o

Maran
03-31-2004, 11:26
Zainwestuj w odblysniki i wymien swietlowki na Philips 840 maja po 1350 lm kazda. Zwiekszysz ilosc swiatla nie ingerujac w pokrywe. Tak mam u siebie :arrow: http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=414
Zaczalbym tez podawac nawoz do wody, PGC lub symfonia + dodatki.

Herzeleid
03-31-2004, 15:43
Czy warto dorzucić do 2* 18W jakieś żarówki energooszczędne bo na neonówki nie mam zbytnio miejsca? Jaką markę byście mi polecili? Chciałbym hodować rośliny światłolubne m.in:kabomby,rotale itp. Czy z takim oświetleniem byłoby to możliwe? Nawoże tabletkami Sery i CO2 z bimbrowni. Neonówki to zwykłe daylight.Prosze o pomoc :o

Czesc,

jezeli masz obecnie 2x18 W to masz prawdopodobnie 80x35x40. Tez mam takie i z pomoca drugiej osoby dodalem trzecia swietlowke. Efekt byl widoczny po 2-3 tygodniach. Wszystko ladnie rosnie, a glonow brak!

Herzeleid

Żury
04-04-2004, 17:09
Witam!
Mam chyba takie samo akwarium.
Czy opiszesz, jak zamontowałeś tę 3 świetlówkę ?
(technicznie jak: jaka oprawa i sposób mocowania)
Z góry dzięki

Borys
04-05-2004, 07:48
MaranaWlasnie mam ten sam problem... mam akwarium 116l dokladnie te wymiary co pisal poprzednik. I nie rosna mi rosliny, zainwestowalem w swietlowke SERA Color Flore, podobno mialo pomoc, ale efekt taki,ze wolniej gina :(

Mam jeden odblisnik i druga swietlowka ta co szla w standarcie. Niektorzy mi na forum radzili domontowac 1-2 swietlowki. Szczerze mowiac nie mam pojecia jak to zrobic, jednak jak patrze na akwarium Marana to widze,ze mozna miec extra roslinki... wcale nie dodajac nastepnej swietlowki.

Czy rowniez radzilibyscie mi poprostu zmeinic obence swietlowki na te Philips 840 po 1350 lm ? Czy to wsytarczy? no i oczywiscie z odblysnikami... sami wiecie,ze jak rosliny nie rosna... to potrafi odebrac ochoty do calego akwarium,a tego bardzo bym nie chcial :) i narazie walcze jak moge...

jesli byscie radzili kupic rte swietlowki philipsa, to prosze odrazu napiszcie ile taka jedna kosztuje i czy szukac tego w sklepie zoologicznym? czy jakims sklepie philipsa?

Z gory wielkie dzieki...

Żury
04-05-2004, 14:43
jesli byscie radzili kupic rte swietlowki philipsa, to prosze odrazu napiszcie ile taka jedna kosztuje i czy szukac tego w sklepie zoologicznym? czy jakims sklepie philipsa?

Ja mam philipsa TLD 840 (11 zł) + aqarelle (25 zł) kupione w normalnych elektrycznych sklepach.
Nawożę tabletkami pod korzenie + ferro-aktiv tropicala.
Roślinki rosną dobrze tylko w górnych partiach - dół marnieje :-(
Tak więc chyba jednak brak im światła.

Borys
04-05-2004, 21:00
Wlasnie zakupilem Philipska 1350lm a z tylu zostawilem narazie Flora Color SERA. No i dwa odblysniki... zobaczymy,czy pomoze rosnac roslinkom, oby...

Czy radzicie wywalic Flora Color i dac druga philipsa? czy zostawic ta flora? Narazie i tam musze zostawic... bo w sklepie mieli tylko jedna philipsa,dopiero po swietach bedzie... chyba,ze gdzies poszukam jeszcze... jesli powinienem zrobic to jak najszybciej...

i jeszcze jedno pytanie, skoro juz mowa o swietlowkach, bo czyscilem stary odblysnik i nie moge odbyc kamienia,ktory sie tam osadzil, tak samo na samej zarowce. Czym wy zmywacie ten kamien? ktos pisal,ze roztworem z octu, czy to odbry pomysl... i bezpieczny dla akwarium? No i jesli tak to jakie proporcje?

Duch
04-06-2004, 02:07
Zainwestuj w odblysniki i wymien swietlowki na Philips 840 maja po 1350 lm kazda.
Rozumiem że mówisz o świetlówkach Philips TLD 18W/840. Dzisiaj zakupiłem dwie rury 30W i one mają po 2400lumenów :D