PDA

Zobacz pełną wersję : Czego może brakować?

COACH
03-30-2004, 22:48
Witam wszystkich akwarystów:) Mam pytanko, czego może brakować w moim baniaczku bo coś kiepsko rośnie mi ludwigia rapens, bacopa też marnieje...dostałem 5 odnóg ludwigii, ładne ciemne, zielonoczerwone liście, ale odrastają boczne pędy, całkiem sporo ich jest, ale blade, jasno-zielono-różowe, marnieją, robią plamy, dziury, na ludwgii liście ciemnieją, cabomba już mi wyleciała, ale naprawde przez pewien czas rosła super, egeria też coś przymarniała, nie wiem co się stało. CO2 jest raczej ok, bo nawoże z butli, poziom badałem i jest w normie, może jakiś nawóz dać? Daje w płynie zooleka, pomóżcie!!! Czekam z niecierpliwością na każdą opinie i pomoc. Pozdrawiam
PS Mam zbiorniczek 280l, 150W oświetlenie, floraglo, aquaglo, sunglo i zwykłe

Maran
03-31-2004, 06:06
Jaki nawoz zooleka - bo ma kilka w ofercie.
Pozatym musisz wykluczac co jest Twoim zdaniem OK a co nie.
Swiatlo - OK,
CO2 - czy dobry to bedziemy wiedziec jak podasz kH i pH,
NO3 - nie podales,
PO4 - nie podales.
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1550
W w/w temacie podalem IMO wartosci H2O optymalne.
Przeszedlbym tez na PGC, ale niektorzy na tym forum chwala sobie nawozy zooleka

COACH
03-31-2004, 07:32
Jaki nawoz zooleka - bo ma kilka w ofercie.
Pozatym musisz wykluczac co jest Twoim zdaniem OK a co nie.
Swiatlo - OK,
CO2 - czy dobry to bedziemy wiedziec jak podasz kH i pH,
NO3 - nie podales,
PO4 - nie podales.
http://www.akwarystyka.com.pl/forum/viewtopic.php?t=1550
W w/w temacie podalem IMO wartosci H2O optymalne.
Przeszedlbym tez na PGC, ale niektorzy na tym forum chwala sobie nawozy zooleka

Nie mam testów na NO a KH - 8 zaś PH 7, 6,9

Maran
03-31-2004, 07:46
Nie mam testów na NO
To chyba warto sie zaopatrzyc np. wspomnianego zooleka, przy jakichkolwiek problemach im wiecej informacji tym lepiej.

KH - 8 zaś PH 7, 6,9
Z tabeli wynika ze powinienes miec 24-30 CO2 ppm wiec jest OK a nawet niektorzy by powiedzieli ze za duzo :)
Czyli :
Swiatlo - OK,
CO2 - OK,
pH - OK,
kH - OK,

Wynika z tego ze albo brak azotu, fosforu, zelaza lub innych mikroelementow - czyli zmiana nawozu na ... bardziej kompleksowy IMO - PGC + ewentualnie KH2PO4 i KNO3

Jak wygladaj podmiany u Ciebie

COACH
03-31-2004, 10:10
Hej Co podmian to regularnie co tydzień jakieś 10%, wtedy dodaje normalną dawke nawozu zooleka chyba się nazywa aquaflora. Możesz mi polecić coś sprawdzonego albo coś z tego co wymieniłeś, tylko gdzie to można zdobyć, ewentualnie jak zrobić? Pozdrawiam

Maran
03-31-2004, 10:40
Proponuje wieksze podmiany ja wymieniam 30% co tydzien.
Ja uzywam Planta Gainer Classic i sporadycznie Bioflorin (jest w kwiaciarniach, firmy Tropical) jako dostarczyciela glownie azotu ktory staram sie utrzymac na poziomie 10mg/l