PDA

Zobacz pełną wersję : [ 60 L ]

kiszakov
02-07-2005, 10:51
Filtr : Aquael Fan-1 , Grzalka :Aquael , Swietlowka : 15 w, Tlo wykonane ze styropianu , galezi i korzeni podswietlone lampkami choinkowymi (:
Obsada 2 piranie , 1 danio pregowane , 1 gupik .
SORRY ZA JAKOSC ZDJEC

chmiel
02-07-2005, 11:08
Klimacik akwarium i tło - rządzą. Gdyby udało Ci się zasłonić jakoś filtr to byłoby wspaniale.
Nie mogę nic powiedzieć na temat obady, bo na piraniach się kompletnie nie znam.
Ale jestem pod wrażeniem "naturalności" tego zbiorniczka.

samer
02-07-2005, 11:14
Szok!!! az mnie dreszcz przeszedł te akwa oddaj klimat dla pirani, jak w horrorze... Gratuluje Pomysłu!!
P.S.
( przy karmieniu nie straciłes jeszcze palca??)
Pozdrawiam

Sliwka69
02-07-2005, 12:30
Nie uważasz że to akwarium jest troszke za małe dla tych ryb ??
To są nattlery ?? bo mają dziwnie durze oczy , trudno na zdjęciach rozpoznać bo są troszkę niewyraźne , zresztą rybki wyglądają trochę dziwnie .
Powinny być w stadzie !!
Wystruj akwarium świetny ale dla pielęgniczek . Obsada delikatnie rzecz ujmując do bani . Oddaj te rybcie .

kiszakov
02-07-2005, 12:50
Nie uważasz że to akwarium jest troszke za małe dla tych ryb ??
To są nattlery ?? bo mają dziwnie durze oczy , trudno na zdjęciach rozpoznać bo są troszkę niewyraźne , zresztą rybki wyglądają trochę dziwnie .
Powinny być w stadzie !!
Wystruj akwarium świetny ale dla pielęgniczek . Obsada delikatnie rzecz ujmując do bani . Oddaj te rybcie .

Tak ,uwazam ze akwarium bedzie za male jak rybki podrosna.Co do fotek tez sie zgadzam sa bardzo slabe jakosciowo.W planach dalekich czy tez bliskich mam zamiar zakupy wiekszego baniaka w ktorym bedzie same stadko piranii. Wiem ze powinny byc w stadzie jednak nie zauwazylem aby staly w miejscu , plywaja normalnie i jak narazie starcza ( musi ) im taka pojemnosc akwarium. Wiem , ze taki litraz do takich ryb moze budzic kontrowersje , ale staram sie zapewnic im dobre warunki jak tylko moge.

Sliwka69
02-07-2005, 12:59
przyznam się że żyła mi skoczyła jak to zobaczyłem .
Moja rada przyciemnij jeszcze troszkę oświetlenie i inwestuj jak najszybciej bo ich możesz nie utrzymać . Jesteś pewien że to nattler'y ??

kiszakov
02-07-2005, 13:33
przyznam się że żyła mi skoczyła jak to zobaczyłem .
Moja rada przyciemnij jeszcze troszkę oświetlenie i inwestuj jak najszybciej bo ich możesz nie utrzymać . Jesteś pewien że to nattler'y ??

To "oswietlenie" ( lampki choinkowe :wink: ) z tylu pelni jedynie funkcje dekoracyjna i nie swiece tego czesto. A swietlowka 15 watowa ( ? ) nie daje duzo swiatla , plus roslinki plywajace daja im odpowiednie przyciemnienie ( jak i male korzenie ktore na biezaco susze aby plywaly na tafli wody , ale nie widac ich zabardzo na zdjeciach ). Co do dokladnego gatunku nie jestem pewien , zostaly mi sprzedane jako Piranie i nie dowiedzialem sie w zoologicznym dokladnie jesli chodzi o gatunek. Jesli mialbys jakies wskazowki jak rospoznac dany gatunek bylbym bardzo wdzieczny. Porownywalem do zdjec na AkwaFoto ale sam niewiem .

Sliwka69
02-07-2005, 13:52
Najłatwiej to ocenić po szczękach i oczach .
U młodych pacu oczy wyglądają jakby dostały kijem w ... . Jeśli spojrzysz na głowę ryby to oczy wydają się być nienaturalnie wielkie .
No i szczęki u nattlera dolna szczęka wygląda jak niedomknięta klapa od silnika w małrycym ( maluch MAŁo pali duzo RYCY :wink: ) kwadratowa delikatnie odstająca z widocznymi małymi ząbkami , pacu jak pisze dr Marek Marcinek : "pyszczek bez widocznych śladów uzębienia ułożony w sposób podobny do ust w momencie cmoknięcia" Dla mnie ten opis nie był jasny dopuki nie miałem okazjii przyjrzeć się i tym i tym . Ja bym to opisał w ten sposób pacu ma pysk troszkę bardziej zaokrąglony , bardziek wyciągnięty do przodu , a szczęki na oko bardziej do siebie pasują , tak na pierwszy rzut oka pacu ma poprawny zgryz :wink: nattlera ma odstajacą kwadratową dolną szczękę . Ale zwróć uwagę głównie na oczy i ząbki .
A i jeszcze jedno uważaj na takie wyjmowanie i moczenie korzeni , gałęzi , bardzo lubią się psuć w ten sposób psuć i to w błyskawicznym tempie potrafią wyskakiwać różne grzyby itp .

kiszakov
02-07-2005, 14:22
Dzieki.

Krasa
02-07-2005, 15:22
Stary klimacik akwa jest cudo :) zrób to samo w 5 razy większym i baniak jak wycięty z amazonki wielkie GZ
Pozdrawiam Krasa

kiszakov
02-07-2005, 16:19
inne

kamila
02-07-2005, 17:36
Wow!
Bardzo mi się podoba to akwarium! Jest takie inne od tych wszystkich wymuskanych baniaczków z barwnymi rybkami i gąszczem roślinek. Naprawdę ma charakter, nigdy by mi do głowy nie przyszło, że takie mroczne klimaty mogą być tak urzekające. Tylko przoszę, zrób coś z tym filtrem, bo wszystko psuje. Może jakiś zewnętrzny, albo postawisz korzeń który go troszkę zamaskuje? Moje gratulacje :D

kasiek
02-07-2005, 17:44
Danio i gupik z piraniami ???? :shock: :o
Trzymasz je w charakterze pokarmu czy jak?

Biedne rybcie :(

Sliwka69
02-07-2005, 17:59
Danio i gupik z piraniami ????
Trzymasz je w charakterze pokarmu czy jak?
Przy tej wielkości piranii i przy tym wystroju imo raczej jako "ośmiealcze"

kiszakov
02-07-2005, 18:13
Moze to zaskakujace , ale piranie nie zauwazaja tych rybek ( byly one wczesniej wpuszczone ) i jedza wspolnie co odbija sie niekozystnie na brzuszkach danio i gupika ktore przy okazji jedza dosc sporo. Myslalem ze mam jakies "dziwne" piranie i wpuscilem innego gupika i 3 male zbrojniki....Niestety poszly na pokarm. Nie zauwazylem ani jednego agresywnego zachowania w stosunku do nich.Traktuja je jak powietrze (wode). Mozliwe , ze zmieni sie to z wiekiem Piranii , ale czytajac o tych rybach dowiedzialem sie ze wieksze osobniki moga zyc z neonkami nie robiac im krzywdy.Wiec moze akurat ? (:

kiszakov
02-07-2005, 18:19
Co do filtra probowalem roznych kombinacji , ale stwierdzilem ze mija sie to z celem poniewaz przy plukaniu ,jest nie wygodne wyciaganie go.Napewno lepszym rozwiazaniem bylo by kupno , filtra zewnetrznego ,jednak odkladam na wieksze akwarium i nie oplaca mi sie inwestowac w to 60 L. Zaszaleje przy wiekszym (:

zjawek
02-07-2005, 18:31
przyznam sięszczerze ze mam okazję pierwszy raz oglądać taki przypadek dlatego ze w 60 L pirania to nietypowe zjawisko :lol:
ale uważam ze ten pomysł troche zakrawa mi na absurd: nasłucham i naczytałem sięo piraniach i dlatego też musisz zapewnić duzy i wysoki zbiornik.
Wystrój bardzo ładny dla piranii ale zapewnij zbiornik i trzymaj stadkiem :) no i rzecz jasna uważaj na palce i reszte przy operowaniu przy akwa :lol: bo możesz nieoczekiwanie urozmaicić im diete :lol:

kiszakov
02-07-2005, 19:03
przyznam sięszczerze ze mam okazję pierwszy raz oglądać taki przypadek dlatego ze w 60 L pirania to nietypowe zjawisko :lol:
ale uważam ze ten pomysł troche zakrawa mi na absurd: nasłucham i naczytałem sięo piraniach i dlatego też musisz zapewnić duzy i wysoki zbiornik.
Wystrój bardzo ładny dla piranii ale zapewnij zbiornik i trzymaj stadkiem :) no i rzecz jasna uważaj na palce i reszte przy operowaniu przy akwa :lol: bo możesz nieoczekiwanie urozmaicić im diete :lol:

Zapraszam do przeczytania kilku postow wyzej. Tam jest wszystko wytlumaczone na temat litrazu, co do urozmaicenia diety , mozna przyzwyczaic siebie i rybki do prac pielegnacyjnych w akwa (: Nie taki diabel straszny...

zjawek
02-08-2005, 10:17
byc może..cóz nie mnie dyskutowac na piraniach się nieznam :lol: :lol:

Esia
02-08-2005, 21:05
Bardzo mi się podoba - co do rybek nie dyskutuję, bo się nie znam. Klimat akwa jest świetny - mrok, mrok i jeszcze raz mrok... korci mnie zmiana koncepcji w moim młodym towarzyskim... Pozdrawiam :)

Sliwka69
02-08-2005, 21:22
Taka mi sie jeszcze jedna uwaga nasówa apropos filtra . Wywal plastikową obudowę i daj porządną gąbkę . Przy orginalnej filtracja biologiczna jast no sporo za słaba . I szykuj większy zbiornik !!

Rozpoznałeś już z którym gatunkiem masz do czynienia ??
Może uda ci się trzasnać jaką lepszą fotę ryby ?? ( z profilu , znaczy sie z boku )

uwe87
02-08-2005, 22:46
Mojej dziewczynie bardzo się nie podobało, a mi sie podoba!!
Takie akwa z charakterkiem!!

mati
02-09-2005, 20:00
Po pierwsze: akwarium za małe.
Po drugie: piranie powinny być w stadzie.
Po trzecie: tło ciekawe, ale wystrój niespecjalny. :?
Ale wierzę, że będzie lepiej :wink:

kiszakov
02-10-2005, 09:40
Po pierwsze: akwarium za małe.
Po drugie: piranie powinny być w stadzie.
Po trzecie: tło ciekawe, ale wystrój niespecjalny. :?
Ale wierzę, że będzie lepiej :wink:

Co wg Ciebie , mozna zmienic w wystroju zeby bylo lepiej ? :wink:

mati
02-10-2005, 13:49
Możnaby dodać jakieś wysokie korzenie, dochodzące do powierzchni wody. Ładnie wyglądałyby też długie korzenie pistii.

kiszakov
02-10-2005, 14:09
Mialem takie korzenie w akwa ( sa teraz za baniakiem tworzac tlo ) jednak chcialem zrobic jak najwiecej miejsca dla ryb.Staralem sie urzadzic je tak , aby wykozystac maly litraz jak najbardziej , zapewniajac przy okazji kryjowki dla plochliwch piranii. Gdy juz zakupie wieksze akwa , to wszystko co stanowi tlo znajdzie sie wewnatrz baniaka.

Piranha
05-03-2005, 11:38
Witam

Aranżacja mnie się podoba taki specificzny mroczny klimat rodem z horrorów :) pasujący akurat do charakteru tych rybek

spoko akwa tylko .. za małe (ale to juz ktoś o tym wspomniał)

co do odmiany tych Piranii to na 90 % jest to Nettera

Pozdrawiam

damian120
05-03-2005, 19:07
Akwa jak z chorroru.Taki lkimat jest wspaniały dla pirani.Mi sie podoba.Tylko przydałby sie wienkszy zbiornik... :lol:

Mima
07-18-2005, 10:26
Mialem takie korzenie w akwa ( sa teraz za baniakiem tworzac tlo )

Byłabym wdzięczna, żebyś napisał nieco więcej o Twoim tle. Niesamowite jest, a nie mogę się domysleć, jak je wykonałeś.
Dzięki.
Całuski dla mieszkańców "Mrocznego Świata" :wink:

LFM
08-08-2005, 00:02
Niewidac dokładnie co to za piranie ale pacu to na bank nie są bo jak ktos wczesniej wspomniał dolna warge mają wysuniętą według mnie wygląda to jak łopata;).Ja tez choduje piranie i sam do końca nieiwem jaki posiadam gatunek w zoologicznym powiedzieli mi ze kupuje piranie RED ale piranie jak sa młode wygladają wszystkie tak samo;)Co do zbiornika to z tego co wiem to potrzebują minimalnie 500L ja mam 300 i tez zaierzam jak najszybciej zmienić;] Pozdrawiam

DarkSide
08-08-2005, 14:42
"Co do dokladnego gatunku nie jestem pewien , zostaly mi sprzedane jako Piranie i nie dowiedzialem sie w zoologicznym dokladnie jesli chodzi o gatunek. Jesli mialbys jakies wskazowki jak rospoznac dany gatunek bylbym bardzo wdzieczny."
Jak dla mnie to maksymalna nieodpowiedzialność. Pewnie nawet nie wiesz czy są roślinożerne, czy mięsożerne. Współczuję inteligencji. A co do Danio z Piraniami to czysty sadyzm, albo poprostu żart! :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: Danio lubi być w stadzie, a to że piranie innych ryb nie jedzą to wcale nie oznacza, ze ich nie stresują. :? Poza tym zbyt wymieszane biotopy, a piranie lubią żyć w stadkach i akwariach jednogatunkowych. Pomyśl nad tym :!:
A po za tym klimacik w akwarium super :wink:

_TONY_
08-08-2005, 15:16
Widziałem netterki w akwa 900L i tam dopiero się prezentują a w takim wiaderku tylko się męczą i nie są w stanie ukazać swojego całego piękna.
Co do tego że można trzymać neonki z piraniami to podobno prawda wyczytałem to w książce Pana Kornobisa - podobno piranie mają mieszane uczucią co do tych świecących paseczków :D