PDA

Zobacz pełną wersję : Jak rozmnozyc skalary????

lays14
03-30-2004, 21:47
Jak rozmnozyc skalary???? Czym je najlepiej karmić? :?: :?:

bopoco
03-30-2004, 22:35
Ze skalarami to jest tak, że one same muszą chcieć. Ale jak już zechcą (dobiorą się w parę) to zobaczysz jak jedno z nich czyści liścia, bądź inny podobny element wystroju akwa. W tym czasie w obranym przez nie rewirze nie ma prawa przebywać żadna inna ryba, dba o to samica. U mnie zawsze składały ikrę w akwa ogólnym na wyczyszczonym przez samca liściu. Potem jak samiec zapłodni ikrę (na pewno poznasz kiedy to robi) takiego liścia przenoszę do oddzielnego akwa dbając o to, żeby nie za długo przebywała (ikra) bez wody, najlepiej wcale jej z wody nie wyjmować (zanurzam słoik w ogólnym i tam nabieram wodę z liściem a potem słoik do drugiego akwa). Tam, w dobrze natlenionej wodzie o parametrch takich jak w ogólnym wykluwają się skalarki. Młode karmić najlepiej larwami solowca, ale można też karmić je zawiesiną uzyskaną z mleka w proszku. Daje to też całkiem niezłe efekty.

Wojtex
04-02-2004, 16:15
Czy po odłowieniu ikry samica musi być w kotniku?????
I jeszcz jedno prozaiczne pytanie przy okazji jak rozpoznać płeć skalarów?

Wojtex

bopoco
04-02-2004, 16:20
Nie ma potrzeby przenoszenia samicy do kotnika razem z ikrą.
Szczerze powiedziawszy, to dopóki moje skalary nie dobrały się w parkę i nie zaczęły tarła to nie wiedziałem. Normalnie nie obserwowałem żadnych widocznych różnic.

Rav_Lublin
04-02-2004, 17:45
najlepiej przeniesc pare, ktora zaczyna sie wycierac - zauwazysz jak przez kilka dni czyszcza duzy lisc, do osobnego czystego akwa ok.50l. nie wkladac zwiru tylko 1 duzy zielony lisc poziomo. b.dobra filtracja i napowietrzanie ale bez duzego ruchu wody. jak juz sie wytra to nalezy po jakichs 3h. (zeby ikra byla zaplodniona) wyjac rodzicow i zaciemnic akwa. temp. 29-30 zeby jak najszybciej sie wylegly. po odlowieniu po jakichs 3h (zeby nie zabic spermy). trzeba wlac trypaflawine zeby ikra nie splesniala. NIE OSWIETLAMY ZBIORNIKA!!! jak juz male zaczynaja plywac karmimy je artemia. artemie nalezy rozmnozyc troszke wczesniej jak jeszcze jest ikra, najlepiej ja wylowic slomka na husteczke lub torebke po herbacie. po chwili od wyplukania husteczki zobaczymy jak maluchy plywaja z pelnymi brzyszkami. mozna tez karmic mlekiem w proszku.
Powodzenia

Przem
04-02-2004, 17:46
Słyszałem, że w dorosłe skalary lubią pokarm D-50 Plus Tropicala....
I link:
www.akwarium.desktop.com.pl